Kadarka od Subotice do Vatikana

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

kadarka-01Iako se čini da su vinsku sortu kadarka negde iz kripto-depresije Skadarskog jezera u amanet poneli Srbi tokom velike seobe na sever krajem XVII veka, ona je danas popularnija kod naših severnih suseda (Mađarska) i u Vatikanu nego na sprskoj trpezi. Šteta, prema onome što potencijalno nudi. Srećom, Vinarija Tonković uz pomoć Španaca vredno radi na rehabilitaciji ove loza koja nudi slasno vino sa ukusom karamele.

Između širokih srednjoevropskih reka Dunava i Tise na severu Srbije, na najjužnijem delu velike peščane površine, nalazi se Vinarija Tonković sa zasadima od 10 hektara autohtone sorte grožđa kadarka. Smeštena na području Subotičko-horgoške peščare, jedne od najvećih peščanih pustinja u Evropi do njenog pošumljavanja bagremom početkom XIX veka, Vinarija Tonković izdvaja se brigom za tradicionalnu kadarku, koja je na ovo podneblje dospela s balkanskog juga krajem XVII veka. Kao vinogradarski kraj sa stogodišnjom tradicijom negovanja vina, Bački Vinogradi predstavljaju idealno okruženje za podizanje vinograda, a činjenica da se u samom vinogradu nalazi podrum Vinarije Tonković omogućava najkvalitetniju negu grožđa tokom berbe.

kadarka-04Iako oko porekla sorte ne postoji konsenzus naučnika, neki tvrde da potiče sa Skadarskog jezera, gotovo je sigurno da su je u predele Panonske nizije preneli Srbi tokom velike seobe pod vođstvom Arsenija III Čarnojevića, 1690. godine. Danas je ta sorta osobito cenjena među Mađarima, gde se najbolji kvalitet postiže u seksardskoj i vilanjskoj regiji.

Tokom XIX veka kadarka je pokrivala 60 % vinograda regije Dunav-Kireš-Moriš-Tisa (DKMT), čiji je sastavni deo Bačka, odnosno Subotičko-horgoška peščara. Franc List, čuveni kompozitor i pijanista, svake godine je za praznik Svetog Urbana slao vino od kadarke Papi Piju IX. Ta je tradicija obnovljena 2009. godine, pa se danas kadarka Vinarije Tonković, osvećena u Segedinu uz učešće biskupa segedinskog, subotičkog, zrenjaninskog i temišvarskog, šalje Papi Benediktu XVI.

kadarka-05Iste te 2009. godine, Kadarka sekcija euroregije DKMT započela je saradnju sa španskom vinskom regijom Rioha (Rioja). Vodeća nit tog projekta je profilisanje posebnog tipa ove sorte sa isključivo čistog peska Subotičko-horgoške peščare. U porodičnom podrumu Tonković u Bačkim Vinogradima, uz pomoć španskih stručnjaka ponovo se stvara vrhunsko autohtono vino Kadarka sa svim specifičnostima pomenutog podneblja. Stvaranje tog vrhunskog vina prati savremena tehnologija, ne odstupajući od tradicije koja nalaže da se vino neguje u hrastovim (barrique) buradima. Odležavanje vina u mladim hrastovim buradima najmanje godinu dana daje „kadarki" posebnu notu, koja je profiliše kao izuzetno kvalitetno lagano kontinentalno crveno vino.

kadarka-02Vino je karmin crveno, po obodu purpurno. Miris intenzivan, sa notama svežih, zrelih crvenih trešanja koje na nepcu prate delikatne arome kafe, karamele i začina. Potpuno zaokruženog i uravnoteženog, elegantnog i suptilnog ukusa, klizi niz grlo nežno kao svila, a pomenuta aroma karamele traje dugo u ustima.

Vino Kadarka savršeno se kombinuje s jelima vojvođanske kuhinje koja podrazumeva crvena mesa, divljač, paprikaš, ali se može degustirati i uz druga jela...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama