Bezalkoholna vina i bezakonje

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

bezalkoholna-vina-FlaskorČesto se na pomen bezalkoholnog vina postavlja pitanje: da li je to vino ili sok? U svakom slučaju radi se o sve popularnijem piću koje naš zakon o vinima – ne poznaje!

 

 

bezalkoholna-vina-04Odgovor na pitanje šta su u stvari bezalkoholna vina u suštini je veoma jednostavan. S obzirom na to da se prave odstranjivanjem alkohola iz običnih vina, jasno je da je to ipak – vino!

Tehnologiju odstranjivanja alkohola u proizvodnji bezalkoholnih vina čitaoci mogu da nađu na mnogobrojnim web stranicama, te o tome ne bih želeo da pišem. Zato ću se radije usmeriti na sagledavanje prave prirode i dometa ovih vina.

bezalkoholna-vina-01U razgovoru sa mnogobrojnim ljubiteljima vina dobio sam odgovor da je vino samo ono koje sadrži alkohol i moram da priznam da sam o tome često razmišljao. Nebrojeno puta sam čuo od raznoraznih predavača da, kada govorimo o vinu, mi zapravo govorimo o mirisu i ukusu, čulima koja su esencijalna za naš opstanak, ali i uživanje, pa je upravo zbog toga vino toliko popularno kroz istoriju.

To je sigurno tako, ali mora se priznati da je osećaj opuštanja, bezbrižnosti, veselja, odnosno neka druga dimenzija do koje nas dovodi alkohol iz vina, ipak ono što je održalo vino kroz istoriju. Da i ne govorim o uticaju alkohola na bezbednost konzumiranja vina u vreme velikih epidemija, kada to ni jedno drugo piće nije moglo da učini, s obzirom na to da jaka alkoholna pića, kao ni sigurna, stabilna piva, tada nisu postojala.

Danas su okolnosti drugačije i što se tiče pića koje pijemo, ali i kulture obedovanja.

bezalkoholna-vina-arielDa li je danas alkohol neophodan u vinu?

Neko pametan reče: „Onaj kome je potreban alkohol da bi se dobro proveo, ne može se dobro provesti ni sa alkoholom”! O mogućim posledicama vožnje u alkoholisanom stanju nema ni smisla govoriti.

Šta ćemo sa mirisom i ukusom?

Evo jedne interesantne činjenice: bezalkoholni Ariel White Zinfandel je na nekoliko slepih degustacija pobeđivao White Zinfandele sa alkoholom! Natureo Torres takođe je na nekoliko degustacija na slepo pobeđivao muskatna vina sa alkoholom!

Da li to znači da miris i ukus bezalkoholnih vina ne zaostaju za alkoholnim vinima? Upravo tako, inače bi degustatori prepoznali da vino nema alkohola.

bezalkoholna-vina-_TorresDa li ta vina takođe imaju pozitivan uticaj na ljudsko zdravlje? Po nekim istraživanjima (pogledaj link: http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/342380/Bezalkoholno-crno-vino-snizava-krvni-pritisak) bezalkoholna vina imaju čak i pozitivniji uticaj na zdravlje od vina sa alkoholom, jer i dalje ima resveratrola, katehina, saponina i drugih korisnih sastojaka, ali nema alkohola, koji je zapravo u većim količinama veoma štetan. Dakle, osim što su bezalkoholna vina prava vina, ona su i veoma korisna i ukusna te su dobrodošla na trpeze u celom svetu. Sećam se da se pre 15-ak godina nedeljno na turističkim brodovima prodavala najviše jedna do dve boce ovih bezalkoholnih vina. Danas je taj broj desetostruko veći! Bezalkoholno vino se našlo na tržištima celog sveta jer su svi, počevši od saobraćajne policije, zdravstvenih radnika, socijalnih radnika i ostalih prepoznali pozitivne osobine ovih vina.

bezalkoholna-vina-02jpgKako je to kod nas?

Pa, mi ne bi smo bili mi kada ne bi iskomplikovali stvari. Naš zakon iz nekog razloga ne poznaje pića (osim laganih piva) koja imaju procenat alkohola u rasponu od 0,5 % do 5 %, pogotovo ne vina koja mogu imati najmanje 5 % alk. v/v. Upravo zbog toga je u Srbiju zabranjeno uvoziti brizere (ono malo što ih ima uvezeni su po starom zakonu), Smirnof ice kao i mnoga druga pića, a među njima i bezalkoholna vina!

U čemu je zapravo problem?

Svako bezalkoholno vino ima oko 0,5 % alkohola po volumenu, namerno kažem oko jer je jako teško uvek imati isti procenat alkohola, tako da neka vina imaju 0,5 %, neka 0,48 % dok neka imaju 0,58 %. Tolika količina alkohola se inače nalazi i u sokovima, ali pošto se naše službe slepo drže zakona, bez imalo tolerancije, onda 0,51 % pravi veliki problem!

E sad, mi na tržištu imamo zaista izvanredno muskatno vino Natureo Torres, uvezeno posle skoro godinu dana ležanja na carini i posle besomučnih analiza koje su trebale da utvrde kako da se to vino deklariše. Posle, kažem, toliko vremena i mnogo potrošenog novca vino je deklarisano kao – „Osvežavajuće piće od grožđa sa smanjenom kalorijskom vrednošću“!

Uvreda za jedno vrhunsko vino ili opravdan naziv za bezalkoholni proizvod?

Nadam se da je posle svega napisanog jasno da je odgovor pre svega uvreda koja bi trebalo da bude ispravljena promenom domaćeg zakona o vinu!

nazad na vrh

Srodni tekstovi