Belo finale

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

leto-05-04

5. Besplatna degustacija „Vina za vrelo leto”: Gazdinstvo Cilić

Naslov bi mogao biti i „Belo usijanje" ako se uzme u obzir da je nakon vatrometa vina vrhunske individualnosti i originalnosti, posle slasnog snažnog crvenog, gotovo kao desert izvučeno belo vino u magnum boci. Naravno, bio je to Grand Cur Belo, a mogu se zakleti na dance od butelje da je bilo prisutnih koji su zapljeskali!

Tako je završena degustacija vina Gazdinstva Cilić iz Jagodine, verovatno najposećenija do sad. I možda ne čudi što Miša Cilić, jedan od najmlađih i najzaposlenijih ljudi iz sveta vina Srbije, nije previše hvalio svoje „konje", ali pomalo zbunjuje da pitanja prisutnih gotovo nije bilo. Muzika, zalazak sunca, sjajna atmosfera, uživanje u specifičnim ukusima Cilićevih vina, kao da su omamili inače ljubopitljive degustante.

leto-05-02U ovom trenutku, dok se u mislima lagano okrećemo na sever ka obroncima Fruške Gore i porodičnoj vinariji Šijački, odakle dolaze iznenađenja za naredni četvrtak, sležu se uzburkani utisci. Veče je otvorilo vino Fume Blanc 2010 čija je prethodna berba tek druga iz ovih vinograda. Takođe, to je vino podiglo mnogo prašine, ukrstilo mačeve vinskih kritičara, ali ujedno bilo jedno od najbrže rasprodatih vina u novijoj srpskoj vinskoj istoriji. I otvorilo je put izvoza, te se danas mnogo konzumira, recimo u Sloveniji! Istina, iako ih kritike ne zanimaju, Cilići ne prave velike serije. Kažu uz osmeh: „Ako se ne proda, popićemo sami, umemo mi to!"

leto-05-05Ali, neće se to desiti. Definitivno je jasno posle ove degustacije...

Otac i sin Cilić su posle deset godina truda sastavili imanje od ukupno 130 parcela, nekih 12 hektara vinograda, a moderna vinarija se nalazi bukvalno u zlatnom preseku. Treba dodati da se i gosti iz inostranstva začude rešenjima i vrhunskim uslovima za rad u ovoj vinariji koja će zvanično biti gotova tek početkom ovogodišnje berbe.

leto-05-06- Ovo je gazdinstvo jer se njime gazduje, - opisuje Miša Cilić imanje i njegov naziv. - Privedene su nameni šume, utrine, krčeno je puno da bi danas tu bili vinogradi, a osnovano je iz ljubavi i posvećenosti vinu jer nam je primarna aktivnost projektovanje, savetodavne aktivnosti u vinarstvu koje smo radili i radimo na svim kontinentima. Ova vina koja ćete večeras probati su znači stil, odnosno profil vina koja mi sami volimo da pijemo.

Merlo je dominantna sorta u njihovim vinogradima, a ima još kaberne frana, sovinjona i pti verdoa od crvenih, dok kod belih sorti dominira sovinjon blan.

Fume Blanc 2010 je beli sovinjon proizveden specifičnom tehnologijom koja se radi u Bordou. Upravo lagano dostiže maksimum, a veoma je specifičan po brzim promenama koje se dešavaju u čaši otkrivajući brojne atribute. Puno je, jako, izbalansirano i gastronomsko – ide uz svaku vrstu hrane!

Fume i vrba
Kad smo se pojavili sa prvom berbom Fumea (2008), ideja mi je bila da ljudima koji od sovinjona očekuju mirisna svojstva kakva imaju vina sa Novog Zelanda, iz doline Loare ili Južne Afrike pružim nešto što će na nosu imati samo najavu onoga što će se tek dogoditi u ustima. Taj sovinjon je ležao osam meseci na talogu u baricima od srpskog, francuskog i američkog hrasta. Ukoliko neko u ovom vinu danas otkrije nešto neobično, možda je to zbog toga što smo ga pravili tokom velike oluje ispod jedne vrbe koja se savila do zemlje i tako štitila i njega i nas od besa prirode.

 

leto-05-03Novina 2011 je zbilja novina za mnoge. Pitam se, koliko je samo uživanja sa prostora Srbije propušteno ukoliko redovno ne pratite dešavanja na novoj vinskoj sceni. Neverovatno mi deluje da je ovo već treća berba, a da tek sad otkrivam ovaj blend merloa (80%) i muskat hamburga što sa pravom nozi naznaku – nipošto za Barbike! Čisto zbog predivne rubincrvene obojenosti i činjenice da nije rose, već ružica. Tradicionalna ružica odavno je skrajnuta sa domaćeg vinskog mejn stejdža i baš ovakvo vino moglo bi da je vrati u žižu popularnosti. Opojni miris trešnje, čak i bele, a onda lagano razvijanje višnje u dominaciji na ukusu, samo je divan spot koji najavljuje „mesnate" linije strasti i čudesne slasti kad vino naglo provučete kroz zube.

Korak dalje u ozbiljnosti ide Cabernet Merlot, kupaža iz 2010. sa 13,5% alkohola u kojoj se ove sorte druže u odnosu 55%:45%. Potrebno mu je nekoliko trenutaka u čaši za otvaranje, a onda možete uživati u prepoznatljivo snažnim i reaktivnim taninima, upečatljivom ekstraktu, punoći oplemenjenoj slatkim aromama srpskog hrasta koje u sadejstvu daju na nosu (pa i u ukusu) crvenu papriku, biber, moćne začine. Možda je zanimljivo da su količine sulfita u ovom vinu minimalne, a zahvaljujući lepim kiselinama, može se piti mlado, ali i lepo „odmoriti" na polici.

Prodati frižider Eskimima
Zanimljivo je da smo uspeli da uđemo na tržište Bordoa i sa belim i sa crvenim vinima. Ima nas u dva restorana sa Mišlenovom zvezdicom, a lagano se širimo i dalje. To je kao da Eskimima prodate frižider – kaže Miša Cilić.


Ideja da se posle ovako „začinskog" vina za kraj degustacije posluži belo vince deluje krajnje na ivici noža. Ali i sasvim cilićevski.

leto-05- Grand Cur smo napravili kao podsećanje da sve više proizvođača na Balkanu danas prave grand cru vina, grand cru vinograde. A Grand Cru treba da ostane tamo gde mu je mesto, bilo da je to Bordo, Burgundija ili Alzas i mi smo jednostavno odlučili da deo specifičnih parcela vinificiramo odvojeno i proizvedemo „simptomatični" Grand Cur. Ovaj sovinjon punjen isključivo u magnum boce bran je u tri navrata sa šljunkovitih delova parcela. Prvi put zbog svežine, drugi zbog karakterističnih aromatičnih materija sovinjona i potom zbog punoće. Fermetira u francuskom hrastu i 15 meseci odležava u drvenim sudovima. Vino se ne bistri, ne filtrira, ne stabiliše, što uz rad u vinogradu koji je gotovo organski služi ideji da berba 2012. i ponese taj atribut.

Zaista, to bi bio krucijalni dokaz na sudu nevernih Toma koji proklamuju propast organskim vinima, jer ovaj izrazito suvi sovinjon nosi u sebi pune vreće slasti, kofe putera i orašastih plodova. Toliko da i vrhunsko crveno vino lagano bledi pored njega. Osim, možda... Grand Cur Crveno, koje nismo imali večeras priliku da probamo. Mišo, ostao si nam dužan...

Dve nepoznate
Postoje dve nepoznate u jednačini Cilić. Jedna je pinot noire imena No-No, koji se neće skoro pojaviti na tržištu (već spava, ali će još nekoliko godina), a druga – kada će Gazdinstvo Cilić steći etiketu „zaštićenog geografskog porekla"?
– Nikad, tvrdi Miša. Ne treba nam. Pa naši vinogradi se prostiru oko vinarije i nijedan grozd nam tuđ ne treba. Prema tome, šta će mi onda geografsko poreklo?
nazad na vrh

Srodni tekstovi