Proglašeno najbolje vino Srbije 2013

najbolja-vina-2013-09

Najbolje vino u Srbiji 2013. godine je Kremen Kamen 2011 Vinarije Matalj iz Negotina. Tako je odlučio međunarodni žiri Velikog testa najboljih vina Srbije 2013, do sada najambicioznijeg ocenjivanja domaćih vina u Srbiji.

Ova nova etiketa vinarije Matalj, kaberne reserva, ujedno je i najbolje crveno vino Srbije za 2013. godinu.

Naziv najboljeg belog vina, baš kao i protekle dve godine, otišao je u Vinariju Aleksandrović, ovaj put za Trijumf Barrique 2012, dok je najbolja-vina-2013-06pobednik u kategoriji rozea napravljen u mladoj vinariji Temet iz Lozovika, pored Jagodine.

Najbolje penušavo vino je Kovačević brut 2009, dobro poznate Vinarije Kovačević iz Iriga, a iz fruškogorskih vinograda su takođe izašli i pobednik u kategoriji prirodno slatkih vina Traminac Quet, kasna berba 2012 vinarije Fruškogorski vinogradi iz Banoštora, te Bermet beli 2012 Vinarije Kiš iz Sremskih Karlovaca koji je pobedio među pojačanim vinima.

najbolja-vina-2013-05Džejmi Gud se obratio prisutnima ispred žirija 3- Velikog testa najboljih vina Srbije

U prisustvu žirija, velikog broja gostiju, vinara i predstavnika medija, nagrade je u Hotelu Falkensteiner Beograd uručio predsednik žirija Igor Luković. Bila je to kruna dvodnevnog testiranja čak 154 najboljih vina Srbije iz 36 vinarija. Po prvi put na ovaj način, sva najbolja vina Srbije ocenjivao je veliki međunarodni žiri sastavljen od vinskih eksperata koji i inače ocenjuju vina na najvećim svetskim smotrama, a među kojima najbolja-vina-2013-08je bio i Englez Džejmi Gud, jedan od najuticajnijih autoriteta u svetu vina danas.

Opšti je utisak ocenjivača da su crvena vina Srbije daleko bolja od belih, ali i da je zavidan kvalitet srpskih vina za većinu inostranih sudija bio iznenađenje!

Sponzor 3. Velikog testa najboljih vina Srbije bila je Erste banka.

Poslednji put izmenjenoutorak, 02 jun 2015 09:21
nazad na vrh

Srodni tekstovi