Umetnost vinskog turizma

Umetnost vinskog turizma

Nakon poslednjeg obilaska vinarija u Bordou ponovo smo shvatili koliko je vino ušlo u naš život, i kako nas sve više i više okupira. Sada mnoge aspekte života gledamo kroz čašu dobrog vina.

Bordo je vrlo velika vinska regija u jugozapadnoj Francuskoj gde je preko 3.000 vinarija i šatoa (vinarija/dvoraca), koji proizvode vina u bordoškoj kupaži, kvaliteta prepoznatog u celom svetu. Uglavnom su u kupaži šest glavnih sorti grožđa, tri crvene i tri bele: merlo, kaberne sovinjon i kaberne fran, te semijon, sovinjon blan i Muscadelle.

e8

Poseban je utisak na nas ostavila činjenica da je svaka godina sa istom etiketom vina ujedno priča za sebe. Shodno tome cene se formiraju zavisno od godine do godine. Vremenski uslovi utiču na kvalitet grožđa pa tako ni vino nije istog kvaliteta svake godine, što dovodi do toga da su cenovne razlike velike za isto vino jer zavise od godine berbe. Da bi održali približan kvalitet vina svake godine, u kupažu idu različiti odnosi različitih sorti grožđa čime naglašavaju specifičan karakter teroara i vlastiti stil.

Ono što je pored vina u Bordou jako važno je vinski turizam. On je pokretač rasta, kako sektora vina tako i turističke delatnosti. Turisti sve više traže smisao svojih putovanja, a to je u Bordou u ponudi na svakom koraku. Za turiste sve je organizovano s ciljem otkrivanja vinove loze, vinogradarskih krajeva, vina, ali naravno probavanja vina kroz druge turističke aktivnosti koje privlače turiste. Vinske ture i degustacije razlikuju se od šatoa do šatoa, i mogu se kretati od jednostavnog obilaska vinograda s degustacijom dva vina, do specijalnih ponuda koje uključuju degustacije nekih od njihovih najboljih berbi. Pojedine degustacije mogu biti uparene sa sirom, čokoladom ili ručkom u više sledov.

Tipična vinsko-turistička ponuda Bordoa temelji se na dobroj degustaciji vina, ali to nije dovoljno turistima koji dolaze zbog vinskog turizma i zato su oni maksimalno razgranali i proširili ponudu. Evo nekoliko opservacija:

  • Budući da najveći broj vinskih turista živi u urbanim sredinama, oni žele vikend da provedu u vinogradima jer to ispunjava njihova očekivanja povratka prirodi i tradiciji, a usput da upoznaju vinara i njegova vina.
  • Smeštaj na nivou na kakav su turisti iz urbanih sredina navikli. Zato u Bordou možete pronači različite vrste smeštaja, od jako skupih hotela do jeftinih stanova na dan.
  • Gastronomska ponuda, uparivanje hrane i vina, probavanje lokalnih specijaliteta kao tipičnih obroka za područje Bordoa ostavlja trajnu uspomenu. Vreme kada se u Bordou može dobiti doručak je rano jutro i uglavnom je to kroasan. Ruča se oko 12 sati, nešto laganije. Večere su obimne, pune ugljenih hidrata, masnih sireva… Svaki obrok se služi sa čašom vina koje piju i mladi i stariji. Francuzi u Bordou su elegantni i kulturni, tihi. Turisti se prilagođavaju njihovoj kulturi ponašanja, ali i vremenskom rasporedu gastronomije. Na početku je to zbunjujuće, ali onda se naviknete i uživate u njihovom stilu i načinu života.
  • Sport je aktivnost koja se mora naći na vinskim putevima jer to omogućava privlačenje većeg broja turista.
  • Pored vina, važna je i ponuda kulturnih sadržaja, odnosno manifestacija
  • Zabava, sunčane bašte ili igre u vinogradu za specijalne trenutke pokazale su se kao uspešna ponuda.

Ako s ovoga aspekta analiziramo vinski turizam kod nas, možemo uočiti kako da ga poboljšamo. Ako želimo da ga razvijamo osnovno je da ponudu pored degustacija vina upotpunimo s obilascima podruma, vinarija, kvalitetnim smeštajem, kvalitetnom hranom, sportskim aktivnostima i naravno kulturnim manifestacijama. Enoturizam tj. vinski turizam, obuhvata sve te turističke aktivnosti zajedno.  |

nazad na vrh