Četiri zlatna vinska pravila

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

vinska-casa-07Kako da popravite vinski doživljaj?

Kompanija Riedel, najznačajniji proizvođač vinskih čaša i opreme na svetu, predlaže četiri jednostavna pravila uz čiju pomoć možete oživeti svoj vinski život i učiniti ga uzbudljivijim. I ne samo vinski...

Ove mudrosti saopštio nam je na „uvce" Kornel Dura, regionalni menadžer kompanije na prezentaciji proizvoda u restoranu Novak na Dorćolu gde je sve blistalo od najfinijeg kristala u čudesnim oblicima.

vinska-casa-04Ove se mudrosti posebno odnose na ljubitelje vina koji već imaju ustaljenu vinsku rutu do omiljenog vajnšopa i prodavca koji uporno ista vina već godinama ističe u prvi plan. Ali je korisno i za početnike.

Kornel Dura,
regionalni menadžer kompanije

 

Prepoznajući na vašem licu zlovolju zbog tog suženog izbora, prodavac ili somelije će vam jednostavno preporučiti da je došao trenutak da za svoj sve „izoštreniji ukus" potražite novu etiketu koja istina staje nešto više novca. E, upravo je to znak da je došao trenutak da promenite – PRODAVCA! Ili mesto gde vino pazarite i konzumirate. Ovo ne spada u zlatna pravila, više je „tip". A sad ozbiljno:

vinska-casa-051. Pijte isključivo u društvu prijatelja.
Naravno, ako su to poslovni saradnici prema kojima ne gajite specijalne simpatije i sastanak je poslovne prirode, onda je kafa bolji izbor od vina. Vino je možda jedino piće koje se nikad ne pije iz flaše. Takođe je nešto što poželite da delite sa prijateljima. Ono prosto ima drugačiji i bolji ukus kad ga konzumirate u društvu. „Kad imam izuteno vredno ili zanimljivo vino kod kuće, nikada ga ne otvaram dok sam sam" – jasan je Kornel Dura.

2. Uvek pijte vino na pravoj temperaturi!
Nikada, kod kuće ili u restoranu ne prihvatajte crveno, belo, roze, nijedno vino ukoliko nije ohlađeno! Sobna temperatura može da varira. Nije ista u Helsinkiju i Rio de Žaneiru. I nijedna nije dobra za vino. Uvek ga rashladite. To mu daje svežinu i voćnost.

vinska-casa-063. Kupite vrlo, vrlo, vrlo skup Riedel dekanter.
Bez šale. Uzmite najobičniji bokal za vodu, isecite vrh plastične flaše kako bi je koristili kao levak preko koga ćete vino iz boce preliti u bokal. Napravite taj vremenski pomak od otvaranja do sipanja u čašu, videćete, vino dobija potpuno nove karakteristike. Bolje! Dekantiranje je jednostavno pre pola veka korišćeno da bi se odstranio talog koji se skuplja na dnu boce. Danas je situacija drugačija. Od ukupne količine vina proizvedene na svetu, prema tvrdnji Dura najveći procenat se konzumira u roku od 72 časa nakon flaširanja. Ono prosto ne stigne da se pripremi za uživanje, nije mu dato vremena. Mlado vino je puno ugljen dioksida i boravkom u dekanteru omogućava mu se veštačko disanje, ublažavanje tanina i pojačava mu se ukus. Zaista, vino treba da prodiše!

4. Obratite pažnju na čašu iz koje pijete vino!
Zašto?

Kompanija Riedel se vodi osnovnom filozofijom da je za pravilno uživanje u vinu neophodno imati i pravu čašu. Što u ovom slučaju nije nimalo jednostavno. Zašto? Zato što ova firma sa tri veka tradicije koja se prenosi jedanaest generacija sa kolena na koleno, shodno decenijskim istraživanjima u ovoj oblasti definitvo zaključuje da svaka sorta vina mora imati specifičan oblik posude iz koje se konzumira. Znači: jedna čaša za jednu sortu!

Pitanje je samo koliko je to moguće izvesti? I firmi koja čaše proizvodi, ali još više ljubitelju vina koji bi da proba razne sorte.

U ovom trenutku, Riedel stvara preko četiri stotine različitih vinskih, a najnovija je vest da razvija čašu za malvaziju.

vinska-casa-03vinska-casa-02vinska-casa-01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Da bi dokazao ovu teoriju u praksi, naš domaćin nam je pružio priliku da probamo četiri vina iz četiri različite čaše. Kako bi vam bio jasniji volumen čitave predstave napominjemo da u čašu za Grand Cru vina, recimo, staje čitava buteljka i još ima mesta za nazdravljanje, a u onu za barikirani šardone „samo" 690ml!

Kornel Dura je inače ekspert na austrijskoj Akademiji za vina. Uz univerzitetske diplome engleskog i ruskog jezika, političkih nauka i ekonomije, diplomirao je i na Wine & Spirits Education Trust i dosad održao preko 300 degustacija vina u 25 zemalja širom sveta. Da ne dužimo. Prisutni vinski profesionalci bili su i sami iznenađeni činjenicom da neka od najboljih srpskih vina, sovinjon blan, šardone i pino noar Vinarije Aleksandrović, te „Mlad mesec" Vinarije Do kraja sveta, potpuno i zaokruženo zvuče, tačnije odaju svoje prave i maksimalne vrednosti u odgovarajućim čašama, a kad se prespu u one pogrešne, gube sve bitne karakteristike na nosu, dok na nepcu postaju često i neprihvatljiva za piće! Da čudo bude veće, sve arome i struktura vrate se sa povratkom tečnosti u svoje originalno stanište, odgovarajuću posudu.

Pa sad, ko je to doživeo, nek porazmisli šta znači kad na nekoj vinskoj manifestaciji u Srbiji degustirate vina raznih sorti i raznih proizvođača iz plastičnih čaša. Živeli!

Za kraj napomena, ovakvih susreta na način na koji je ovaj organizovala kompanija „Sun, Moon & Stars" za dobrobit vinske kulture, neophodno je što više.

Mudrost
Na pitanje jednog od prisutnih – koje od degustiranih vina mu se najviše sviđa? - Kornel Dura je lakonski odgovorio prebacujući pitanje na publiku: Koje se vama najviše dopalo? Odgovori su počeli da pljušte, a on je samo zaključio: „Eto, taj kolektivni sud daleko više znači nego mišljenje jednog čoveka, pa makar bio i profesionalac"
nazad na vrh

Srodni tekstovi