Balkansko vinsko nadmetanje

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

BIWC2013_LogoDrugo Balkansko međunarodno vinsko takmičenje i festival (The Balkans International Wine Competition and Festival) održaće se u Sofiji, Bugarska, od 16. do 19. maja 2013. godine.

U junu prošle godine u Sofiji je održano prvo Balkansko međunarodno vinsko takmičenje i festival. Tada je ocenjeno oko 400 vina iz 90 vinarija iz devet država. Posle takmičenja i festivala objavljen je i podeljen na mnoge adrese katalog sa relevantnim informacijama za uvoznike vina i sve potencijalne kupce balkanskih vina, u kome su se uglavnom našle vinarija sa  vinima koja su osvojila neku od medalja.

Na ovogodišnjem takmičenju će nekoliko poznatih globalnih vinskih profesionalaca i ekipa lokalnih eksperata imati zadatak da otkrije čarobni svet balkanskih vina. U žiriju su tri osobe sa titulom Master of Wine (MW), koja predstavlja najveći stepen vinskog obrazovanja. Sve ključne vinske države Balkana delegirale su po jednog sudiju, što će dati poseban kredibilitet samom ocenjivanju i potonjem dodeljivanju medalja, jer je objektivnost zagarantovana formiranjem veoma kompetentnog i raznovrsnog sudijskog žirija. Predsednik žirija Konstantinos Lazarakis MW (jedina osoba sa Balkana sa tom titulom) i Christy Canterbury MW su i ove godine članovi žirija, a tu je i 11 članova prošlogodišnjeg žirija i te pet novih.

BIWC

Članovi žirija i organizatori prošlogodišnjeg BIWC

 

U sklopu daljeg brendiranja vina Balkana, ove godine su po prvi put organizovana dva interesantna prateća događaja. Prvi je zakazan za 17. maj 2013. godine u Bugarskoj Privrednoj Komori (BCCI), ulica Iskar br. 9, Sofija, a radi se o Regionalnoj konferenciji na temu: Vino i vinski turizam na Balkanu - mogućnosti za razvoj i sinergiju (više detalja o ovoj konferenciju je moguće dobiti putem elektronske pošte – kontakt adresa: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.).

Drugi događaj je Specijalna Degustacija zakazana prvog dana festivala, 18. maja od 11 časova, za uvoznike, distributere, vinske novinare, blogere i članove žirija.

U sklopu dalje promocije lokalnih vina, organizator je u saradnji sa italijanskom organizacijom ONAV (www.onav.it) pripremio u Milanu za 18. april Veliku Balkansku degustaciju, gde se pred više od 150 eminentnih italijanskih vinskih stručnjaka, ugostitelja i trgovaca vinom planira učešće oko 30 vinarija iz nekoliko balkanskih zemalja. Srbiju predstavlja sedam vinarija sa 17 etiketa.

Bitno je reći da je važan segment Festivala organizovanje nekoliko master class predavanja i prezentacija, koje će biti otvorene za javnost. Predviđena su četiri velika master class predavanja sa degustacijama:

1) Christy Canterbury’s Selection: The Best of Balkans - Christy Canterbury MW, SAD (18. maj)

2) Turkey - Bringing the Old and New Worlds Together - Taner Ogutoglu, Turska (18. maj)

3) Greek Wines - The Jurassic Park of Viticultire - Rare Greek varieties - Konstantinos Lazarakis MW, Grčka (19. maj)

4) Falling in love with Croatian Wines - Charming Mediterranean Terroir - Saša Špiranec, Hrvatska (19. maj)

Svi detalji vezano za program ovih master class predavanja i drugih prezentacija mogu se naći na internet stranici organizatora festivala: www.balkanswine.eu

Organizator želi da se nastavi kampanja i promocija balkanskih vina i da im se olakša pristup svim značajnim globalnim vinskim tržištima. Krajnje je vreme da vina naše regije zauzmu onaj deo globalnog vinskog tržišta koji im objektivno po kvalitetu i pripada.

Konačno, ozbiljno se razmatra mogućnost da sledeće dve godine ovaj događaj bude u Srbiji, zatim u Grčkoj i da posle toga „šeta” po regionu!

Srpska vina za Veliku balkansku degustaciju
U sklopu promocije balkanskih vina, u Milanu je za 18. april zakazana Velika blakanska degustacija, gde su iz Srbije prijave poslate za sledeća vina:
1.   Trijumf 2011, Aleksandrović
2.   Noir Trijumf  2009, Aleksandrović
3.   Regent 2008, Aleksandrović,
4.   Prokupac 2011, Ivanović
5.   Tamjanika 2011, Spasić
6.   Tamjanika Selekcija 2010, Spasić
7.   Kremen Cabernet Sauvignon 2011, Matalj
8.  Terasa Sauvignon Blanc 2011, Matalj
9.   Pinot Blanc 2012, Zvonko Bogdan
10. Sauvignon Blanc 2012, Zvonko Bogdan
11. Rose 2012, Zvonko Bogdan
12. Svb Rosa 2007, Budimir
13. Tamjanika Vera 2008, Budimir
14. Triada White 2009, Budimir
15. Cabernet Sauvignon Reserve 2009, Radovanović
16. Cabernet Sauvignon Barik 2010, Radovanović
17. Chardonnay Selection 2011, Radovanović

 

Žiri BIWC 2013
Konstantinos Lazarakis MW (predsednik), Grčka
Christy Canterbury MW, SAD
Andreas Wickhoff MW, Austrija
Jamie Goode PhD, Velika Britanija
Vladimir Tsapelik PhD, Rusija
Markus Stolz, Nemačka
Luiz Alberto, SAD
Alessandro Griccioli, Italija
Saša Špiranec, Hrvatska
Julia Kostadinova, BugarskaIgor-Lukovic
Taner Ogutoglu, Turska
Robert Gorjak, Slovenija
Ivana Simjanovska, Makedonija
Igor Luković, Srbija
Horia Hasnaş, Ruminija
Yasen Zahariev, Bugarska
                                                     
Igor Luković, predstavnik Srbije u žiriju BIWC 2013


nazad na vrh