Izjave žirija VTV 2013

Jamie Goode

goodJedan od najznačajnijih vinskih publicista u svetu, uticajni kolumnista londonskog The Sunday Express, bloger, predavač i pisac više nagrađenih knjiga o vinu, dobitnik značajnih svetskih priznanja na polju edukacije i popularizacije vina, te sudija na najuglednijim internacionalnim ocenjivanjima vina, uključujući i International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards u Londonu:

- Bilo mi je pravo zadovoljstvo doći ovamo i probati tolika srpska vina. Kao novinaru, moj je posao da pričam priče. Posebno mi je zadovoljstvo da dođem negde i pišem priče koje nisu ispričane, a mislim da srpska vinska priča još nije dovoljno ispričana u ostatku sveta. Kao novinar, ja sam poput surfera koji pokušava da uhvati pravi talas, a u ovih nekoliko dana učinilo mi se da je ovdašnja vinska industrija pokrenula upravo takav talas na kome bih voleo da surfujem.

Opširnije...

Zoltán Győrffy

zoltanUrednik magazina Pécsi Borozó, publicista, degustator i organizator Potugieser du Monde:

- Imam dosta iskustva sa srpskim vinima, poslednjih pet-šest godina dolazim na razne festivale i degustacije. Kolege iz Srbije, koji dolaze kod nas, donesu neka vina, upoznali smo dosta srpskih vinara. Znači, već imamo neke utiske, ali je ovo bilo zaista dobro jer smo probali jako puno vina i čini mi se da su generalno puno bolja nego pre, recimo, pet godina.

Opširnije...

Ivana Simjanovska

ivanaDegustatorka na CM Bruxelles i BIWC Sofija, autorka „Macedonian Wine Guide” i urednica Vino.mk:

- Bilo je lako napraviti razliku između dobrih i ne toliko dobrih vina. Ona elegantna su brzo otskočila i našla se u finalu, gde je bilo teže odlučiti se za pobednika. Barem je meni bilo teško da se odlučim između prokupca i pobedničkog kabrenea.

Opširnije...

Saša Špiranec

spiranecVinski sudija na IWC London i drugim internacionalnim takmičenjima, publicista i autor tri izdanja „Vinskog vodiča kroz Hrvatsku”:

- Takmičenje je bilo jedno od bolje organizovanih na kojima sam prisustvovao, jer je je sistem bio jako kvalitetan. Svidelo mi se to da se o vinima moglo raspravljati, da su se mogla ponovo degustirati, te da se donosila zajednička ocena, što je jako važno jer su se oni koji nisu prepoznali vino mogli povući, njihova ocena se mogla izdvojiti ili su se mogli prikloniti većini. Veliki je broj ocenjivanja na kojima se gleda samo prosek, što onda svrsta vina u neka tri boda, a ona se u suštini možda jako razlikuju. Veoma cenim ovaj sistem koji je ovde osmišljen i mislim da je jako kvalitetan. A, pošto sam internacionalni sudija, mogu srpska vina slobodno uporediti sa ostatkom sveta i sa sigurnošću ustanoviti gde je tačno Srbija.

Opširnije...

Robert Gorjak

RobertaSudija na Decanter WWA i predavač u vinskoj školi Belvin:

- Mislim da nema puno toga da se popravi naredne godine. U suštini imao sam par predloga koje smo Jamie Goode i ja dali na početku i koje je bilo lako usvojiti. Ideja je bila da raspravljamo u sobi s vinima, da ih imamo ispred sebe, jer teško je zapamtiti 8-9 vina i puno je lakše tako napraviti debatu. Druga stvar je da se čitav „flajt” proba odjednom i da ga već ima u čašama. Sve je to ispoštovano. U suštini, ne bih ništa menjao za dogodine. Neke su možda pogreške tu, ali to više vidite vi iz organizacije nego mi koji smo u panelu. Jednostavno, uvek se nešto može unaprediti, ali ne vidim ništa ozbiljno. Sveukupno, drago mi je da ste me pozvali, imao sam dobar tim i, verujem, odradili smo dobar posao.

Opširnije...
Pretplatite se na RSS feed