Zabranjen naziv prošek!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

zabrana-u-evropu-bez-prosekaTri meseca pred ulazak u EU, hrvatskim vinarima saopšteno da više ne smeju da koriste naziv prošek!

 

 

Izvorno dalmatinsko desertno vino prošek, koje se već vekovima proizvodi sušenjem grožđa na vetru, više ne sme tako da se zove, niti pod tim imenom da se prodaje u restoranima i prodavnicama jer imenom podseća na italijanski prosecco, penušavac od sorti belog vina!

prosek_on_brac_stoneOva je vest iznenadila i, reklo bi se, ozlojedila mnoge hrvatske vinare i sve one koji su s uživanjem pili ovo popularno slatko dalmatinsko vino. Iako je hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede tražilo od Evropske komisije da vino zadrži naziv koji je, po nekim izvorima, u upotrebi još od 14. veka, inicijativa je u Briselu glatko odbijena, uz upozorenje proizvođačima da od 1. jula uklone sve prošeke s tržišta!

- To je afirmirani brend koji se proizvodi u Dalmaciji već stoljećima. Istina, ne izvozi se puno, ali svejedno su nas trebali informirati na vrijeme. Mislim da netko od pregovarača nije dobro odradio svoj posao, iznenađeni smo i zatečeni – kaže hvarski vinar Andro Tomić, proizvođač višestruko nagrađivanog prošeka Hektorovich, koji je do sada proizvodio u proseku 4.000 litara prošeka godišnje, a upravo je pokrenuo i novi projekt izgradnje objekta u kojem bi se grožđe za prošek sušilo pomoću sunčeve energije.

prosekU Ministarstvu poljoprivrede tvrde kako je Hrvatska tokom pretpristupnih pregovora isticala da se naziv prošek različito piše od italijanskog izraza prosecco, te da je to sasvim drugačiji proizvod. To, međutim, nije uzeto kao dovoljan argument. EU je istakla da bi korišćenje tradicionalnog izraza prošek dovelo do „visokog rizika zbunjivanja potrošača“ jer naziv fonetski podseća na zaštićenu oznaku izvornosti prosecco koji je Italija zaštitila na tržištu Europske unije.

U novonastaloj situaciji, već se krenulo u potragu za novim imenom, a među predlozima su Vino Dalmato i Dalmatinsko dezertno vino. U međuvremenu iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske poručuju da proizvođači koji koriste naziv prošek prilagode svoje poslovanje novim propisima jer od 1. jula neće više biti moguće stavljati na tržište (kako na domaće, tako i na strano) vino pod tim nazivom. Prošek je, dakle, zabranjen!

Prošek vs prosecco!prosek-vs-preseccoProšek se dobija od više vrsta belog i crnog grožđa, a specifičan je po tome što se posle berbe grožđe prosušuje na vetru kako bi se koncentrisao grožđani šećer. S druge strane, prosecco je italijanska sorta beloga grožđa od koje se prave lagani penušavci voćnih aroma. 
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama