Smederevska jesen

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

271524_smederevo-07-smederevska-jesen-foto-nenad-pavlovic_orighMožda i najpopularnija, ali svakako jedna od najstarijih vinskih manifestacija u Srbiji, svojevrsno vinsko opštenarodno veselje poznato kao „Smederevska jesen“, ponovo je privukla ogroman broj posetilaca u drevni grad na Dunavu.


Tradicionalnim defileom učesnika turističko-privredne manifestacije Smederevska jesen u petak 7. septembra predveče počela je završnica sedmodnevnog festivala grožđa i vina, koji se u Smederevu održava već 125 godina. Na čelu defilea, po višedecenijskom običaju, bio je par u kostimima despota Đurađa i despotice Jerine, a za njima je išla svita likova iz perioda kada je Smederevo bilo prestonica Srbije.

271518_smederevo-01-smederevska-jesen-foto-nenad-pavlovic_origh

Iako je tokom više od jednog veka sadržaj manifestacije nekoliko puta promenjen, ono što je ostalo kao osnovno obeležje jeste izložba grožđa i vina. Tako su i ove godine smederevske vinarije zauzele centralno mestu na manifestaciji, a vina su predstavile vinarije Janko, Jeremić, Ilić, Dionis, Anđelika... Po pristupačnima cenama od 300 do 500 dinara mogli ste da pazarite flašu vina ili uživate u špriceru za 100 dinara.

271520_smederevo-03-smederevska-jesen-foto-nenad-pavlovic_orighInače, prvi čokoti vinove loze na ovim prostorima podignuti su još u 3. veku nove ere, a plodovi smederevskog vinogorja i ovih dana primamljiva su pozivnica na tradicionalnu priredbu u slavu grožđa i vina. Naravno, najpoznatija sorta grožđa je – smederevka!

U gradu, koji je despot Đurađ Branković gradio za odbranu Srbije od Turaka, a Karađorđe izabrao za srpsku prestonicu, pre više od veka održana je prva poljoprivredna izložba. Osim izložbe voća, posetioci su mogli da vide privrednu i poljoprivrednu izložbu, kao i nesvakidašnji interaktivni događaj poput radionice smederevskog kovača mačeva, pod nazivom „Alhemija kovanja”.

Tako je jedna lepo zaokružena koloritna atmosfera, u kojoj svako može da pronađe nešto za sebe, bilo da je to voće, svilene bombone, vino ili rakija, ćilimi i ćupovi, privedena po 125. put uspešnom kraju.

smederevo-1smederevo-2

smederevo-3smederevo-4

 

foto: N. Pavlović/Blic & arhiva

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama