Premijere u Riznici: TemeT

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Veče sa ukusom srebra

RiznicaVina-TemeT-01Vinarija TemeT osvojila je, doduše još uvek nezvanično, tri medalje na ovogodišnjem bečkom IWC nadmetanju svetskih vinara. Od poslate tri etikete to je 100% uspeh! Ove večeri degustirali smo ukupno sedam vina, od čega tri definitivne premijere. Malo?!

RiznicaVina-TemeT-11Novost na srpskom tržištu, vinarija TemeT iz Lozovika koja se tek ove godine prvi put pojavila na tržištu sa četiri mlada vina, vinoteka Riznica u kojoj još uvek sve miriše na novo, i toplo, gotovo letnje veče na početku oktobra bili su, čini se - apsolutno dobitna kombinacija.

Nije reč samo o „karti više”, brojnim ljubiteljima vina oba pola i raznih generacija, već priliku da probaju ova vina nisu propustili neki od trenutno najtraženijih vinara regiona sa kojima je prisutnima bilo zanimljivo razmeniti zapažanja. Bili su sa nama predstavnici vinarija Cilić, Zvonko Bogdan, Chateau Kamnik... A sve njih, i nas je misa-cilic-5143Nebojša Aleksić, vlasnik Temeta iznenadio nenajavljenim proširenjem vinske karte, tačnije sa čak tri iznenađenja večeri. Bila su to zaista IZNENAĐENJA!zlatko-zivanovic-zb

Miša Cilić, vinarija Cilić

Zlatko Živanic
predstavnik Vinarije
Zvonko Bogdan

 

U lepo aranžiranom prostoru u kome nekoliko stotina vrhunskih stranih i domaćih etiketa ne predstavljaju samo background već i aktivnog učesnika večeri, predviđeno je da se degustiraju tri bela vina i jedan roze. Već na početku, saznali smo da je ovo veče i nešto više od pukog upoznavanja sa Temet proizvodima, naime, domaćini su nam otkrili da je reč i o RiznicaVina-TemeT-10malom internom slavlju jer su upravo saznali da su sva tri vina poslata na prestižni IWC kup u Beču osvojila srebrna odličja. Znači, imali smo priliku da pijemo „srebrni” pino griđo, roze i šardone. A na samom početku, autohtonu kupažu Tri Morave što je unela početni nalet vinske svežine koji se nije smirio ni izlaskom ostalih etiketa, sve do kasno iza ponoći.

Iako je najbolje prepustiti svakome da donese subjektivan sud o vinu, Srđan Lukajić, tehnolog vinarije iz Lozovika pojasnio je prisutnima vinsku strategiju Temeta:

RiznicaVina-TemeT-16- Ova četiri mlada vina, Tri Morave, Pinot Grigio, Chardonnay i Roze koja su u prodaji su ujedno prva vina vinarije. Tehnološki su rađena kao mlada bela vina i pik dostižu u aprilu. Ono čime smo želeli da iznenadimo posetioce su vina sipana direktno iz barik bačve u flašu, a crvena vina smo doneli kako bi veče začinili, kako dolikuje. Pored osnovne linije vina koja ste već upoznali, ovim otvaramo priču i o liniji jako ozbiljnih, i u isto vreme veoma pitkih i prihvatljivih vina, sa laganom i neagresivnom notom barika koja daje sortnost, a ne notu barika u prvom planu.

RiznicaVina-TemeT-15Peto vino večeri je Ergo beli, sastava chardonnay 80% i pinot Grigio 20%. Odležao je 12 meseci u bariku na talogu, a pri ulasku u bačvu, prošle godine u oktobru imao je 14,4 % alkohola, ali biće na kraju 14%. U novembru ga vadimo i priprema se za flaširanje. Na tržištu se može očekivati negde iza Nove godine.

Šesto i sedmo vino večeri su Merlot i Cabernet Franc, vina

koja idu u kupažu pod imenom Ergo crveni. Sastojaće se od 40% kaberne sovinjona, 40% merloa i 20% kaberne frana. Barik je 40% novi i 60% jednogodišnji. Ova vina bi trebalo da se tek u januaru vade iz barika i pripremaju za kupažiranje. Vino je pitko a puno, ne pregresivno, ali ozbiljno i elegantno, velikih taninskih struktura. To je neki stil koji nam odgovara jer po našem shvatanju, ono služi da bi se pilo, a ne da se popije samo jedna čaša. I da se posle hvalimo kako imamo baš jako vino, što je postalo moderno u Srbiji, da se prave što taninskija vina.

RiznicaVina-TemeT-08U prijatnoj atmosferi, uz sveće, posluženi sir, pršute, šunke, kobasice na drvenim daskama, crni i integralni hleb u velikim novinskim fišecima, gde je sve mirisalo na neku priželjkivanu personifikaciju evropskih vinskih standarda, specijalna pakovanja, „tečni katalozi” TemeT vinarije odavali su utisak male vinske izložbe. Ta atmosfera i prvi put degustirana vina, navela je poznatog stručnjaka Stevana Rajtu da se osvrne objektivno iz svog ugla na Cabernet Franc i Merlot:

RiznicaVina-TemeT-14- Ovo je vino, direktno iz bačve sipano u flašu bez ikakvog specijalnog punjenja. To je mlado crveno vino koje je u sebi probudilo veliku eleganciju pitkog i energičnog, mekoću i gipkost da tokom celog boravka u ustima ostavlja lepu persistenciju i daje pravi užitak. Povraćaj koji dolazi iz stomaka dovoljno govori o kvalitetu. Jednom velikom intenzitetu i mogućnosti sve sa naglašenim alkoholom koji će se tek smiriti u flaši, u kojoj će se kiseline, alkohol i aromatična jedinjenja ovog vina spojiti i dati neverovatnu pitkost i eleganciju.

RiznicaVina-TemeT-17Uporediću ga sa merlotom koji upravo probam. Vidi se razlika koja nije drastična, ali mislim da je merlot potpuno spreman da izađe iz bačve, jer je stvorio taninsku strukturu, voćnost, eleganciju i pitkost. Ako se ovo vino bude ukupažiralo sa franom dobiće se bordoska kupaža koja bi imala sve u sebi što treba, telo, aromatičnost, perzistenciju, eleganciju i što je po meni bitno - imaće velike i lepe kiseline koje su odlika ovog vina.

Večeras, ovo vino još uvek nije spektakularno, ali biće za par meseci koje će provesti u flaši! U vinariji misle da ga drže tri meseca, ja bih držao barem duplo toliko da bi bilo potpuno pravo. Trenutno ono je mlado, sređeno, ulepšano, elegantno i pitko vino. Ipak, najviše me raduje što je lep spoj drveta, voćnosti. Voće je potpuno zrelo i mislim da će vam se jako dopasti, ali posebnu pažnju obratite na cabernet franc, jer me se zaista jako dojmio i ostavio ekstra fin, lep i elegantan ukus i utisak.

Reč gosta_Danijela-Radonjic-izjavu
Danijela Radonjić (levo)  je u Riznicu došla sa još tri prijateljice:
„Sviđa mi se što smo mogli da probamo različita vina i vrlo je interesantno što smo probali vina koja još nisu u prodaji. Pitali smo za kupažu, zainteresovani smo da posetimo vinariju – jednostavno, veoma smo zadovoljni ishodom večeri. Bilo je prijatno, doći ćemo ponovo.”


Zaista, pravo je uživanje bilo probati ova vina, učestvovati u dobrom raspoloženju koje je vladalo tokom čitave degustacije. Nama, koji smo imali da probamo ova crvena vina u Lozoviku, potpuno iznenađenje bio je barikirani šardone Ergo beli. Vino predivne već gotovo ćilibarske boje, izuzetno toplo, sa jednom neobičnom notom hrasta koja malo podseća na konjak. Veoma osobeno!

I da ne zaboravimo: u drugoj nedelji oktobra očekuje nas susret sa jednom od najboljih čileanskih vinarija Luis Felipe Edwards i četiri kućne Rezerve.

Pa, vidimo se!

nazad na vrh

Srodni tekstovi