Francuski vinari u Beogradu

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

Bordeaux-na-dlanuTradicionalni susret francuskih proizvođača vina sa srpskim distributerima, odigrali su se ovog puta 11. aprila na prvom spratu hotela Moskva. Bila je to prilika da se još jednom uverimo kako se kvalitetna vina u svetu prodaju po daleko nižim cenama nego što je domaći kupac mogao i da zamisli!

Dugo je za francuske vinare važila činjenica da su potpuno nezainteresovani za jugoistočno tržište. Na našu sreću, ta vremena su izgleda prošla i sve češće ćemo biti u prilici da uživamo u pravim izdancima juga Francuske i Bordoa, po sasvim pristupačnim cenama!

S obzirom na to da je ovo bio susret na profesionalnom nivou, zatvoren za širu javnost, nije korektno da otkrivamo cenovne kategorije, ali bi uskraćivanje informacije našoj publici u potpunosti fr-ane-rosi-PAUL-MAS-obesmislilo tekst. Jednostavno, zaključak prisutnih je: ovo je neverovatno! Veoma kvalitetna vina, zanimljiva, autentična, sa sjajnim poreklom, da ne kažemo pedigreom, staju od 1,5 evra po flaši do, recimo, 13 evra, koliko košta Margaux!

Konkretno, ono što proizvođač nudi za tri do pet evra je san snova!

Ali, pogledajmo šta se tu sve nudilo & dešavalo. 

Sto No.1

Florence Boucheron, mlada dama je zastupnik prodaje Domaine du Tariquet koji se nalazi u jugozapadnoj Francuskoj. Pod vođstvom porodice Grassa imanje je prošle godine proslavilo stogodišnjicu postojanja. Tariquet raspolaže sa 900 hektara imanja i veoma je poznat po proizvodnji finog Bas Armanjaka, kao i po proizvodnji belih vina veoma sveže arome i živog ukusa sa voćnim notama. Probali smo Classic, neobični blend Ugni Blanc (45%), Colombard (35%) pomešane SBE-vinogradsa sortama Sauvignon (10%) i Gros Manseng (10%). Potom suvi i pun koštunica Sauvignon Blanc, pa iznenađujući Chenin Chardonnay, te nepredvidivu kupažu šardonea i sovinjona Cote, koja se odlikuje izuzetnom slašću. Ipak, naš je favorit vino Les 4 reserve, kupaža Gros Manseng (40%), Chardonnay (30%), Sauvignon (20%) i Sémillon (10%), koja je delimično sazrevala u buradima. Tariquet je jedini proozvođač semillona u Gaskonji, a ovo vino je potpuno autentično i prijatno i gotovo neopisivo. Zaključak: ubedljiva, interesantna, sjajna bela vina.

Sto No.2

Kompanija S.B.E. - Bordelaise d’Embouteillage nudi najširu moguću lepezu vina, od stonih pa do zaista vrhunskih koja se proizvode na manjim imanjima Crus Bourgeois / Grands Crus Classés. Cene su izvrsno formirane i na ovim se vinima upravo može „učiti posao” jer su kvalitativni skokovi zapravo toliki da se jasno razlikuje granica između dva i pet evra, ali da se nijedno vino ne bi bacilo iz čaše. Jeftinije etikete nude pregršt zanimljivh aroma, neobičnih, od začina, bibera, pa sve do nečega toliko specifičnog da nije za najširu publiku. Kod jeftinijih vina znači, stvar je ukusa. Ona skuplja, samo se razlikuju u definiciji, tradiciji i nijansama. Ovde smo probali sjajno vino u stilu soterna Chateau Loupiac. Slatko, slasno, ali bez nepotrebnih mirisa na nosu. Kažu da ga pravi žena, i zaista je tako: nežno, suptilno, kao svila.

srpski-somelijeri-na-francuskom-nivouBordo vino po vašoj meri!
Ponuda personalizovanog vina nije nikakva novost, samo je kompletan proces sad doveden do savršenstva. Firma S.B.E. koja se u početku specijalizovala za otkup vina malih vinara iz Bordoa, prešla je i na sopstvenu proizvodnju, a danas nudi vino po narudžbini.
Nabavka sopstvenog Bordeaux vina ide u nekoliko etapa. Prvo vas pozovu na degustacije i obilazak šatoa i podruma prema karakteristikama koje ste naveli kao zanimljive, a što može biti sorta, kupaža, cena, berba, aromatski kompleks... Gotovo sve. Kada se opredelite za rinfuzu, SBE vino prebacuje u svoje skladište. Tad birate bocu, čep, alu-kapicu i, naravno, etiketu. Čitav tim stručnjaka pomaže vam u brendiranju, umetničkom dizajnu, vrhunskoj štampi. Sledi punjnje boca, pakovanje u odabrane kutije i, konačno, transport sa uključenom kompletnom papirologijom po sistemu „prstom da ne mrdnete”. Konačno, ispred kamina otvarate sopstveno vino aux Bordeaux, i – glavni ste!
Ili, pravac na tržište.

 

paul-mas-u-formacijiSto No.3

Annie Rossi je export menager jedne od vodećih vinarija na jugu Francuske Domaines Paul Mas. Porodica Mas se bavi uzgajanjem vinove loze u Langedok regiji više od 120 godina. Les Domaines Paul Mas poseduju  preko 300 hektara vinograda, i sa dodatnih 800 koje rade u kooperativi, u mogućnosti su da prave 30 različitih kupaža, autohtonih i oplemenjenih, i na taj način iskoriste svu bogatu raznovrsnost Langedok teroara. Porodica Mas poseduje 7 moderno opremljenih imanja, kojima rukovode četiri winemakersa kao i četiri flying winemakersa, uz stručni nadzor gospodina Jeana paul-mas-anne-rosiiClaude Masa. Domaines Paul Mas Cabernet Sauvignon - Syrah i Mas Des Tannes Reserve, izvanredan organski  blend sorti grenache, cabernet sauvignon i mourvedere su snažna ali veoma harmonična vina sa po 14% vol alkohola što je čini se neki prosek kod ovog proizvođača gde smo probali i sasvim specifičam merlot. Ipak, Chateau Paul Mas AOP, Coteaux Du Languedoc perjanica je kuće kojoj nema šta da se doda, niti oduzme. A hoćete li u njima otkriti naznake tartufa, tosta ili moke, ostaje na vama i vašim čulima.

Kod-Garzaroa-neverica-zar-samo-tolikoSto No.4

Jedini muški predstavnik stigao je iz renomirane vinarije Vignobles Garzaro. Sa stogodišnjom tradicijom, 70 hektara u gradu Baron i još 10 u regijama Pomerol, Saint Emilion Grand Cru, Saint Emilion, ova vinarija nudi zaista vrhunska vina po izuzetno skromnoj ceni. Za vina tog ranga. Uostalom, neko reče: ovo jedno vino kod nas košta 50 evra, a sad čujem od gazde da je kod njega tačno – šest! Eto ti ga na!

I na kraju, posebno zanimljiva je činjenica da su vinarije uglavnom predstavljale mlade i veoma edukovane dame, a nama ostaje da se strpimo do sledećeg ovakvog susreta i poželimo da i naši vinari jednom u francuskoj ovako prikažu svoje proizvode.

Čar armanjaka
Iako vinski nastrojeni, na završetku posete izlagačima pristali smo da probamo armanjak i nismo pogrešili. Ovo izuzetno aromatično, snažno, toplo i jako alkoholno piće, potpuno drugačije od konjaka, brendija, viskija, vinjaka ili popularnog štoka, nosi u sebi duh prohujalih epoha, raskoš onih koji su ga pili i potencijal za veoma dugo odležavanje. Nažalost, u Srbiji jednostavno ne posotoji kultura konzumiranja istog, pa ćemo ovde teško ikada uživati u čarima armanjaka starog i do 15 godina sa aromama sorti kakve su Folle Blanche, Ugni Blanc ili Baco.
I po vrlo povoljnim cenama koje su često niže od brojnih domaćih vina. 
nazad na vrh

Srodni tekstovi