Završen svetski šampionat somelijera

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

paolo06-300x199Do 2010. godine kad je postao šampion Evrope, dotle „večito drugi" na velikim takmičenjima, Švajcarac Paolo Basso, uz ovu titulu pridodao je i onu najznačajniju - postao je svetski šampion somelijera na takmičenju upravo završenom u Tokiju. Time se nakon trodnevnog nadmetanja definitivno ustoličio na vrhu poznavalaca vina i vinskih veština, ali i drugih znanja koja ova titula ujedinjuje u sebi.

paolo-07-Ovogodišnje takmičenje bilo je zanimljivo po mnogo čemu, možda i zato što se po prvi put u istoriji nadmetanja jedna žena našla u finalu, Kanađanka Veronique Rivest. Iz Kanade je na takmičenje doputovao i naš predstavnik Srđan Janjić, ali uprkos žestokom radu i pripremama, nije imao sreće da se probije u završni deo nadmetanja. Ipak, ovo je bilo jedno veliko iskustvo i od njega treba očekivati samo pozitivne pomake u godinama koje slede.

bassoBasso je bio veliki favorit i pre takmičenja, a njegova pobeda nikoga nije iznenadila sudeći po reakciji nekoliko hiljada zvanica na svečanoj ceremoniji dodele priznanja koju je uživo prenosila japanska nacionalna televizija što samo govori o pažnji koja se poklanja ovoj struci.

Na takmičenju su učestvovali somelijeri iz 54 zemlje, a titula je 47 godišnjem Bassu prešla iz ruku Gerard Baseta koji ju je 2010. godine osvojio u Čileu.

- Somelijer treba da bude dobar upravnik u vinskom podrumu ili vinoteci. On je ambasador proizvođača i ona karika koja spaja vinara i konzumenta, izjavio je Baset.

Tajna dobrog somelijeraPaolo-Basso-01
- Dobar somelije, osim što mora da zna sve o vinima koja nudi, takođe treba da ima osećaj za konzumenta i omogući mu da uživa u piću i hrani bez ikakvog pritiska, izjavio je Serge Dubs, predsednik žirija i bivši šampion.

 

Basso radi u mestu Vacallo, u hotelu Conca Balla na švajcarsko-italijanskoj granici u čijem sastavu je vinoteka sa preko 15.000 etiketa! Paolo inače iza sebe ima zavidnu karijeru rada u restoranima sa dve zvezdice. Posebna specijalnost su mu raritetna i kolekcionarska vina i slovi kao ekspert u toj oblasti. Do sad je najbliži bio osvajanju krune u Montrealu 2000. godine, ali eto, tek sad mu se posrećilo.

Posebno raduje saznanje da je žiri bio maksimalno objektivan. Na to upućuje činjenica kako je miljenik domaće publike i jedan od favorita na kladionicama, Japanac ispao iz konkurencije već posle prvog dana takmičenja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi