Karlovački grožđebal

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

grozdjebal-02Kao i svake godine kraj septembra u Sremskim Karlovcima rezervisan je za Karlovački grožđebal, manifestaciju koja se održava u čast berbe grožđa. Grožđebal se uz prekide održava od 1930. godine, a u obliku kakav ima danas, od 1991.

Grožđebal je posebno interesantan pošto je on svojevrsno ogledalo aktuelne vinske kulture – ponuda jasno pokazuje kakvo se vino pije! Manifestacija je usko povezana sa kvalitetom vina i podizanjem vinograda, jer je veći broj vinograda i bolji kvalitet vina direktno uticao na rast, razvoj i popularnost ove manifestacije. Može se reći da je od lokalnog vašara postao događaj u čijem je fokusu vino, kako bi i trebalo da bude. Sada mogućnost izlaganja imaju samo registrovane vinarije, tako da je kvalitet vina koja se nude na mnogo višem nivou nego pre. Nažalost, užitak degustiranja vina i same posete umanjen je propustom organizatora – Opštine Sremski Karlovci – i samih izlagača, pošto ni ove godine nisu omogućili posetiocima da vino piju iz staklenih časa, niti su se potrudili da bela vina služe kako i treba, odnosno rashlađena (sem retkih izuzetaka).

Među izlagačima ove godine bile su i sledećeve vinarije: Benišek & Veselinović, Aleks, Petrović, Živanović, Vinum, Probus, Dulka, Bajilo, Kiš, Mrđanin, Đurđić... Kao apsolutni hit izdvojila su se vina vinarije Vinum, njihov već etabliran i nagrađivan Sovinjon blan, a kao potpuno otkrovenje pokazao se Zlatni italijanski rizling iz 2011. koji izuzetno lepo pokazuje potencijal koji ova, može se reći i autohtona, sorta ima u karlovačkom vinogorju. Vino je izuzetno sveže, sa lepim kiselinama, živahno je, intenzivnog herbalno-voćnog mirisa, a na ukusu su dominante arome začinskog bilja i zelene jabuke. Dodatno ga oplemenjuju blage mineralne arome. Pored ovih vina posebnu pažnju su skrenuli već legendarni rajnski rizling Misterija vinarije Kiš, Roze i Beli sovinjon vinarije Dulka, Merlo i Kaberne sovinjon vinarije Živanović, Bajilov Roze od hamburga, Beli pino iz vinarije Probus, te karlovački "mladi lavovi" - vinarija Benišek & Veselinović sa  crnom kupažom u čijoj osnovi novija autohtona sorta probus.

grozdjebal-01grozdjebal-04

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama