Proglašen najbolji sommelier Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

pobedniccki-trio-i-MinjaU velikom finalu koje se odigralo 25. oktobra 2012. godine u svečanoj sali beogradskog hotela Tulip In, posle neizvesne borbe proglašen je najbolji somelijer Srbije koji će titulu nositi naredne dve godine i pokušati da ponovi uspeh predstavljajući Srbiju na narednom Svetskom prvenstvu u Tokiju, a nešto kasnije i na Evropskom šampionatu. Džinovski ček u iznosu od 120.000 dinara, iz ruku do večeras važeće šampionke Đurđe Katić, primio je Minja Petrović. Drugo i treće mesto pripalo je Srđanu Janjiću iz Toronta i Mini Majstorović iz Beograda.

komplet-ziri-organizacijaAqua Viva Serbian sommelier competition 2012. je prema oceni stručne javnosti i učesnika bilo do sad najozbiljnije takmičenje somelijera održano u Srbiji. Međunarodni stručni žiri, dobra organizacija, finalni dan rezervisan samo za troje finalista i naravno, svečano proglašenje kome su prisustvovali brojni poznavaoci prilika u svetu služenja, konzumacije i trgovine vinom, učinili su da se za trenutak osetimo kao na sličnoj, velikoj manifestaciji negde na zapadu. Proglašavajući pobednika, aktuelna najbolja somelijerka Srbije, Đurđa Katić, istakla je da su svo troje bili sjajni, ali je jedan, nažalost morao da pobedi. Predsedavajući žirija, inače Predsednik Udruženja somelijera Kipra George Kassioanos, potvrdio je da SERSA ide u dobrom pravcu rečima: takmičenje je sve bolje, vina su sve bolja, za dve godine biće sve još bolje.

Trenutak proglašenja pobednika doneo je dosta emocija. Minja Petrović, kome je ovo treće takmičenje po redu, na prethodnom je bio drugi, posebno se zahvalio supruzi, SERSA-i i otkrio: „Spremao sam se da budem prvi, to mi bio cilj. Ovo je takmičenje jednostavno bila trka u troje i sad želim da kažem - ja sam najbolji somelije Srbije."

Mina Majstorović
Somelijerka u Square Nine hotelu u Beogradu. ovo joj je prvi nastup na takmičenju.
- Nisam razočarana, sviđa mi se što je nivo porastao i što će sledećeg puta biti još bolje. Videlo se da je takmičenje najozbiljnije do sad još prvog dana kad smo radili testove. Da su to kandidati koji znaju, koji su u poslu i imaju šta da pokažu. Najteže? Neki detalji koji se u svakodnevnom poslu preskaču zbog gužve pa se ne rade, a na takmičenjima su obavezni. Sve ostalo je super.

 

djurdja-daje-cekUz veliki ček koji će mu pomoći da učestvuje na Svetskom šampionatu u Japanu, Petrović je od kolege i člana žirija, najboljeg somelijera Kipra Vasosa Manolija, uz čestitke dobio i flašu autohtonog ostrvskog pojačanog vina Commandaria. Na žalost, uz sve lepe utiske, ostaje i činjenica koja bi nekoga mogla da zbuni: iako je ovo bilo srpsko nadmetanje somelijera, Aqua Viva, tačnije makedonska vinarija Tikveš je jedina imala bezuslovnog sluha da bude generalni sponzor sve važnijeg nadmetanja. Ako se pitate, gde su tu domaće vinarije, odgovor je bio jednoglasan: nema se para.

Srđan Janjić
Živi u Torontu, radio je 15 godina kao somelijer. Trenutno je zadužen za promociju i prodaju luksuznih vina u Treasury Wine Estates, najvećoj kompaniji te vrste u svetu. Sa drugim mestom nije zadovoljan, jer nažalost nije znao dovoljno o srpskim vinima. Da je bilo više internacionalnih, misli da bi bolje prošao. Trenutno priprema Masters Sommelier ispit, pa je došao da proveri znanje: „Bilo je predivno, Srbija je pobedila jer je bilo jako takmičenje, jaki somelijei. Pitanje je samo vremena kad će se ovo pretvoriti u jedno od najjačih evropskih takmičenja".
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama