U zemlji vina i Breda

  • Objavljeno u Vesti

Bred-Andja-svadbaSve je izgleda spremno za venčanje Angeline Jolie i Breda Pitta. I dok se javnost bavi poklonima, prstenjem, garderobom i spiskom gostiju, mi smo zavirili u – vinsku listu!

RumorsofaweddingatChateauS obzirom da će se čitava ova medijsko-bračna fešta održati na njihovom imanju Château Miraval iz 17. veka, na jugu Francuske u Provansi, u okviru kojeg se nalazi i 30 hektara vinograda i vinarija, gostima će biti ponuđeno najbolje iz vlastitih podruma – roze Pink Floyd, belo vino Lady Jane i crveno Natouchka.

Pre nego što je postao vlasništvo holivudskog para, Château Miraval bio je poznat ljubiteljima vina pre svega po izuzetnom rozeu Pink Floyd, nazvanom tako u čast slavne grupe koja je svojevremeno tu u studiju na imanju snimila neke pesme za svoj legendarni album „The Wall“! Zamak i imanje bili su tada u vlasništvu francuskog džez pijaniste Jacquesa Loussiera, a osim Flojda tu su snimali još i Sting, Sade, „The Cranberries“...

Chateau-MiravalNo, vratimo se vinu. Chateau Miraval Pink Floyd Cotes de Provence Rose, blend lokalnih sorti grenache i cinsault, dugo je bio svojevrsna mala tajna među ljubiteljima vina u Provansi. Ali, rastuća popularnost ovog „šatoa“, danas verovatno i vodećeg u Provansi po proizvodnji organskih vina, doprinela je nagloj popularnosti njihovog rozea. miraval-pink-flyod-1335519185Tako je Pink Floyd od kraja 90-ih godina prošlog veka praktično svake godine osvajao neko značajno priznanje na sajmovima, a ugledni Sunday Times uvrstio ga je 2010. godine među 30 najboljih rozea u svetu!

Vino je dobijeno organskom proizvodnjom, izrazito je svetle boje, delikatnog voćnog ukusa svežih jagoda i začinskog bilja, tako tipičnog za Cotes de Provence roze. Veoma je osvežavajuće, sa dugom završnicom i količinom alkohola od 13,5 %. Inače, vinogradi Miravala delom se nalaze u blizini Korensa, sela poznatog po tome što je tu po prvi put u Francuskoj sprovedena isključivo organska poljoprivreda, što će reči da nije dozvoljena upotreba nikakvih hemikalija na obradivim površinama.

Pink Floyd treba služiti na temperaturi od 8 do 10 stepeni celizijusa, piti ga dok je još mlado i to pre svega uz kvalitetnu ribu i morske plodove. Naravno, fanovi slavne engleske grupe će ga sigurno najviše ceniti uz zvuke albuma „The Wall“!

miraval-lady-janeBelo vino na svedbenoj trpezi biće Miraval Lady Jane White Cotes de Provence, stopostotni vermentino (rolle) kojeg na imanju prave od najboljih, probranih grozdova u količinama koje variraju od 2.000 do 5.ooo boca. Vino, izuzetno popularno u restoranima na Azurnoj obali, fermentira u novim hrastovim buradima. Svetložute je boje i sa naglašenim notama citrusnog voća i prženog badema. Ono „posebno” jeste neobično puno telo ovog vina što mu daje izrazito dugu završnicu. Na svadbi će se (dobro ohlađeno) služiti uz predjela, a slaže se odlično uz ribu, sireve, tartufe i razna testa.

m840-miraval-natouchkaKonačno, crveno vino Chateau Miraval Natouchka Cotes de Provence, kupaža syrah (90%) i cabernet sauvignon (10%) takođe iz lokalnih vinograda, odležavalo je devet dodatnih meseci u buradima. Odlikuju ga rubin-crvena boja, bogate i kompleksne arome jagode i jasmina, dok je zahvaljujući drvetu povuklo u ukusu malo na belu čokoladu, karamelu i vanilu. Odlične strukture i izuzetno duge završnice, najčešće se uparuje sa mesima i jakim sirevima, a na Anđinoj svadbi ovo elegantno vino moći će da se pijucka i uz čokoladne torte.

Kad smo već za trpezom, za kojom se (među mnogima vrednim pomena) očekuju i Matt Damon, Johnny Depp, George Clooney i Tom Cruise, služiće se (naravno) samo organska hrana začinjena lokalnim belim lukom, majoranom i nečim što u Provansi nazivaju sarriette – začinom ljubavi!

Čuj, ba! Pa toga barem u zemlji vina & Breda ima kol'ko ti duša ište!

nazad na vrh