Saša Špiranec

spiranecVinski sudija na IWC London i drugim internacionalnim takmičenjima, publicista i autor tri izdanja „Vinskog vodiča kroz Hrvatsku”:

- Takmičenje je bilo jedno od bolje organizovanih na kojima sam prisustvovao, jer je je sistem bio jako kvalitetan. Svidelo mi se to da se o vinima moglo raspravljati, da su se mogla ponovo degustirati, te da se donosila zajednička ocena, što je jako važno jer su se oni koji nisu prepoznali vino mogli povući, njihova ocena se mogla izdvojiti ili su se mogli prikloniti većini. Veliki je broj ocenjivanja na kojima se gleda samo prosek, što onda svrsta vina u neka tri boda, a ona se u suštini možda jako razlikuju. Veoma cenim ovaj sistem koji je ovde osmišljen i mislim da je jako kvalitetan. A, pošto sam internacionalni sudija, mogu srpska vina slobodno uporediti sa ostatkom sveta i sa sigurnošću ustanoviti gde je tačno Srbija.

Pet godina unazad bilo je dobrih vina, ali su bila mišičava. Vinari su hteli da pokažu da imaju, da mogu i da žele, bilo je tu dosta alkohola, barika. Kad se pokazalo da se ima, da se može, danas je to puno bolje balansirana, elegantnija priča. Daleko više voća, puno više teroara, autohtonosti, regije. Bela vina su bila dobra, a crvena u nekoliko flajtova baš ono – visokog kvaliteta. Zaista, imali smo jako mnogo problema izdvojiti koje je najbolje vino ovog fenomenalnog testa. A takva situacija se ne sreće često na takmičenjima u svetu, to vam tvrdim iz zaista bogatog iskustva.

Pa i bela vina mogu biti još bolja. Imate dosta sorti poput pinoa, sovinjon blana, rizlinga koje su zapravo sorte hladnijih regija. Pritom su poslednje dve godine bile sušne i tople, a belim je sortama trebalo više vlage. Teško je proceniti šta tačno preporučiti, ali vi niste u zoni lepršavih, laganih belih vina i zato se treba baš tu preorjentisati na kupaže. Koje se istina teško prodaju, ali ako govorimo o kvalitetu, ovde najbolje leže kupaže. I znajte, sama ocena vina nije presudna za prodaju. Recept je jednostavan – u 99% slučajeva u svetu bazno vino treba biti sortno, top vino teba biti kupaža! I to je to, ali kupažu izbacujete tek kad ste stekli poverenje potrošača i stvorili imidž na baznoj sorti.

Poslednji put izmenjenočetvrtak, 14 novembar 2013 23:04
nazad na vrh