Lepa vinareva kći

  • Objavljeno u Vesti

ivana-sijacki-2

6. besplatna degustacija „Vina za vrelo leto: Vinarija Bononia

Kad siđete na Lido u Novom Sadu, uđete u Dunav, pa zaplivate uzvodno jedno petaj'st, dvajes' kilometara, prođete Beočin, i Čerević, može vam se desiti da izađete ravno na terasu porodične Vinarije Šijački u Banoštoru. Kažu, oni koji znaju, da se jedva petoparac može baciti između obale i terase sa koje puca pogled na lađe i barže što promiču, neki put zamagljen od vinske uživancije i najboljeg belog ajmokca u „ravnici” koji pravi gazda Milan, glava porodice i vinarije.

A kad već izbauljate, onda vam sugerišem: probajte izvrsna vina što rastu u lagumu i poslušajte priču o njima, onako kako nam je ove večeri u Srpskoj kući vina, ispričala duša i vino-majstor (a da parafraziram Đ. Balaševića) – Ivana Šijački, lepa vinareva kći.

Kvalitet – cena!
Odnos kvalitet-cena je u Srbiji, nažalost, odraz mentalnog stanja proizvođača prilikom određivanja cene sopstvenih vina, i upravo je obrnuto proporcionalan džepu srpskog konzumenta. Umesto da jedini „odnos” bude kvalitet – ukus...
Za početak, Italijanski rizling 2011, prilično nežno izviruje iz čaše. Samo istreniran nos pronašao bi ga zatvorenih očiju u mračnoj sobi. A kad se povez skine, neobično je lepo žutozlatan za prošlogodišnju berbu, ali to je zato što dolazi iz starih vinograda. Onda kreće frontalni napad opojnih i svežih citrusnih kiselina na usnu duplju, razvoj elegantnih tonova, lepa punoća i zaokruženost. Energičnim mućkanjem kroz zube javlja se neočekivana slast što preovlađuje preko pomenutih kiselina. Na drugi „pogled” isplivavaju i glatki, puterasti tonovi. Ovo vino bi lako moglo postati moj favorit za vrele letnje dane.
Baš tako, „za letnje dane” najavljeno je i drugo vino večeri koje je krivac što se ova degustacija pretvorila u „belu noć”. Najavljen je merlot, ali je njegovo mesto zauzeo - Rajnski rizling 2011, koji dolazi iz mladog vinograda, tačnije: „ovo je prva berba rajnskog rizlinga iz naših vinograda” - objašnjava Ivana dok ispijamo vinsku premijeru. Iako je u čaši vino koje tek sad počinje da sazreva, već se pored svežine odlikuje i mineralnošću. Ima oko 13% posto alkohola, tek nešto više od italijanskog brata, i nešto malo više kiselina. Ovaj rizling je netipičan, upravo zato što dolazi sa severnih padina Fruške Gore, cvetan, manje voćan, ali u vinariji iz Banoštora očekuju da će se razviti u ozbiljno vino. Primećujemo lep i zanimljiv dizajn etikete, ali i još degustacionih zabeleški: intenzivniji je na nosu od prvog vina, a ukus podseća na jabuke, mušmule. Puterast je, ima dugu završnicu i deluje nekako skuplje od italijanskog rizlinga, ali kad se sve sabere, italijanski je zasad i dalje moj favorit. Videćemo dogodine...

 

sijacki-03sijacki-02Njihova vinarija Bononia poznata je i prepoznata po nekoliko jedinstvenih parametara. Prvi, krajnje neobičan je konstatacija da – ne učestvuje na vinskim nadmetanjima, izložbama, festivalima. „Ne treba nam to, naša se vina prodaju sama”, kao da progovara vamp diva Marlene Dietrich iza iskrenog Ivaninog osmeha. Drugi je, ujedno jedina zamerka koju sam mogao uputiti voditeljici-domaćici: „da su vina Bononia poznata kao primer dobrog odnosa kvalitet-cena”.

Iako je zaista tako, što potvrđuju prodajni rezultati, nakon završetka degustacije tvrdim: reći za ova vina da spadaju u ovu kategoriju je isto kao kad vlasnik ergele za galopskog šampiona kaže – dobar je, ne ujeda.

Gde je merlot?
A gde je merlot pitamo Ivanu?
- Naš je podrum u trećoj fazi doziđivanja. Koliko sam upućena, sutra dolazi na red krov. Jednostavno, kako se širio vinograd, tako se širi vinarija. Od starog podruma sazidali smo lagum koji je karakteristika fruškogorskih krajeva, a sad već imamo dodatne prostorije i vino držimo u velikim inox tankovima. Ali smo se sve vreme, i onda kad nismo imali pet, i sad kad je preko sedam hektara vinograda, trudili da vino sačuva iskrenost, onaj tipični ukus vina. A merlot? Eto, radi se, gradi se, isuviše je veče toplo za eksperimente sa crvenim vinom, pa sam rešila da igramo na sigurno.
Nakon kratkog odmora ulazimo u drugo poluvreme degustacije. Šardone 2011 je nekarakterističan i netipičan za ono što se na domaćim prostorima najčešće nalazi iza ove etikete. Jednako svež, mineralan, cvetan i voćan, ima skoro 14% alkohola, ali kao i njegovi prethodnici, ne udara na prvu loptu jer nos svakako nije u fokusu ove klasične chardonnay serije. Posle prvog gutljaja rekli bi: ok, ovo je, iako i dalje mlado, dosta puno vino, dovoljno harmonično i sa pristojno dugom završnicom koja jasno asocira na malo mekši ananas. Međutim, kao i kod ostalih vina iz familije Šijački, malo strpljenja donosi velike nagrade. Posle samo nekoliko minuta aromatska se vrata odjednom rastvore, raskrile sve one tipične voćne i cvetne arome. Dinja je baš upečatljiva, med, ananas, prijatna gorčina koja parira pomenutim aromama slasti. Jak, izuzetno jak finiš donosi naznake nečega što podseća na snažan afrodizijak, pogotovo kad se pomiriše ispijena čaša. Ili je to zbog punog meseca, baš ove noći?
Za veliko finale, da nam se misli pre vremena ne okrenu na jug, ka Župi i narednom četvrtku kad su domaćini braća Rajković iz Gornjeg Zleginja, Ivana najavljuje „autorsko delo”, vino koje je lično potpisala. Ova Chardonnay selekcija urađena je u svega 850 boca, a mi smo imali priliku da je probamo. Vino je fermentisalo i odležalo u burićima nekih pet meseci, dovoljno da se oseti drvo ali ne previše dominantno i da se dobije zaokružen ukus i punoća. Na moje opažanje da je etiketa sa jednim izdvojenim cvetićem prilično šarmantna i u potpunosti u funkciji vina koje iskazuje osobeni identitet, autorka se požalila da „nemaju baš svi razumevanja za takav estetski pristup”.
Pa šta, ukusi su različiti, a ovaj šardone je jedno bogato, puno, „masno” vino, dovoljno za sebe i po sebi. Kao da je upravo pristiglo sa bečkog dvora nakon odigravanja jednog raskošnog menueta u oblaku skupih parfema od kojih su mnogi upravo stigli sa južnih mora.
A onda se mesec, iako žut i pun, nekako nakrivio...
nazad na vrh