Ocene za vina iz istočne Srbije

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

ziriU okviru manifestacije „Veče vina i meraka” u Kladovu ocenjivano je 35 vina iz 11 vinarija istočne Srbije. Iako zvaničnog pobednika nije bilo, istaknuta su tri najbolje ocenjena bela i crvena vina i dva rozea, koliko ih je ukupno bilo u konkurenciji.

 

U kategoriji crvenih pobednik je Stena, kaberne sovinjon iz Vinarije Čubra, ispred još jednog kabernea Kremen Vinarije Matalj, te vina Pinot Noira Vinarije Vimmid.

somelije-dejan-zivkoski

Dejan Živkoski,
somelijer i stručni konsultant SERSA

 

Kod belih sorti najbolje ocenjen je Chardonnay Vinarije Mikić, a slede Sauvignon Blanc Podruma Dajić i Terasa Sauvignon Blanc Vinarije Matalj.

U kategoriji ružičastih vina na vrhu su Aglaja Vinarije Vimmid i Dušica Vinarije Matalj.

Inače, „Veče vina i meraka” održava se u Kladovu poslednje četiri godine i manifestacija je bila uglavnom na lokalnom nivou, dok se u priču nije upleo somelijer i stručni konsultant SERSA Dejan Živkoski.

- Pošto sam imao ideju da u Kladovu organizujem sajam ili izložbu vina Timočkog regiona, dogovorio sam se sa direktorkom Centra za kulturu  Žaklinom Nikolić da to uvrstimo u već postojeću manifestaciju, a onda je pridodato i ocenjivanje vina ne samo iz Negotina, već čitave istočne Srbije. Mislim da je najveći benefit to što smo sve vinare iz Negotina seli za jedan sto – kaže Živkoski.

djerdapUz Živkoskog u žiriju su bili još Slobodan Jović, profesor Poljoprivrednog fakulteta, te još tri predstavnika SERSA – Miroslav Radojčin predsednik, Đurđa Katić potpredsednica i Zdravko Brkić PR. Njihova ocena je da ni jedno vino nije zaslužilo naziv „veliko”, ali da su sva bila dobra i vrlo dobra. Na kraju su, izgleda, svi bili zadovoljni ocenama, a opšti zaključak je – idemo dalje. Iduće godine još bolje i još više proširiti spisak učesnika koji su ove godine činili: Podrum Dajić Mihajlovac, Vinarija Vimmid Vidrovac, Matalj Vinarija Negotin, Vinarija Milivojević Rečka, Vinarija Duša Kladovo, Vinarija Janucić Veljkovo, Krajinska Vinarska Zadruga Rogljevo, Vinarija Čubra  Čubra, Francuska Vinarija Rogljevo, Vinarija Clevora Mihajlovac i Vinarija Manastir Bukovo Negotin. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama