Prvo srpsko biodinamičko vino!

  • Objavljeno u Vesti

sva-vina-imperatorU Beogradu je predstavljena nova srpska Vinarija Imperator koja će kupcima ponuditi prva domaća biodinamička vina!

gazda-bane-zecevicUzletanje vinskog vremeplova, tako bi se mogla nazvati nedavno održana zatvorena degustacija vina nove Vinarije Imperator sa obronaka Fruške Gore, iz Erdevika. Neobični, latinski nazivi, novčići sa likovima rimskih imperatora na srpskim etiketama. Zašto?

U nepunih sat vremena saznali smo dosta o počecima i istoriji vinarenja u Srbiji, o tome da je na tlu Srbije rođeno čak 16 rimskih imperatora, ali i da je Srbija dobila prvu biodinamičku vinariju. A potom smo na vlastitom nepcu osetili razliku organskog i konvencionalnog vina i jednom zauvek razvejali zablude.

ekipa1

U wine baru Magnum je sve je delovalo pomalo konspirativno. Na ulazu leži ogroman crno-beli staford, a u izdvojenoj prostoriji, ispred nekoliko prisutnih somelijera, novinara, poznavaoca vina niže se čitava šuma raznoraznih vinskih čaša. Uz svetla reflektora, mrmljanje, siktanje, grgoljanje degustatora, dolazimo do jedistvenog zaključka: razlika između organskih vina i onih rađenih kovencionalnim metodama - ne postoji. Onaj ko kudi organska, masno laže. I naprotiv, ova bi vina veoma brzo mogli zavoleti. Uostalom, bio-vina su vina sa obaveznim osmehom.

O organskom vinarenju

Somelijer i veliki zagovornik organske proizvodnje vina, Đurđa Katić je podsetila da su organska vina ono što se nekada zvalo prirodna ili seljačka proizvodnja. Začetnik bio-dinamike, dr. Rudolf Steiner prvi se posle Drugog svetskog rata počeo zalagati protiv upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava u vinogradu, sa idejom da hrana i vino, voće, budu prirodni i čisti pošto se u oblasti poljoprivrede već tad krenulo stranputicom. U početku iz razloga kako bi imali što lepše i krupnije jabuke ili paradajz, ali se postupak vremenom otrgao kontroli. Uzgajanje grožđa na biodinamički način, bez upotrebe zaštitnih sredstava izuzetno je teško. Ako ne postoje idealni klimatski uslovi, imate samo malo više kiše u vinogradu, stvaraju se pogodnosti za razvoj bolesti. Ako se bolest razvije, nema prinosa, grožđa, vina.

 Vinarija trenutno ima kapacitet oko 25.000 litara, a proizvodni deo podruma deli sa jednom konvencionalnom, ali svako ima svoju opremu, ne mešaju se. Vinograda je 6,5 hektara gde uspevaju dve bele i pet crvenih sorti. Posebno iznenađenje predstavljaju zasadi malbeka, verovatno najistočniji u Evropi. Sertifikat, krunski dokaz da je reč o pravoj organskoj vinariji i organskom vinu, uprkos pomalo nejasnim regulativama na tlu Srbije, vlasnik Imperatora Branko Zečević očekuje svakoga dana. Pa da krene na tržište sa prva dva od večeras degustiranih šest vina.

Degustacija Imperator 2

Branko, rođeni Sarajlija koji se dugi niz godina u Velikoj Britaniji bavi čelikom i energetikom, ništa nije prepustio slučaju. Kupio je dosta zemlje oko vinograda tako da lozu niša ne može da zagadi. Angažovao jednog od vodećih svetskih dizajnera na izradi etiketa, pa je čak napravljen i originalni font slova na istim. Inače, tvrdi da je priča o vinu ono što voli, u čemu uživa:

- To mi je ventil, ekstremni hobi. Ekstreman, jer je ovaj način uzgoja loze i vinarenja veoma skup, gotovo neisplativ, a prvi novac počinje da se vraća tek recimo nakon prvih deset godina rada. Međutim, mnogo verujem u prirodne stvari i energiju, čistoću. Probao sam mnoga vina, ljubitelj sam. Počeo sam veoma rano da pijem, nažalost, ali i ubrzo shvatio da postoji razlika između biodinamičkih (organskih) i ovih drugih vina. A to je da te ujutro ne boli glava. Zašto? Ne postoji ništa što ima tanju opnu od grožđice, i sve što se isprska ulazi unutra. Kad se iscedi sok, sve ostaje u njemu i nikakvom se reakcijom u vinariji posle ne oslobađa. Posle piješ i skupljaš otrove. Zato se ja trudim da pijem i jedem organsko.

Konvencionalno, organsko, biodinamičko

Svako biodinamičko vino jeste organsko, ali svako organsko nije biodinamičko. Zašto? Zato što se organsko grožđe i vino proizvodi bez upotrebe hemijske zaštite i sredstava, ali biodinamički procesi uključuju dodatne zahteve i postupke. Velika većina vina u zemljama kao što je Srbija, su nažalost proizvod tehnologije. Vreme je takvo da je teško sačuvati vino bez upotrebe zaštitnih sredstava, cela planeta je toliko zagađena da se svi mi, takoreći, borimo protiv nekih nevidljivih sila. Kad prskate vinograd između šest i osam puta godišnje, pravite veliku razliku u odnosu na vino koje se uopšte ne tretira hemijski. To je osnovna razlika od konvencionalne proizvodnje, a ne u nekom sadržaju šećera, tanina, fenolnih materija, ekstrata. Međutim, postoji razlika i u energetskom kompleksu, a to je jedna od glavnih poenti kad se govori o bio-dinamici i organskoj proizvodnji. U biodinamici se vodi računa o mesečevim menama, o trenutku kad se koriste neka prirodna sredstva, a vinogradari moraju da zrače pozitivnom energijom. To kasnije rezultira u kvalitetu i ukusu ovih vina. Biodinamička vina nisu kvalitetnija u smislu materija koje sadrže u sebi, nemaju bolju boju, više tanina, duži period odležavanja, ali poseduju taj energetski kompleks. Takođe, uz upotrebu savremenih sredstava, kvasaca, možete u podrumu kao u laboratoriji staviti u bure sovinjon, a dobiti šardone. Kod organskih vina toga nema. U biodinamici u fermentaciji vina koristi se mikroflora koja dolazi iz vinograda, tačnije kvasci prirodno nastanjeni u vinogradu iz koga grožđe dolazi. Ideja je: pretočiti u flašu direktno miris i ukus prirode i datog teroara, i svega što ga nastanjuje.

Enolog vinarije je Jovan Popov iz Novog Sada, ali imaju sad još jednog. Međutim, pojedini saradnici svraćaju iz Engleske, sa Novog Zelanda. „Moram od nekog da učim”, kaže Zečević.

lukovic-degustIdeja o vinariji rodila se još 1972. godine kad je kao dečak poželeo da ima svoj vinograd. Realna priča kreće pre osam godina kad polazi u potragu za lokacijom.

- Pošto volim istoriju, krenuo sam da gledam gde su od početka vinogradarstva i kroz istoriju u Srbiji postojali vinogradi. Podaci pominju 276. godinu sa rimskim imperatorom Probusom koji je rođen i živeo u današnjoj Sremskoj Mitrovici, tadašnjem Sirmiumu, i tad su prvi vinogradi zasađeni na Fruškoj Gori. Onda sam pokušao da nađem gde. Našao sam mesta gde su nekad zaista bili, arheološki dokazano, nekih sedam rimskih bunara, iskopine. I rešio da ponovo podignem vinograde. Zašto su slike novčića sa likovima rimskih imperatora na etiketama? Želja mi je bila da upoznam ljude sa činjenicom da je na teritoriji Srbije rođeno 16 rimskih imperatora koji su i stolovali ovde. U Sirmijumu ih je rođeno 11, i svako naše vino će nositi ime po jednom od njih. Prvi zasadi urađeni su 2007. u Erdeviku, a 2011. godine bila je prva prava berba, tačnije, četvrtina od normalne berbe. Znači, tek 2012. je prva u skoro punom obimu.

Jesu li biodinamička vina lošeg ukusa?

Kad se pije, većina neće primetiti razliku, pogotovo kod crvenih vina.
- Jedina je razlika da ćete uz organska vina svakako biti bolje raspoloženi, a oni koji ih konzumiraju tvrde: od njih glava nikada ne boli! To su čista, precizna, prirodna i tačna vina bez dodatih veštačkih aroma, a to je velika razlika – objašnja Đurđa Katić.
Za sad, Imperator je jedini biodinamički podrum u Srbiji. Postoji Maurer, ali oni se ne bave biodinamikom. Ima nekoliko novih vinarija koje rade ono što se zove redukovana zaštita, minimalno hemijski tretiraju vinograde što je znak da polako postaju svesni važnosti što prirodnijeg i čistijeg vina.

Vino Imperator razlikuje se po pristupu proizvodnji. Za rad u vinogradu i vinariji koristi se samo ono što dolazi iz vinograda. To je apsolutno prirodno vino koje iz vinifikatora dolazi u klasične barik buriće od srpskog hrasta. Biodinamika zahteva da se sa istog podneblja sa koga dolazi grožđe, koristi i sve ostalo.

djurdjaNaravno, u čitavoj ovoj priči najvažnija su vina i sud koji smo stekli probajući rajnski rizling Valerius, gevurctraminer Gratianus, pino noar Decius, malbek-merlo Quintillus, caberne fran i kaberne sovinjon Constantinus i neobični blend četiri sorte Maximianus (kaberne fran, kaberne sovinjon, melbek i merlo, 25% od svake). Na vatrenu liniju trgovine i sud javnosti će prvo rizling Valerius 2012 i Maximianus 2011. Oba su vina već potpuno spremna. Bledo-zelenkasti ali kristalno bistri rizling je pokupio sve pohvale neočekivanim svojstvima. Izuzetno aromatičan na nosu sa najavom jako svežih kiselina koje lepo i prijatno igraju na nepcu. Harmonično vino sa 13% alkohola, prvo navali blago i prijatno gorkastim aromama zelene jabuke sa finim puteratim nanosima koji se potom transformišu u breskvu sa naprstkom vanile, a da bi se sve slilo u moćnu i dugu završnicu. Ovo vino bi u prodaji trebalo da staje oko devet evra, dok je tri evra skuplji Maximianus, već sad jedno veliko ozbiljno crveno vino sa skoro 14% alkohola.

Predrasude

Zašto u Srbiji vlada mišljenje da su organska vina lošija ili drugačija od neorganskih?
- Pretpostavljam da je to plod iskustva i to lošeg – tvrdi Đurđa Katić. – Na našem tržištu se svojevremeno našlo svega nekoliko organskih vina iz uvoza koja naprosto nisu pružila ono što se očekivalo kod prosečnog konzumenta vina. 
Naš sud nakon degustacije: ukoliko vas je nekada razočaralo neko organsko vino, svojom lenjošću, mlitavošću, nedostatkom svega poželjnog, reč je jednostavno o lošem proizvođaču ili sirovini. I tačka!

Toliko o cenama organskih vina, a izgleda da se ovde, kao u slučaju Alma Mons iz Vinarije Belo Brdo, može dogoditi da kupaža više sorti Maximianus od samog starta povede ovu vinariju u pobedničku povorku srpskog vinarstva. Pa makar i sa neočekivanom u Srbiji komponentnom kakav je malbek, koji istini za volju čini, u Quintillusu, zajedno sa merloom onu najpoželjniju kombinaciju, u čemu su se svi prisutni gotovo jednoglasno složili. Nažalost, ovog vina je bilo samo par stotina flaša, pa ćemo nestrpljivo čekati ovu jesen.

Rudolf Steiner

steiner rudolfMalo je poznato da se Steiner, otac antropozofije ali i biodinamičke poljoprivrede, jedan od najblistavijih umova ali i mistika novog doba, rodio na tlu današnje Hrvatske. Filozof, arhitekta, teozof, socijalni reformator, začetnik Valdorfske edukacije, antropozofske medicine i veliki obožavalac Getea, danas je, gotovo 90 godina posle smrti, sa svojom mišlju verovatno najveća nada da ćemo u budućnosti piti vina još zdravija za naš organizam.

nazad na vrh