Digitalni Master of Wine

Digitalni Master of Wine

Zamislite samo da posedujete svo vinsko znanje sveta na svom malom elektronskom dlanu. Upravo tu čaroliju omogučiće vam najveći poznavaoci vinskih tajni uz pomoć danas nezaobilaznih digitalnih gedžeta.

Krajem 2012. godine, trio „JJJ” koji sačinjavaju najpoznatija žena iz pisanog sveta vina, Master of Wine (MW) Jancis Robinson u saradnji sa književnim izdavačem i takođe MW - Juliom Harding, te Jose Vouillamozom, botaničarem i specijalistom za DNA profajling, objavila je kapitalno delo „Wine Grapes” u kome je na više od 1.000 stranica opisano gotovo sve što se o lozi i sortama grožđa može znati.

Ovo nije nabacano znanje već fini miks naučnih dostignuća Trećeg milenijuma i zaostavštine stotine generacija vinara kroz vekove. Između opisanih 1.400 autohtonih sorti grožđa, nalaze se i one vezane sa srpsko tle, a autori su tokom rada na ovom preobimnom materijalu konsultovali stručnjake sa terena, pa je tako SERSA dala svoj doprinos opisu domaćih sorti, a somelijerka i naša kolumnistkinja Đurđa Katić je bila u direktnoj korespodenciji sa Juliom Harding i ovom ekipom vinskih sveznalica. Ukoliko želite da makar zavirite u ovu nimalo jeftinu, ali veoma bogatu ilustrovanu enciklopediju (cena između 130 i 200$), posetite interaktivnu adresu.

wine grapes 002

Međutim, još aktuelnija je knjiga koju su u kooperaciji ispisali Jancis Robinson i jedan od najznačajnijih muških vinskih autora, Hugh Johnson. Svetski vinski atlas, „World Atlas of Wine”, namenjen je podjednako zaljubljenicima i vinskim profesionalcima.

Ovo je već sedmo i potpuno dopunjeno izdanje koje sada sadrži 215 izuzetno vrednih mapa, a posebno je zanimljivo da su na „novoj” vinskoj karti sveta docrtane neke nove vinske države poput kontinentalne Hrvatske, Canterburya na Novom Zelandu, Swartlanda u Južnoj Africi ili Ningxia u Kini. Ipak ono što posebno privlači pažnju je izdanje ovog atlasa u digitalnom obliku. Za razliku od papirne verzije, koja će se pojaviti 7. oktobra po ceni od 40 funti, iBook varijanta u Apple's iBook Storeu staje svega 19.99 funti. Sadrži apsolutno sve što i pisano izdanje, ali su mape interaktivne, galerije vinskih etiketa pružaju dodatno zadovoljstvo, baš kao i video klipovi na kojima čuveni autori daju svoje lične komentare uz tekst. Zaista izvanredno i must have štivo za svakoga ko se ikada uhvatio čaše na visokoj staklenoj nožici.

Ko su autori?

Hugh Johnson je jedan od najčuvenijih vinskih autora a njegova knjiga Pocket Wine Book, prvi put objavljena 1977. svake godine se proda u nekoliko stotina hiljada primeraka. „Wine Companion” i „The Story of Wine” su takođe njegova remek dela.
Jancis Robinson je pisac koji uz titulu MW, nosi brojne osobine koje oduševljavaju druge vinske kritičare i publiku. Na njen sajt www.JancisRobinson.com pretplaćeni su milioni čitalaca iz više od 100 zemalja sveta. Uz pratioce na Twitteu, ona je u suštini pionir i prvi vinski elektronski guru sveta. Poznata je i po tome što je pre tridesetak godina postala prvi britanski vinski autor koji se zainteresovao za vina iz SAD.
Julia Harding bila je najbolji student na kursu Master of Wine i potom postala desna ruka Jancis Robinson i njen glavni istraživač.
Jose Vouillamoz je Švajcarac, koji se botanikom i genetikom loze bavio na Davis univerzitetu u Kaliforniji. Otkrio je brojne neočekivane relacije i ukrštanja između sorti grožđa od kojih su mnoge prvi put opisane u knjizi „Wine Grapes”.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama