Veliki test Vino.rs: Pogled iznutra

Veliki test Vino.rs: Pogled iznutra

VTV 2014, četvrto Međunarodno ocenjivanje najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs, uz kompletno interancionalni žiri sa vrhunskim stručnjacima iz te oblasti, donelo je brojne novosti, iznenađenja i često preveliko uzbuđenje.

Nije ni čudno. Ulog je bio velik, treba se na svom terenu, pred najreprezentativnijim skupom ocenjivača pokazati u najboljem svetlu. A to je najteže, kako vinaru, tako i organizatoru.

vtv-2014-42

Desetak dana nakon što su proglašeni pobednici, prašina se još nije slegla, ali smo konačno uspeli da udahnemo duboko i zavirimo u rezultate.

Vinarija Matalj (dobitnik je velike nagrade Grand Prix VTV 2014 i šampion u kategoriji crvenih vina preko 1.000 dinara. To je identičan uspeh prošlogodišnjem, što je ovoj nevelikoj vinariji iz Negotina obezbedilo posebno mesto u istoriji Velikog testa Vino.rs.

vtv-2014-25

Vinarija Aleksandrović, koja u dosadašnjoj istoriji ovog ocenjivanja ima najviše osvojenih šampiopnskih titula i medalja, i ove godine je sa četiri zlata i dve šampionske titule korak ispred Temeta iz Lozovika – koji ima isto toliko zlata, ali titulu manje. 

Vinarija Zvonko Bogdan, koja je pre dve godine ponela Grand Prix s crvenim vinom, napravila je ove godine žestok proboj belim vinima, sa dva zlata i jednom šampionskom titulom, gde je podelila mesto na rang listi dobitnika sa vinarijom Bjelica, čiji uspeh više uopšte ne predstavlja iznenađenje. 

vtv-2014-10

Od kapacitetom manjih vinarija, verovatno je najviše profitirao Vinum, pobedom u kategoriji Best Bye, ali nas posebno raduju neka potpuno nova imena na listi osvajača zlata, ili neka koja se nadmeću prvi put na VTV: McC, Jelić, Rubin...

Naravno, uz one koji su već ranije osetili slast pobede, poput vinarija Janko ili Kiš.

vtv-2014-29

Ali, zadržimo se još malo na pobedniku. Ukoliko se može reči da je u ovdašnjoj „vinskoj čaršiji” vinarija Matalj prošle godine napravila iznenađenje osvojivši Grand Prix s novim vinom Kremen Kamen 2011, onda se ovogodišnji trijumf sa starijim, ali daleko cenovno pristupačnijim bratom Kremen 2012 u toj istoj čaršiji verovatno doživljava i kao malo čudo! Jedino što svetskim arbitrima tu ništa nije bilo čudno. Jednostavno, ocenili su ono što je trendi u svetu, a to je povratak vinskim korenima, stil u kojem se manje ističu tehnološki zahvati poput arome drveta, a više fruit, odnosno ono što sam plod daje vinu. I, kako rekoše ovi stručnjaci, manje su vrednovali snagu, ekstraktivnost, čudne arome, a mnogo više eleganciju i fine nijanse. 

vtv-2014-22

A srpska su vina očigledno sve elegantnija, potvrdile su sudije, čime se srpsko vinarstvo brzo uključuje u savremene vinarske tendencije. No, da ne dužimo...

Posebnu draž ovogodišnjem nadmetanju dale su nove šampionske kategorije, čime su i neke manje, nove ili slabije poznate vinarije stavljene u daleko ravnopravniji položaj sa tradicionalnim aspirantima na vinski tron. Pritom, verujemo da će i kupcu ovogodišnja vinska priča VTV-a omogućiti da se bolje snađe u prodavnici. Jer, ovogodišnji šampion u kategoriji Best Bye, odnosno vino s najboljim odnosom cene i kvaliteta, Italijanski rizling 2013 vinarije Vinum. Vino sa cenom nešto višom od pet evra osvojilo je zlato i 90 poena!

vtv-2014-27

Takođe podela u kategoriji belih i crvenih vina na ona sa proizvođačkom cenom do 1.000 dinara i preko imaće ulogu u usmeravanju pažnje na različite segmente u vinoteci.

Pre nego progovorimo o zlatu i šampionima, nekoliko napomena koje padaju u oči: Nisu dodeljeni šampionski trofeji u dve kategorije. Fortifikovanih ili pojačanih vina gotovo da nije ni bilo. Kišov beli bermet, potpuno usamljen na atletskoj stazi, kao da nije mogao do finalnog ocenjivanja bez ozbiljne konkurencije ili vina za poređenje. Šampion nije otkriven ni kod penušavaca, neki kažu pomalo nezasluženo, ali takav je krajnji ishod. Od šest „penušavih” etiketa, samo se Aleksandrovićev Trijumf Chardonnay Brut Sparkling 2009 od šardonea okitio medaljom.

vtv-2014-23

U isto vreme raduje da su nastupila i dva roze penušavca, vinarija Kovačević i Temet, što je potpuna novost na domaćoj vinskoj sceni, kao i činjenica da nijedno od ovih šest vina nije dobilo previše nisku ocenu.

Od debitantskih vina, titulom šampiona i srebrnom medaljom može da se pohvali Trijumf Late Harvest 2013 vinarije Aleksandrović u kategoriji slatkih vina, ali je i tu, nažalost, konkurencija bila veoma mala, svega dve etikete.

vtv-2014-38

Nasuprot tome, daleko je oštrija utakmica nego lane nastupila u „ružičastom segmentu”. Čak 19 etiketa rozea ocenjeno je prvog dana, ali su se u finale, sa više od 86 poena, plasirala svega tri – srebrna Varijanta 2013 vinarije Aleksandrović, koja je za svega jednu desetinku boda ponela šampionski venac ispred dva debitantska rozea, vinarija Veritas i Virtus.

Iako su, statistički posmatrano, roze vina daleko bolje ocenjena nego na prethodnom takmičenju, u proseku barem za dva do tri poena, očigledno je da Srbija još nije iznedrila zlatni roze.

vtv-2014-32

Na neki način, debitanti su dodali najviše začina ovogodišnjem ocenjivanju. U krug zlatnih slavodobitnika uključila se široj javnosti gotovo nepoznata vinarija McC (Coupage 2012) koja je tom zlatu dodala i srebro za Coupage 2011, a identičan uspeh napravila je i vinarija Rubin (zalto za Terra Lazarica Cabernet Sauvignon 2008 i srebro za Terra Lazarica Merlot 2008) na svom prvom pojavljivanju na VTV, dokazujući da osvojena zlata na nadmetanjima u inostranstvu nisu samo slučaj. 

Legenda srpskog autohtonog vinarstva, vinarija Jelić, osvojila je zlato za frankovku Tamuz Barrique 2008 dok je sa sortom morava uzela srebro. Uz Viziju 2008 Aleksandrovića, to je druga frankovka koja se ove godine okitila zlatom na VTV.

vtv-2014-02

Kišova Misterija 2011 očigledan je dokaz da nova tehnologija uvedena u vinariju donosi prve plodove. Ove godine Kiš nije poneo pehar pobednika u kategoriji, kao što je lane sa bermetom, ali po našem mišljenju ovo zlato, u ovoj konkurenciji i sa ovim sudijskim žirijem, ima deleko sjajniji sjaj.

Konačno, Jankov Vrtlog 2012 potvrdio je pozitivne glasine koje o ovom sovinjonu kruže. Zaista veliki adut na svetskoj sceni i jedini sovinjon koji je uspeo da parira očiglednoj najezdi sjajnih šardonea, kakvi su pobednici u kategorijama od i do 1.000 dinara, Bjelicina Babaroga 2013 i Zvonko Bogdan Chardonnay 2013 ali i (po nekima) nemalo iznenađenje – vino Tema 2013 iz vinarije Aleksandrović, sve do pred završnu rundu jedno od najbolje ocenjenih vina takmičenja. 

vtv-2014-33

U samom vrhu najbolje ocenjenih vina našla su se još dva iz Vinarije Aleksandović – Regent 2009 i Rodoslov 2006, inače pobednik prvog Velikog testa Vino.rs 2011. godine – te novitet vinarije Temet Dobra Godina 2011, trenutno, po proizvođačkim cenama, najskuplje vino Srbije!

Kada smo kod ove dve vinarije, one su rekorderi i po broju prijavljenih vina na VTV 2014: Vinarija Aleksandrović 16 (od čega je polovina nagrađena medaljama), a Temet 12 etiketa (takođe pola nagrađenih!). Po broju prijava slede McC sa devet vina, Zvonko Bogdan i Kovačević sa osam, te Janko, Dibonis i vinarija Dragić sa po šest etiketa.

vtv-2014-08

U ovom osvrtu na rezultate VTV 2014 treba primetiti da su sva tri prijavljena vina iz Malog podruma Radovanović ostala samo na korak od zlata, baš kao što je vinarija Poznanić sa dva kandidata, Dara i Talian, osvojila dva srebra. 

Po dva srebra imaju vinarije Aleksić (Kardaš 2011 i Kardaš Limited 2011), Despotika (Dokaz 2011 i 2012), te Dibonis (za Merlot 2008 i Cabernet Sauvignon 2008) ali i tek promovisana gigantska vinarija Toplički vinogradi za vina Prokupac 2011 i Cabernet Sauvignon 2011. I nova Vinarija Veritas takođe se okitila sa dve srebrne medalje za vina Rose 2013 i Sauvignon Blanc 2013 kao i debitant sa Oplenca Rogan, koji je sa srebrom i dve bronze potvrdio da stasava u velikog igrača.

Vinarija Budimir dokazala je sa četiri bronzane medalje apsolutno ujednačeni kvalitet, dok je novo vino Projekat Iks 2009 bilo i u prilici da se daleko bolje kotira, a prava je šteta da njihova Sub Rosa nije bila na spisku učesnika.

vtv-2014-41

Takođe, zanimljivo zvuči činjenica da su sve župske tamjanike u konkurenciji osvojile makar bronzanu medalju, što je daleko bolji rezultat nego lane.

Ukoliko treba da sumiramo ovu analizu, u kojoj su verovatno nepravedno izostavljena mnoga dobra vina i vinarije, važno je reći: Ovo je bilo do sada najjače takmičenje u Srbiji! U konkurenciji su se našle gotovo sve vinarije koje nešto znače na srpskoj vinskoj sceni i gotovo se niko nije vratio kući praznih šaka.

Foto: Ivana Čutura

Poslednji put izmenjenosubota, 12 decembar 2015 19:26
nazad na vrh

Srodni tekstovi