Francuzi piju sve manje!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

allo-alloOh-la-la! Francuzi piju sve manje vina, alarmantno obaveštava agencija Frans pres: prosečni konzument je sa gotovo tri, prešao na jedva jednu čašu vina dnevno!

Ovo je samo jedan od zaključaka nedavno objavljene studije proizašle iz petogodišnjeg istraživanja pod patronatom Ministarstva poljoprivrede Francuske. Naime, danas se u Francuskoj po glavi stanovnika godišnje popije 57 litara vina, što je daleko ispod rezultata iz 1965. godine, kada se konzumiralo blizu 160 litara!

FRENCH-WINE-CONSUMPTIONIpak, i sa ovih 57 litara (što je više od nedavnog istraživanja The Wine Institute iz Kalifornije, koji je zaključio da se u Francuskoj popije „tek” 45,7 litara po glavi!) Francuzi su daleko ispred ostalih na svetskoj rang listi (ne računajući pojedine mini-države – pogledaj: Gde se najviše pije vino?). Poređenja radi, Britanci piju 21,6 litara, a Amerikanci svega 9,4 litara.

Navodno, glavni krivac presušivanja vinske fontane za stolom su agresivne marketinške kampanje bezalkoholnih pića, koja pre tri decenije jedva da su se pila tokom obeda, a danas čine 15% „uparivanja” sa hranom. Voda se tu, naravno, ne računa.

ts_cliche_frenchmanKao drugi bitni faktor navodi se (neizbežna & sveprisutna) globalna finansijska kriza, izgleda dežurni krivac za sve nedaće.

Da u istraživanju ne bude sve baš crno, primećeno je da se broj onih što sporadično piju vino, čašu-dve nedeljno, povećao na 45% sa dosadašnjih 41%, dok je broj onih koji vino uopšte ne piju ostao isti.

- Do pre 30 godina vino se u Francuskoj pilo u proseku uz svaki drugi obrok. Danas tek uz svaki četvrti - kaže Philippe Janvier, jedan od autora studije. - Alkohol uopše, a vino posebno, sve češće dolazi za porodičnu trpezu samo vikendom i u svečanim prilikama! Kod nas pouzdanijih istraživanja ova vrste još nema. Licitira se sa tri, četiri i pet litara po glavi.

Da li je glavni krivac za tako malu potrošnju vina među Srbima pivo, sokovi ili rakija, a tu je i GFK (globalna finansijska kriza, sećate se) ili ono o čemu prosečan vinoljubac ovde najčešće govori – cene, cene & cene? 

U fancuskoj studiji cene se uopšte ne pominju kao faktor pada potrošnje!

nazad na vrh