Masters of Wine ocenjuju najbolja vina Srbije!

Masters of Wine ocenjuju najbolja vina Srbije!

Veliki test Vino.rs 2014, IV Međunarodno ocenjivanje najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs biće u znaku najreprezentativnijeg žirija koji je ikada kod nas ocenjivao vina.

Naime, među devet internacionalnih sudija koji će 27. i 28. novembra ocenjivati najbolja srpska vina nalaze se i dva Master of Wine, što je danas najcenjnija titula među vinskim ekspertima u svetu. Ovo je posebno značajno ne samo zbog autoriteta žirija, već i zbog mogućnosti da sud o vrhunskim srpskim vinima daju ljudi koji imaju direktan uticaj na ukus vinske publike u svetu.

Jo-Ahearne-LouiseVinske dame s titulom: Džo Ahern i Luiz Sidbek

Dvoje MW koji će ove godine biti u žiriju VTV su Engleskinja Džoana Ahern (Joanne Ahearne), u pravom smislu reču internacionalna vinska zvezda, te Šveđanka Luiz Sidbek (Louise Sydbeck), koja poslednjih 2o-ak godina živi i radi u Francuskoj i koja pripada najnovijoj generaciji Master of Wine.

Džoanu vinski znalci dobro znaju po nadimku Džo. Ona je danas bez sumnje jedna od najuticajnijih ličnosti u vinskom svetu, glavni konsultant za kupovinu vina u prestižnom trgovinskom lancu Harrods i konsultant u nekoliko španskih, italijanskih i francuskih vinarija. Uspešnu karijeru s vinima počela je pre 20-ak godina u Australiji, radeći u poznatim butik vinarijama Charles Melton i Pipers Brook, te praveći vina za globalne brendove kao što su Jacobs Creek i Hardys. Titulu Master of Wine nosi od 2008. godine, a trenutno je njen angažman vezan najviše za Provansu, odnosno Mirabeau vinariju u kojoj na funkciji enologa-konsulatanta učestvuje u kreiranju jednog od najbolje ocenjivanih rozea na svetu! Naravno, Džo je redovni sudija na Decanter World Wine Awards i International Wine Challenge u Londonu, a dolazak u Srbiju objasnila je željom da pažljivije proceni potencijal balkanskih vina.

Na drugoj strani, Luiz je vinska zvezda u usponu, vinski konsultant i edukator, jedan od poslednjih nosilaca titule Master of Wine, ekspert za vina Provanse i iz doline Rone i glavni snabdevač vinima za luksuzne jahte na Francuskoj rivijeri. Iako je samo tokom višegodišnjih priprema za naziv Master of Wine obišla na stotine vinarija u svetu i degustirala više od 5.000 različitih vina, srpska vina su joj nepoznata, pa samim tim i pravi izazov.

Zato će biti izuzetno zanimljivo videti i čuti sud o najboljim srpskim vinima koji će ovo dvoje vrhunskih eksperata dati na Velikom testu Vino.rs 2014.

Robert-GorjakPredsednik VTV 2014: Robert Gorjak

Inače, ovogodišnjim žirijem Velikog testa Vino.rs predsedavaće Slovenac Robert Gorjak, jedan od najcenjenijih vinskih sudija iz našeg okruženja, redovni sudija na Decanter World Wine Awards i mnogim drugim svetskim takmičenjima, te predavač u vinskoj školi Belvin. Gorjak je, inače, prošle godine bio predsednik jednog od panela na Velikom testu Vino.rs 2013.

luiz-alberto#winlover revolucija: Luiz Alberto

U društvu međunarodnih vinskih eksperata koji će ove godine procenjivati najbolja vina Srbije nalaze se i još dva kandidata za MW titulu – Luiz Alberto, osnivač i predsednik globalnog internet pokreta #winelover, internacionalni vinski sudija, edukator i uticajni svetski Grazianibloger, te Federiko Gracijani (Federico Graziani), jedan od najpoznatijih italijanskih vinskih stručnjaka, internacionalni vinski sudija, konsultant, somelijer i autor više nagrađivanih knjiga o vinima.

Uskoro prvi italijanski
Master of Wine: Federiko Gracijani

U Beograd po prvi put dolazi i jedan od najiskusnijih međunarodnih vinskih sudija, Mađar Jožef Košarka (Jozsef Kosarka), publicista i edukator, član Mađarske vinske akademije, ekspert za vina Latinske Amerike i nosilac počasne titule Ambasador svetskih vina, dodeljene u Meksiku 1999. Godine.

Jozef-KosarkaVinski ambasador: Dr. Jozef Košarka
Sveto-Savic-i-Sasa-SpiranecSudije i publicisti: Dr. Sveto Savić i Saša Špiranec

Konačno, tu su i Saša Špiranec, iskusni internacionalni vinski sudija i najuticajniji hrvatski vinski publicista, Rumunka Marinela Vasilica Ardelean, internacionalni sudija, vinski konsultant, brend menadžer u vinskoj industriji, edukator i zvanično najbolji somelijer Rumunije u 2014. godini, koja poslednjih godina živi i radi u Italiji, te profesor Svetozar Savić, doktor biotehničkih nauka, tehnolog, svršeni polaznik viših stepena WSET-a (Wine and Spirit Education Trust), konsultant Plantaža i drugih najznačajnijih crnogorskih vinarija, ali i autor čuvene vinske enciklopedije „Vino i vinogradarstvo”, koji je ove godine u Parizu primio najprestižniju OIV nagradu u oblasti vinske književnosti.

Marinela-Vasilica-Ardelean
Najbolji somelijer Rumunije za 2014. godinu: Marinela Vasilica Ardelean

Sve ovo znači samo jedno – pred nama je najvažnije ocenjivanje vina Srbije do sada! Zato rezultate već sada s nestrpljenjem očekujemo svi mi – od vinara i domaćih vinskih profesionalaca i trgovaca, pa do običnih ljubitelja vina kojima je VTV već nekoliko godina najpouzdaniji vodič kroz kvalitetna vina Srbije.

Poslednji put izmenjenosubota, 12 decembar 2015 19:30
nazad na vrh

Srodni tekstovi