Slovenci teraju hrvatski teran!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

teran1U slovenačko-hrvatskim ekonomskim odnosima na sceni je trenutno predstava koju bi mogli nazvati „Teranje po teranu”!

Kako se približava datum ulaska Hrvatske u EU, tako svako malo u toj državi izađe u javnost neka nova vinska zavrzlama. Još nije do kraja jasno kako će se razrešiti priča o prošeku & proseku, a teran-04pažnju tamošnje (vinske) javnosti privuklo je izbacivanje hrvatskog terana iz slovenačkih prodavnica, te nastojanje komšija da zadrže ekskluzivno pravo na taj naziv vina, bez obzira što se radi o sorti koja uspeva s obe strane granice i koja, kao sorta, i ne može da podleže zaštiti imena!

U sklopu najnovijih događanja oglasio se prvo slovenački ministar poljoprivrede Dejan Židan, izjavivši da je mnogo truda i znanja, kako stručnog tako i administrativnog, uloženo u zaštitu slovenačkog terana, te da je teran-02teran koje se proizvodi na slovenačkom Krasu zaštićen prema propisima EU, dok onaj hrvatski nema tu zaštitu pa se ne može prodavati ni u Sloveniji ni u drugim zemljama ujedinjenog evropskog tržišta!

Ideja da se teran kao slovenačko vino dobijeno iz sorte refošk, zaštiti kao vino koje se proizvodi na tačno određenom kraškom terenu u slovenačkom delu Istre, i to kao „vino tradicionalnog naziva”, došla je od strane dr. Mirana Vodopivca, slovenačkog stručnjaka za vinarstvo i vinogradarstvo, koji pominje kako su svojevremeno Mađari na istoj osnovi uspeli sprečiti prodaju tradicionalnog hrvatskog i slovenačkog furlanskog tokaja u Sloveniji i Hrvatskoj. Iako postoji evidentna sortna razlika između ove dve vrste tokaja, Mađarima je uspelo u njihovom naumu pozivajući se na istorijske argumente.

Teranteran-06
Crveno vino teran je bogato mineralima i antioksidantima, zbog čega mu se pripisuju čak i lekovita svojstva. Proizvodi se u zapadnom delu hrvatske Istre, na slovenačkom Krasu i u Italiji, oko Trsta. Kako se veruje, svoje izuzetne osobine duguje specifičnoj klimi, ali još više crvenoj istarskoj zemlji bogatoj gvožđem. Sa Biotehničkog fakulteta u Ljubljani potekla je i inicijativa da se za teran osigura zaštita geografskog porekla zajedničkom akcijom Hrvatske, Slovenije i Italije, koja bi važila na  celom području EU.

 

teran-05Kao odgovor na uklanjanja hrvatskog terana sa polica slovenačkih prodavnica, hrvatska najavljuje trilateralne razgovore (Hrvatska-Italija-Slovenija) u Luksemburgu kako bi se našlo rešenje. Ako se ne nađe, slede verovatno dugi sudski sporovi jer „teran nije pitanje samo etikete, već je reč o autentičnoj, autohtonoj sorti u Istri, i tiče se našeg identiteta i tradicije”, ističe Ivica Matošević, predsednik Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj privrednoj komori. On takođe napominje da su teran i refošk dve različite sorte, te da u evropskoj legislativi ne postoji mogućnost zaštite sorte. Stoga, on smatra kako ima dovoljno temelja da se odredba o zaštiti geografskog porekla koriguje, a hrvatsko vino ostane na vinskoj sceni i tržištu kao što je bilo i do sada.

Nastavak sledi…

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama