Najlepši vinski podrumi sveta

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

najlepsi-vinski-podrumiPravljenje vina i uživanje u njemu poseban je ritual koji mnogi porede s nekom vrstom umetnosti. Kada je već tako, onda nije čudo da su pojedini privatni vinski podrumi pomalo nalik galerijama, pa čak i - muzejima!

Vinski podrum je vekovima bio hladnjikavo i memljivo mesto specifičnog mirisa. Međutim, vlasnicima to nije previše smetalo da se u tim vinskim trezorima osećaju dobro, ponosni na svoje flaširane kolekcije, često prekrivene paučinom i slojem prašine. Ipak, vremena su se, barem u nekim delovima sveta, promenila, pa i vinski podrumi više nalikuju luksuznim galerijama u kojima Podrum-u-Konektikatuodležavaju vina često skuplja od mnogih muzejskih eksponata ili umetničkih dela.

Trend je, naravno, omogućio dizajnerima i arhitektama da se posebno pozabave osmišljavanjem ovih specifičnih prostora. Evo nekoliko podrumskih bisera koji su dospeli u knjigu „The Most Beautiful Wine Cellars in the World”.

Podrum iz snova u Konektikatu

U prethodne tri decenije tekstilni magnat i vinski fanatik Park B. Smith izgradio je šest povezanih podruma ispod svoje kuće u Konektikatu, SAD. Njegov vinski trezor od oko 800 kvm sadrži fantastičnih 83.000 boca vina i dekorisan je azijskom umetnošću, a tu je i komplet opremljena kuhinja i trpezarija.

planinsko-vinsko-sklonistePlaninsko vinsko sklonište

Blackberry Farm je popularna gostionica u planinskom gradiću Voland, u državi Tenesi, SAD, u čijem sklopu se nalazi i sofisticirani vinski podrum. Osnovni materijal su hrast i kamen, a gosti u njemu mogu da uživaju u organski uzgajanoj hrani i izboru od čak 7.000 vina.Privatni-podrum-u-Flandriji

Privatni podrum u Flandriji

Belgijska firma za opremanje enterijera Bourgondisch Kruis napravila je ovaj vinski podrum u rustičnom stilu, koristeći vrhunsku tehnologiju skladištenja vina. Uzidane niše za odlaganje flaša vina napravljene su od krečnjačkog kamena, a drveni kabineti od hrasta iz 17. veka.

Ekonomicni-vinski-trezorEkonomični vinski trezor

Privatni vinski trezor iz Luksemburga napravljen je 2007. godine u prostoriji koja je do tada služila kao vešernica, tako da je ključna stvar bila kako maksimalno iskoristiti prostor. U tu svrhu konstruisane su police koje se izvlače, sa ugrađenim LED svetlima. Udubljenja su ukrašena umetničkim predmetima, poput skulpture Bude od žada.

Vinski-arhiv-u-KalifornijiVinski arhiv u Kaliforniji

Firma Paul Wyatt Designs iz Ajdaha, SAD, osmislila je ovaj privatni vinski podrum u jednoj kući u Bel Eru, ekskluzivnom kvartu Los Anđelesa. Prostora nije bilo previše, tako da je oblik diktiralo lučno zaobljeno udubljenje, a vinski kabineti su osvetljeni skrivenim izvorima svetlosti.

Vinski lavirint iz MajamijaVinski-lavirint-iz-Majamija

Napravljen od otporne sekvoje, privatni Gallagher podrum u Majamiju delo je firme Wine Cellar Innovations. Zamišljen je kao mali lavirint hodnika i udubljenja i ukrašen slikama inspirisanim vinima. 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama