Ivana Simjanovska

Ivana Simjanovska

Opijena vinom & vinskom pričom, već sedmu godinu živi život u svetu vina. Napisala prvi Makedonski vinski vodič, glavni je urednik www.vino.mk, sudi na Balkans International Wine Competiton & Concours Mondial & sanja da proba sva vina sveta. Jer je jedan život skoro dovoljan za takav podvig.

Stanušina, novi vinski vetar iz Makedonije

Autohtone vinske sorte, najviše one iz rastućih vinskih regiona, kao i sami vinski regioni, doživljavaju renesansu i bude veliki interes širom vinskog sveta. Na taj se način pažnja i fokus stavljaju na zemlje za koje do skoro nismo znali ni da postoje, a suvišno je i pominjati proizvodnju vina. Jedna od tih zemalja je i Makedonija sa  stanušinom. 

Na izvoru makedonskog tempranilja

Antonio Brzanov i njegov vinski partner Dimitar Stojanovski su kao neki moderni Don Kihot i Sančo Pansa u makedonskom vinarstvu. Brzanov, po kome i vinarija nosi ime, je dokazan vinar i jedan od retkih ovde koji voli da se igra sa relativno nepoznatim i ne tako mainstream sortama za Makedoniju.

Makedonska berba 2014

Tikves Special Selection Muscat Ottonel 2014

Berba 2014. nije bila baš naklonjena vinarima u većem broju vinskih regiona u zemljama širom sveta, a Makedonija je nesumnjivo bila jedna od njih. Kiša koja je zadesila vinograde krajem avgusta i početkom septembra, napravila je veliku štetu. Kako sam bila svedok svakodnevne kiše jer sam tokom berbe obilazila vinarije u zemlji, bilo bi teško, a da ne saučestvujem sa vinarima koje su uložili tako puno, a nažalostm ove godine dobili ne baš tako mnogo. Ovakve se kiše, jednostavno, ne pamte u Makedoniji od dalekih sedamdesetih.

Puna usta i srce rumunskih vina

Premille de Excellenta 2014 by www.vinul.ro , Rumunija

Pet dana koje sam provela u Rumuniji (od 4. do 8. novembar 2014.), kao deo međunarodnog žirija na Premille de Excellenta Wine takmičenju, bili su odlična prilika da se upoznam s rumunskom vinskom scenom, iako sam već u nekoliko navrata degustirala priličan broj vina iz Rumunije. No, ništa nije tako korisno za nečije vinsko iskustvo od degustiranja vina u zemlji njihovog porekla, kao kad si okružen lokalnim vinskim degustatorima koji mogu doprineti da se bolje upoznate sa domaćim sortama, vinarijama i vinskom industrijom.

Vinarenje duž ostrva Jadrana

U divnom Radisson Blue hotelu u Splitu, 24. - 25. aprila, održalo se peto izdanje Dalmacija Wine Expo 2014, u organizaciji poznatog hrvatskog vinskog kritičara Saše Špiranca i njegovog tima. Program ovog festivala je iz godine u godinu sve bogatiji i interesantniji. Osim izložbe vina, gde je učestvovalo više od 100 vinarija iz Hrvatske, Makedonije i Slovenije, organizovana su i predavanja i radionice: Perfect match, Zvijezde kuhinje, biranje naboljih restorana u Splitu, i to sve divno zaokruženo sa  „Wine Party”.

Najbolje vino Balkana 2014.

balkans-wine-05

S latko vino Malvasia 2010, vinarije Monemvasia (Lakonija, Peloponez) iz Grčke, je najbolje vino na Balkanu za 2014. godinu!

Pretplatite se na RSS feed