Oz Clarke u Zagrebu: Izbegnite naziv „vina Balkana”

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

MayClarkeUseThisFirst

U osvit Praznika rada, na zagrebačkoj Akademiji vina održana je ekskluzivna degustacija odabranih vina Vinarije Belje ali i vrhunskih podunavskih gastronomskih specijaliteta. U centru pažnje je bila vinska veličina Oz Clarke, ali i sorta graševina u svim svojim kvalitativnim transformacijama.

U predivnom ambijentu Akademije vina u Zagrebu bilo je pravo zadovoljstvo prisustvovati ovoj do tančina pripremljenoj degustaciji na najvišem nivou i na licu mesta se uveriti i učiti kako jedna uspešna akademija-vina-ZagrebVinarija prezentuje svoja vina, ali i razne lokalne i nacionalne specijalitete kao što su: kulen, sir baranjac, divljač, riba iz Dunava. A sve to spremljeno po originalnim baranjskim tradicionalnim receptima.

Prezentaciju i degustaciju je vodio lično jedan od najvećih svetskih vinskih autoriteta Oz Clarke koji je na samom početku izlaganja istakao kako upravo dolazi iz Kopačkog Rita, iz Baranje, gde je priroda zaista zadivljujuća. Ističući teroar u prvi plan, izneo je zanimljivo zapažanje da bi malvazija bila isuviše blago vino za ovo područje. Sa tipično britanskim smislom za humor, uz svojevrsan i opušten način izlaganja, oduševio je prisutne goste među kojima su bili novinari, vinski stručnjaci, kao i dame iz udruženja WOW (Women on Wine).

Goldberg_GrasevinaZa graševine Vinarije Belje je primetio da su to vina koja u potpunosti odražavaju karakter teroara, koji sem zemljišta, čine i posebni ljudi koji se brinu i rade u vinogradima.

- To su vina koja najbolje od sebe daju dok se piju sveža, i koja se idealno slažu sa baranjskom kuhinjom, sa kulenima, rečnom ribom, kao i kolačima od šargarepe i čokolade. Sve vrhunske graševine, a posebno ona graševina sa pozicije Goldberg, ima sposobnost odležavanja, pri čemu daje zlatnu boju i ukus koji podseća na saće meda.

Nakon prezentacije iskoristili smo priliku da popričamo sa g. Clarkeom, koji nam je ekskluzivno otkrio kako je ovih dana imao priliku da na blajnd testu proba pojedina srpska vina koja su na njega ostavila popriličan utisak. Naravno, usledio je poziv da nas poseti koji je naišao na odličan prijem. Štaviše, dobili smo naznaku da bi mu bilo zadovoljstvo da se upozna sa našim vinarima i vinima. Tokom razgovora, Oz je posebno istakao Dunav, kog smatra najvažnijom rekom u svetu, u smislu vinskog potencijala i izneo veoma neobičnu, ali zanimljivu ideju, kako bi možda ceo region bivše Jugoslavije u vinskom smislu mogao da se zove Adriatico, te da bi to možda bio prepoznatljiv i lako prihvatljiv naziv za vina iz regiona u Svetu.

Bilo je dobronamernih kritika, prvenstveno ona pri kojoj smatra da u regionu nikako ne bi trebali da koristimo odrednicu „vina sa Balkana", jer Balkan ima negativnu idejnu a potom i ekonomsku konotaciju zbog ratova koji su se vodili na ovim prostorima. Takođe je savetovao da bi naši vinari trebalo da prave vina koja imaju identitet svog teroara, i da se nikako ne prave vina po „receptu" kao što se to radi, da sva liče jedna na druge.

- Naravno, veliki su problem i trgovački lanci, dodao je, - koji omogućavaju velikim vinarijama promocije vina, agresivne marketinške kampanje, prodaju vina na akcijama, čime oni puno čine za popularizaciju vina, ali su sa druge strane vezali potrošače za mali broj jeftinih i praznih vina bez karaktera.

Vinski guru Ozoz1
Oz Clarke, Irac iz Canterburya, više od četvrt veka se profesionalno bavi vinima. U tom periodu osvojio je mnoštvo nagrada, uključujući titulu svetskog prvaka u poznavanju i degustiranju vina. Autor je nekoliko cenjenih i uspešnih knjiga kao što su „Atlas of Wine", godišnji Pocket Guide. Takođe, voditelj je više TV i radio programa u Engleskoj i autor prve „vinske televizije" u Velikoj Britaniji, što ga svrstava u red najuticajnijih i najcitiranijih ostrvskih vinskih autora.

 

Kao dodatni problem na velikoj vinskoj sceni primetio je prisutno forsiranje sve slađih vina od strane nekih proizvođača, čime oni žele da privuku klince, tinejdžere koji su navikli na ukus coca-cole, i da im na taj način omoguće prelazak na vina, navodeći ih u samom startu da stvaraju loše navike. Da piju vina lošeg kvaliteta i bez ikakve prepoznatljivosti.

akademija_vina1
Nakon završetka druženja još jednom smo potvrdili utisak da je Oz Clarke zaista veliki vinski poznavalac u svakom segmentu, koji na veoma jednostavan i zanimljiv način zna da prenese svoja najdublja zapažanja i razmišljanja, a nama ostaje da ga sa nestrpljenjem čekamo ovde, na druženju u Srbiji. I da ga ugostimo kako dolikuje.

Domaćinima iz Vina Belje i Akademije Vina, još jednom treba uputiti sve reči pohvale na izuzetnom dočeku i ambijentu, te vrhunskoj ljubaznosti i gostoprimstvu, a svim ljubiteljima vina poručujemo da obavezno posete Belje i obiđu najmoderniju vinariju u ovom delu Evrope koja se nalazi usred vinograda, kao i njihove stare podrume gde vina u miru odležavaju u bačvama i buradima od slavonskog hrasta koji se sve više u svetu koristi, te da uživaju uz razne baranjske đakonije u predivnoj prirodi.

Neverovatni čovek Oz

oz-i-may-top-gearPre nego što je postao svetski prvak u degustiranju vina 1982. godine što je čini se i dan-danas, Oz je uveliko bio poznati glumac. Izvanredan interpretator Šekspirovih dela, uz brojne druge uloge glumio je generala Perona u filmu „Evita", glavnog neprijatelja Supermena u drugom nastavku, ali i zapevao pesmu Sema Gemdžija, jednog od hobita u BBC-jevoj obradi „Gospodara prstenova". U velike TV uspehe pripisuju mu se i emisije „James's Big Wine Adventure in France and California", ona koju je radio sa Jamesom Mayom, koga poznajemo iz serije Top Gear, kao i emisija u saradnji sa još jednim vinskim velikanom, Hugh Johnsonom. Godine 2009. ovenčan je titulom Vinskog čoveka godine (Wine Challenge Personality of the Year) što bi mogao biti vinski pandan Oskaru.

nazad na vrh

Srodni tekstovi