Šta se pije na pragu EU

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

vecera-EUCeremonijalna svečanost povodom ulaska Hrvatske u Evropsku Uniju, gde su bili prisutni brojni vodeći evropski i drugi političari, među kojima srpski predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i ministar inostranih poslova Ivan Mrkić, završena je vrhunskom večerom na kojoj su poslužena uglavnom originalna hrvatska jela i svakako najbolje od vina što ova država može da ponudi. Šta se to jelo i pilo?

Hvala blogu, EUšli su u Uniju. Mislimo na komšije, Hrvatsku. Grandiozna po imenima gostiju, ali kulturna svečanost bez trubača i trbušnih plesačica, završena je kako VIP gostima i dolikuje zakuskom na vrhunskom nivou. Zahvaljujući hrvatskom, sad evropskom blogeru, saznali smo šta je na raskošnoj trpezi bilo od ića i pića, pa vam jelovnik i vinsku kartu prenosimo u celini, onako kako smo iščitali, uz opasku: ako su lagali mene, i ja lažem vas. Ali nema razloga da sumnjamo.

Za dobrodošlicu je poslužen hleb i so, hleb ispečen od šest žitarica iz lokalnih mlinova, sljubljen sa autohtonom paškom soli i mehurićima penušca TOMAC BRuT CLASSISS. Uz autentične kozje i ovčije sireve i mlado organsko povrće genetski nemodifikovano, u čaši se zavitlala CORONICA GRAN MALVAZIJA 2009, dok je podlogu za plavu ribu koja sledi, duboko u nepca zabila GRAŠEVINA GOLDBERG BELJE 2011. problemi-oko-svecane-vecere

Zlata vredan ZLATAN POŠIP 2010, te VINA LAGUNA FESTIGIA MERLOT 2010. uzdigli su lestvicu na nedostižnu visinu za perad i predjela, pravo pod peku ispod koje se kao puter rastopilo astragansko jagnje na tradiconalan ali savremen način, s bobom, grahom i kupusom, oplemenjeno divljim biljem i začinima. Usne i nepce lepljive od jagnjetine dobro je zastrugati jačim taninima, pa je u tu svrhu STINA PLAVAC MALI BARRIQUE 2010 odigrao ključnu ulogu i širom otvorio vrata raskoši DE GOTHO CRNI PINOT 2012. iz vinarije KUTJEVO, tim pravim proletnjim poljanama punim ljubičica i dozrelih kupina, malina i šljiva, naravno, u tečnom obliku. Prelazak na slatkiše nije doneo tortu u obliku plavog kruga sa zlatnim svećicama koje je trebalo duvati, čisto, da se ne oduva. Zato je poslužen salenjak, kolač kontinentalne Hrvatske oplemenjen kajsijama i začinima iz drugih regija, uz svakog dvora dostojan KRAUTHAKER ZELENAC IZBORNA BERBA BOBICA 2009. A kad je već kod plemićkih titula zastalo, da ne bi zapelo u velikom finalu pripomogao je TRAMINAC PRINCIPOVAC IZBORNA BERBA 2010. verovatno najbolje predikatno vino regiona, pa i čitave EU kakvim se pre 6o godina nazdravljalo na krunidbi kraljice Elizabete Druge.

Eto, vrhunske vrednosti koliko traju!

Čestitamo komšijama na ulasku u EU i dobrom ukusu i vrhunskim vinima, a nama ostaje da se pitamo koja će vina kad-tad biti poslužena gostima kada na nas dođe red? Možda baš ova ista, neka francuska, italijanska, španska. Američka, što da ne? Ili će se diplomatski chef kuhinje uz pomoć SERSA-e opredeliti za domaće snage, favorite iz velikog trojca (Radovanović-Aleksandrović-Kovačević). Ili će neke nove snage zasesti u čaše na visokoj nozi za nazdravljanje. Jeste da ima dovoljno vremena, ali možda je vreme da počnemo da sanjarimo.

Imate li vi neki predlog za ovu EU Welcome vinsku kartu i jelovnik? Pišite, predlažite...

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama