Izabrana najbolja vina i rakije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

Najveći ruku pod ruku

trijumf-noir-NOVI-ALEKSANDRVeliki pobednici u kategoriji vina na manifestaciji Srpski festival vina i rakije - Srbija 2012 koja je održana u hotelu Tulip In u Beogradu su Podrum Aleksandrović sa crvenim vinom Rodoslov 2006 (pobednikom VELIKOG BLIND TESTA 2011) i Mali podrum Radovanović sa belim vinom Chardonnay Selekcija 2010. U kategoriji rakija laureat je destilerija Zarić iz Kosjerića sa rakijom od malina.

Sudeći po velikom broju uglednih govornika, prvi Srpski festival vina i rakije - Srbija 2012 u organizaciji privrednog društva Srpsko vino okupio je Komoru grada Beograda, komplet-dobitnici-i-dfaceTurističke saveze Srbije i glavnog grada, pa i određene državne i resorne pregaoce na udruženom i futurističkom planu stvaranja fronta za vraćanje vinske kulture u najšire slojeve urbanog društva. Osmesi, podignute čaše u zdravicu, aplauzi čelnih ljudi Beograda, uz prisustvo vinskih vitezova, vinara, novinara, bili su samo uvod u onaj najvažniji deo koji svi iščekuju: proglašenje pobednika. I degustaciju vina i rakija, naravno.

milena-aleksandrovicCrveni šampion
Milena Aleksandrović, PR menadžer vinarije Aleksandrović.
- Pored onih na Decanteru, Mundus Vini, IWC, ovo srpsko priznanje puno nam znači, kao i svaka druga nagrada, a bilo ih je mnogo. Rodoslov je najnagrađenije vino, naš ponos i dika, veliko autorsko vino Vladana Nikolića. Dve godine je bilo u bariku, dve godine u bačvi, isto toliko u boci. Pravo arhivsko vino sa veoma velikim potencijalom odležavanja,

 

Otvarajući festival Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda, podsetio nas je na reči takođe prisutnog bivšeg ministra trgovine Slobodana Milosavljevića – kupujte domaće. U ovom slučaju gospodin Antić je to preformulisao u nešto nalik na „pijte domaće”. Iako priznaje da više voli vino od rakije, ukazao je na činjenicu da uprkos svakodnevnom napretku u kvalitetu možda i dalje nemamo najbolje vino, ali zato imamo verovatno najbolju rakiju na svetu.

Milijana-Mina-Stojanovic--jpgBeli šampion
Milijana Mina Stojanović je hemičar, vođa HASAP tima i predstavnik rukovodstva za kvalitet Malog podruma Radovanović. Uz sve to je i supruga vlasnika Miodraga Mije Radovanovića. Priznaje da joj je omiljeno vino Cabernet Sauvignon barrique, ali i:
- Prsti su mi malo upleteni u „kuvanje” ovog pobedničkog vina i pravo mi je zadovoljstvo što mogu time da se pohvalim i podelim radost sa svima. Koliko je teško bilo izdržati svih ovih godina u srpskom vinarstvu? Zadovoljstvo je veliko, ali su i obaveze takve. Nije bilo lako, ali kad dođe nagrada, sve se muke zaborave i to je ono što čini život.

 

diploma-i-medaljaOsamnaest jakih vinskih izlagača i nekoliko destilerija, začinili su svojim proizvodima dvodnevni festival. Vinarije i podrumi Spasić, Pusula, DiBonis, Rubin, Botunjac, Stemina, Zadužbina Kralja Petra, Aleksandrović, Radovanović, Janko, Zvonko Bogdan, Tiska perla, Mačkov podrum, Molovin, Vinarija Živković Požarevac, Kovačević, Univerzitet u Beogradu, Kuća vina Živković Krčedin ponudili su publici neka stara ali i neka nova vina. Pobedile su dve, već godinama najeminentnije srpske vinarije. Iznenađenje? Nimalo, čini se, sudeći po opštem dobrom raspoloženju svih prisutnih. A bilo je još noviteta: impresivno deluje nova ambalaža za Trijumf Noir 2009 iz podruma Aleksandrović koja će se pojaviti tek za Novu Godinu. Izuzetno je zanimljivo i slasno polusuvo vino Jagoda od istoimene autohtone sorte. Podrum Kovačević dobio je po priznanje za svako od ocenjivanih vina. Na svakom od štandova bilo je nešto, ako ne sjajno, ono barem – zanimljivo.

miljana-botunjacJagoda Botunjac
Miljana je arheolog i potomak čuvene župske vinske porodice Botunjac iz Donjeg Zleginja. Predstavila nam je raritetno vino Jagoda od istoimene autohtone sorte koja se još samo može naći na dva hektara Botunjac vinograda.
- Jagoda je stara autohtona župska sorta, lepo miriše, možda čak lepše od tamjanike. Stiže prva od svih sorti i to joj je velika mana jer je slatka, ukusna za jelo, pa su je uvek brali i krali iz vinograda. Gotovo ništa ne bi preostalo za vino. Jedva smo uspeli da je nakalemimo od nekih starih dedinih gidža i posadili. Polusuvo je, malo slatkasto, košta 1.500 dinara, a pojavilo se prvi put prošle godine.

 

I upravo tu treba pomenuti ono najvažnije: „Srpski festival vina i rakije - Srbija 2012„ doneo je značajnu novinu. Pored senzorskog ocenjivanja za koje su zaduženi stručnjaci, somelijeri, takozvani „ljudski faktor”, vršena je specijalnim aparatima i ona druga: analiza sastava i kvaliteta vina kojom se za tren oka otkrivaju slučajno ili namerno sakrivene mane, dodata voda, šećer i slično. Već na pres konferenciji u Komori grada smo saznali da su na ovu vrstu analize pristali gotovo svi osim najvećih, kao što su giganti Vršački vinogradi i Rubin iz Kruševca.

Bermet ipak srpski
Od pre dve godine kada je Darko Jakšić, savetnik za vinarstvo i vinogradarstvo u Ministarstvu poljoprivrede uspeo da zgrabi dokumenta i u poslednjem trenutku u Briselu zaštiti ime Bermet kao srpski brend, sad ovo čuveno vino sme tako da se proizvodi i naziva samo u Sremskim Karlovcima. Za područje Fruške Gore to nije bilo moguće jer bi onda i komšije u Hrvatskoj polagale pravo na isto. Onaj ko nije iz Sremskih Karlovaca, može da proizvodi bermet, ali ga mora drugačije zvati, pa smo tako probali Vermuth, Vermet...

 

sampion-rakijaUčešće na ocenjivanju, za dva vina i izlagački štand uz svečanu večeru stajalo je 17.000 dinara, samo ocenjivanje 1.500 dinara po etiketi. Malo ili mnogo, ne znamo. U svakom slučaju, organizator je doveo internacionalni stručni žiri koji možda nije prva garnitura na Decanteru, ali je u zlatnoj sredini po rejtingu. Uz rezultate dobijene uz pomoć najsavremenije tehnologije, ovo je bila jedinstvena prilika, pogotovo za manje eksponirane vinare da se oprobaju i potvrde mesto za „velikim stolom” srpskog vinarstva. Da je bilo još više takvih izlagača, rekli bi da je manifestacija više nego uspela. Ovako, naredna šansa je za godinu dana. I jedna preporuka organizatoru: kupovina čaša za degustaciju nije nažalost previše popularna. Uostalom, šta posle uraditi sa čašom? Neka sledeće godine kaucija za čašu bude skupa, ali neka se posetioci ne izlažu bez potrebe trošku koji je ovde iznosio 250 dinara. Bolje bi bilo da kupe neko od izloženih vina, korist bi bila veća za sve.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama