Srpska zlatna vina za 2014. godinu

Srpska zlatna vina za 2014. godinu

Dodelom priznanja za šampione u kategorijama i sertifikata o osvojenoj zlatnoj medalji na Velikom testu Vino.rs 2014, u beogradskom TORO Latin GastroBaru završeno je 4. Međunarodno ocenjivanje najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs.

Prisutne „zlatne” vinare i predstavnike vinarija pozdravio je prvo urednik Vino.rs Nenad Basarić, da bi zatim nagrade za najbolja vina dodelio Darko Jakšić, savetnik u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Bio je to epilog ocenjivanja na kojem je krajem novembra učestvovalo 146 vina iz 33 vinarije.

VTV-2014-05Tandem iza dvostrukog uspeha vinarije Matalj na Velikom testu Vino.rs:
enolog Mladen Dragojlović i vlasnik vinarije Nikola Mladenović

Iako su rezultati ovog do sada najambicioznijeg ocenjivanja domaćih vina ikada, s kompletno međunarodnim žirijem u čijem sastavu je učestvovalo i dvoje Master of Wine, bili poznati i objavljeni odmah po završetku ocenjivanja, 28. novembra, u kultnom beogradskom restoranu se i ovom prilikom okupio priličan broj gostiju da još jednom pozdravi one koji su zaslužni za ova izuzetna vina.

Da podsetimo, na ovogodišnjem VTV dodeljeno je ukupno sedam šampionskih trofeja u zasebnim kategorijama, te 19 zlatnih medalja, 31 srebrna i 34 bronzane, a naziv apsolutnog pobednika i Grand Prix Vino.rs ponovo je otišao u negotinsku vinariju Matalj!

VTV-2014-03Dobar glas se daleko čujo: Darko Jakšić uručuje nagradu za
najbolje belo vino do 1.000 dinara Zlatku Živaniću iz vinarije Zvonko Bogdan

Koliki je značaj ovih nagrada, veoma dobro ilustruju reči Zlatka Živanića, direktora vinarije Zvonko Bogdan, koji je izjavio da su već sutradan po objavljivanju rezultata sa Velikog testa Vino.rs 2014, na sajmu u Zagrebu, gde je vinarija Zvonko Bogdan bila jedini učesnik iz Srbije, svi odreda tražili da probaju upravo njihov Chardonnay 2013 koji je proglašen za najbolje belo vino u kategoriji do 1.000 dinara! 

VTV-2014-04Najbolja kupovina: Milan Radović, menadžer prodaje vinarije Vinum,
s nagradom u kategoriji Best Byu za Italijanski rizling 2013

Slično iskustvo izneo je i predstavnik vinarije Vinum, menadžer prodaje Milan Radović, rekavši da se njihov Italijanski rizling 2013, nakon proglašenja za šampiona u kategoriji Best Buy, u kojoj je vrednovan odnos cene i kvaliteta, prodavao po vinotekama u kartonima kako je pristizao, bez vremena da se raspakuje!

Nikola Mladenović, sada već dvostruki dobitnik Grand Prix Vino.rs, odličan je primer kako ujednačeno visok kvalitet vina može da se zadrži i u manjim vinarijama, što je možda i najvažnije i najteže za svakoga u poslu proizvodnje vina. To doslovno može da se kaže i za vinariju Temet iz Lozovika, koja je ove godine odnela kući čak četiri zlata i jednu šampionsku titulu – za najbolje crveno vino do 1.000 rsd Tri Morave crveno 2012. A to je samo za korak manje od vinarije Aleksandrović iz Topole, koja je već decenijama simbol kvaliteta i uzleta srpske vinske scene, a koja se s VTV 2014 vratila sa dve šampionske titule – najbolje roze vino Varijanta 2013 i najbolje prirodno slatko vino Trijumf Late Harvest 2013, te još četiri zlatne medalje!

VTV-2014-02Srpsko biodinamičko vino sa škotskim potpisom: Don Makalok

Za one manje upućene u ovdašnja vinska zbivanja, ali i za prisutne medije, zvezda večeri je ipak bio vlasnik nove fruškogorske vinarije McC, Škotlanđanin Don Makalok (Don McCulloch), čija su biodinamička vina osvojila po jednu zlatnu i srebrnu medalju i koji se ovom prilikom prvi put predstavio vinskoj javnosti!

- Veoma sam ponosan što su moja vina dobila ovako visoka priznanja na ovom izuzetno ozbiljnom ocenjivanju – rekao nam je ovaj izrazito srdačan čovek čija su vina ove godine već dobila priznanja i na Decanteru! – Srbija može da ponudi veoma ozbiljna vina i ja već godinama širim tu priču po svetu, a s ovakvim priznanjima imam i jake argumente u ruci.

Mislim da ne treba imati dilemu da ćemo veoma brzo čuti još mnogo toga o vinima ovog Škotlanđanina, srpskog zeta s trenutnim mestom boravka u Španiji, koji već sada predstavlja naš novi vinski adut prema svetu.

Zato s nestrpljenjem, već sada, očekujemo Veliki test Vino.rs 2015 i novo odmeravanje snaga na sve uzavrelijoj srpskoj vinskoj sceni.

Foto: Ivana Čutura

Poslednji put izmenjenoponedeljak, 11 novembar 2019 21:37
nazad na vrh

Srodni tekstovi