Šta je doneo Beowine 2013

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

OtvaranjeOvogodišnji Beowine Fair protekao je u povećanom interesovanju publike za srpskim vinima, a među brojnim štandovima bilo je vinara čiji proizvodi zaslužuju daleko veću pažnju nego što ju danas imaju na tržištu.

 

 

web-nove-vinske-brigadeIzložba i degustacija vinskih eksponata i prateće opreme Beowine Fair, održana u okviru  35. Sajma turizma u Beogradu od 24. do 27. februara 2013. godine, privukla je veliku pažnju vinara iz Srbije i regiona. Njih ukupno preko sto izložilo je na gusto stisnutim štandovima svoje proizvode, koji jasno pokazuju rastući asortiman domaćih i uvoznih vina u ponudi na srpskom tržištu.

Ukupni utisak je generalno dobar, kako među izlagačima, tako i među posetiocima, uprkos činjenici da je ove godine izostalo nekoliko velikih vinarija koje su bile prisutne na Beowine Fair od osnivanja, pre četiri godine. Izostalo je i ocenjivanje vina, koje je prošle godine izazvalo dosta pažnje. Razlog – organizatori nisu bili spremni da plate troškove ocenjivanja! Šteta…

kovacevicVeć po opremi pojedinih štandova i veličini zakupljenog prostora, bilo je jasno da su pojedini vinara došli na ovu manifestaciju s većim ambicijama od drugih. Na štandu Vinarije Kovačević, jedne od najuglednijih u Srbiji i regionu, uz već omiljeni Chardonnay i Aurelius, perjanice ove vinake kuće, posebnu pažnju posetilaca izazvao je Sauvignon Blanc 2012, vino izuzetne ekstraktivnosti, sjajne završnice, sočnih kiselina i bogatog bukea, koje će biti na tržištu tek za neka dva meseca.

Činjenicu da je ova vinska smotra organizovana u okviru Sajma turizma, Vinarija Kovačević je iskoristila i da na zasebnom štandu predstavi turističke kapacitete svoje Vinske kuće. U pitanju je impresivni objekat na obroncima Fruške gore kod Iriga, gde se gostima uz specijalitete lokalne kuhinje i vina direktno iz podruma, od kojih pojedina mogu da se probaju samo tu, nudi i apartmanski smeštaj. temet

U pregledu sajma, regionalno udruživanje dalo je svakako najjači utisak. Jako je lepo bilo videti zajednički nastup Jagodinaca – Jagodinske vinarije, Cilića i Temeta. Na velikom štandu od svetlog i toplog drveta bila su izložena vina ovog sve značajnijeg vinskog toponima na novoj vinskoj mapi Srbije. Poseban osvrt zaslužuje Temet, vinarija koja pomera ovdašnje enološke granice svojim novim Pinot Noirom, ali i crvenim vinom Tri Morave u kojem prokupac ide u smeru zaista velikog vina.

KOSOVOVinarije sa samog juga Srbije i Kosova, od Hoče, Vinice Petrović, vinarije Antić do vina manastira Dečani zaogrnuli su čitav niz štandova u trobojku ali i mesne specijalitete oko kojih se širio duh srpstva i odgovarajuće muzike uz harmoniku ali i kontrabas.

Viteško vino, vinski pokret koje hodi Srbijom sa svojom putujućom župskom i priključnom „vinarijom”, ovde je bezecovao čitav jedan deo hale. Između brojnih poznatih imena i Radovan Đorđević, dečko koji svakako obećava. na-viteskom-standuPodrum Čokot, selo Starci u Župi. Svega hektar vinograda a vino ozbiljno, pogotovo prokupac sa kaberneom. I posebna zanimljivost, lep suvi roze, 90% prokupca i ostatak smederevke. Autohtono pink piće, za pohvalu!

Ipak, čini se da je najveće interesovanje publike vladalo za udružene vinare iz Negotinske krajine. Većina ljudi prilazi štandu s rečima: Nisam probao, a baš bih voleo. A iza i ispred šanka grupa vremešnih dvojničara, frulaša u narodnim nošnjama, praćena slično odevenim devojkama sa širokim osmehom dobrodošlice na licu.negotinci Tu, na licu mesta, najviše pohvala degustatora izmamljuju vina s etiketom Matalj vinarije, već odlično pozicionirana među poznavaocima vina – Kremen, Terasa, Dušica

Bilo je pravo zadovoljstvo i srknuti domaću sortu petra, na štandu univerzitetskog Departmana iz Sremskih Karlovaca. Ova sorta zaista daje jedinstvena vina, slatka ali sa sasvim dovoljno kiselina i veoma snažnim muskatnim udarima.

Zanimljivo je bilo upoznati se i sa nekoliko novina iz makedonskih vinogorja, vinarija koje se sve više okreću od konzumnog vina ka onom najkvalitetnijem. Skovin, generalni sponzor bogatog koktela za novinare, podičio se vinom Markov manastir 2008, specijalnim, sasvim drugačijim vrancem iz ovog vinograda. Svega 30% berbe se skovinpretvara u vino izuzetne sortne čistoće i kristalno jasne enološke koncepcije. Skupi cuvee 2007 (Skupi je stari naziv za Skoplje i nema veze sa cenom vina), takođe je vrhunsko vino koje sadrži sve što jedna prava Bordo kupaža treba da ima!

Od prisutnih vinarija iz regiona, Vinska klet Goriška brda još jednom je potvrdila da pažljivo prati svetske trendove, te je na tržište izbacila izuzetni pink vinski osvežavajući napitak s osvrtom na stare dana Jugoslavije i ljubitelje amaro aroma! Uz 7% alkohola, led i krišku narandže ili drugog citrusa, razumećete zašto u svetu vlada pomama za ovakvim napitcima. Još ako imaju i muskatne arome, poen više. A kad smo kod aroma, pored brojnih traminaca, koji očigledno sve više zavladavaju regionom, „prošvercovala” se ovde i poneka rakija, ali i fantastični liker od latica ruže!

plantaze-01Od onih koji su uložili posebna trud da ih publika zapazi, tu su pre svega bile crnogorske Plantaže, regionalni gigant, na čijem su (verovatno najskupljem) štandu, iza stakla, u igri svetla i zvuka, vina točena u stilizovanim plastičnim vinskim čašama (da smo znali, da ne kupimo degustacionu čašu na ulazu u halu po 300 rsd - prim. aut.) direktno iz fensi burića! Da privuku pogled posetilaca, dodatno su se potrudili i iz Vinarije Zvonko Bogdan, prenevši na svoj štand i deo atmosfere sa salaša.

zvonko-bogdanSve u svemu, Beowine Fair 2013 imao je za svakoga ponešto. Ako treba uperiti prstom u neku slabu tačku, onda je to pre svega izostanak ocenjivanja vina uz (nezvanično) obrazloženje da nije bilo novca da se to organizuje. Reklo bi se – slab razlog! Jer, ako se uzme u obzir da je cena parkinga bila 200 dinara na sat, te da na ogromnom parkiralištu sajma praktično nije bilo slobodnog mesta sve vreme trajanja manifestacije, ne treba biti veliki matematičar i izračunati da bi troškove ocenjivanja vina bez probelma pokrio čak i deo dnevnog prihoda od parkinga! Zato, pre izgleda da tu nije bilo dobre volje.

Konačno, da napomenemo da ove godine na Beowine Fair nije bilo nekoliko značajnih vinarija koje su do sada bile redovne na ovom sajmu, pre svega Vinarije Aleksandrović, o čemu je njen vlasnik Božidar Aleksandrović govorio u ekskluzivnom intervjuu za Vino.rs, te makedonskog Tikveša, koji je učešće otkazao u poslednjem trenutku.

Batina iz vinskog raja
Imali smo sreće da probamo poslednje kapi jednog neobičnog ali izuzetno zanimljivog vina. Reč je o Batini, kupaži četiri bele sorte vinarije Kalazić, čiji je traminac bio šampion belih vina na prvom Beowine Fairu pre tri godine.
nadj-i-batinaBatina 2010 je kupaža sovinjona, šardonea, sivog pinoa i traminca, sa famoznih 14,4% alkohola. Vinarija Kalazić je iz hrvatskog mesta Batina u Baranji, petnaestak kilometara sverozapadno od Sombora, a vinogradi su dvesta metara vazdušne linije prema Dunavu. Prema rečima Samira Nađa, agronoma vinarije, ovde se pružaju bogomdani uslovi za uzgoj vinove loze. Vinarija nije prevelika, ali ni mala, na 16,4 hektara od 2004. godine gaje pino beli, sivi i crni, kaberne sovinjon, frankovku, šardone, sovinjon beli, traminac, rajnski rizling i graševinu. Već četvrtu godinu bave se proizvodnjom što prirodnijih, tačnije ekološko-bioloških vina. Prva berba praktično je bila 2007. i već tad su izašli na tržište sa šest vrhunskih vina po hrvatskim kriterijumima, što je apsolutni presedan, nešto što nijedna vinarija ranije nije postigla.
Nagrade koje imaju uglavnom su nacionalnog karaktera, ali diče se sa više od četrdeset zlatnih medalja. Za Batinu, ovu vrstu kupaže, kažu da je apsolutno jedinstveno vino koje se nigde više ne može pronaći. 
nazad na vrh

Srodni tekstovi