Šain-Marelić: Tvrđava pošipa!

Sain marelic

Kada smo iz Beograda krenuli put Korčule u potragu za ultimativnim pošipom, jedan vrsni poznavalac vina nam je poručio: „Ako postoji najbolji pošip, on se verovatno nalazi iza etikete Sveti Ivan vinarije Šain-Marelić”!

Korčula je ostrvo neverovatne lepote. Čak i za visoka očekivanja koja obično imamo od hrvatskih ostrva, na kojima se brojne lepote Mediterana udružuju u nezaboravan doživljaj. U srcu takvog ambijenta nalazi se staro selo Čara, iznad kojeg se uzdiže bivši kaštel poznate korčulanske porodice Kapor, one iste odakle je potekao i slavni beogradski pisac i slikar Momo Kapor. U tom starom, kamenom zdanju, odakle se pruža pogled (kao s razglednice) prema čarskom polju i brdovitim obrisima uz obalu mora, danas se nalazi porodična vinarija Šain-Marelić.

Sain-Marelic-02-Mladen Marelić i Jurica Šajin unutar svoje „vinske tvrđave”

Do vinarije smo stigli uskim putem prateći u autu Mladena Marelića, suvlasnika vinarije i poslanika SDP u Hrvatskom saboru. Mladen je iz Čare, a u posao s vinarijom je ušao sa šurakom Juricom Šajinom 1996. godine.

- Ovu kuću je Juričin deda kupio 1952. godine, a da je nikada nije ni video. Umro je u Australiji ne uspevši da se vrati – govori Marelić dok nas provodi kroz mali lavirint dvorišta i kamenih stepenika. Usput upoznajemo i ostale članove porodice, te drugog suvlansika, Juricu Šajina, koji povremeno budi asocijacije na Silvestera Stalonea!

 

Pošip vs plavac

„Pošip je postojao i na Pelješcu, ali ljudi tamo nisu voleli mnogo radit, pa su prešli na plavac, koji je otporan i koji ne zahteva mnogo rada. Inače bi pošip i tamo dobro uspevao, samo oko njega treba radit mnogo. A plavac, recimo na Dingaču, uopšte se i ne prska, samo sumpor!”

Nakon što smo obišli delove vinarije u kojima se uz sudove i mašine za preradu grožđa nalaze i brojni rekviziti, pa čak i jedan klavir, što sve svedoči o nekadašnjem životu u ovom kaštelu, dvojica vinara započinju priču o svom pošipu.

Sain Marelic 03

- Naš pošip je poznat po malo većoj količini alkohola. To je zbog toga što grožđe dolazi iz vinograda zasađenih na izrazito kamenitom tlu, na lokaciji Sveti Ivan, tako da se voda posle kiše tu ne zadržava. Osim toga, redovno skidamo višak s čokota, tako da prihod na kraju ostaje oko 1,2-1,4 kg po čokotu, što je standard za proizvodnju vrhunskih vina. Naravmo, imamo i vinograde gde ostavljamo viši prinos i taj rod ide u proizvodnju kvalitetnog pošipa – kaže Marelić, navodeći podatak da u vinogradu imaju oko 70.000 čokota, od čega 50.000 pošipa, dok ostatak čine rukatac i još neke stare sorte, čiji plod odlazi u lokalnu PZ Čara.

Sain Marelic 15

- Sa oko 50.000 boca, mi smo posle Poljoprivredne zadruge Čara danas najveći proizvođači pošipa na Korčuli. Verujem da bi bez problema mogli da prodamo i 100.000 boca samo kada bi imali kapacitet. Nama su ovde u vinariju dolazili Amerikanci koji su želeli da snabdevamo njihove hotele našim vinom, ali se na kraju ispostavilo da nismo u stanju da proizvodimo količine koje oni traže.

Sain Marelic 17Autor teksta u društvu Jurice Šaina & Svetog Ivana!

Obojica veruju da su na hrvatskom tržištu, što se prodaje tiče, uglavnom dosegli maksimum.
- Pokušavamo sada da uđemo u Istru i Rijeku, ali to teško ide. Malvazija je tamo neprikosnovena, baš kao ovde kod nas na jugu pošip! 

Uz pošip Sveti Ivan, u godinama kada je grožđe izrazito dobrog kvaliteta, pravi se i Sveti Ivan selekcija. Poslednji pošip s ovom etiketom napravljen je 2010. godine i, baš kao i onaj prethodni iz 2008, odmah je rasprodat.
To su ujedno i jedina dva vina iz ove vinarije, plus kvalitetni pošip koji se prodaje rinfuzno.
- Želja nam je da se više okrenemo ekološkoj proizvodnji, što s pošipom i nije baš jednostavno. On je težak za uzgajanje, nežan je, ima tanku opnu i, generalno, oko njega ima dosta posla.

Sain Marelic 19

Čara vs Smokvica

„Zašto su se Čara i Smokvica razišli u vinariji? Zato što je Smokvica uvek insistirala na kvantitetu. Mi, kada smo se odvojili, podigli smo kvalitet. To je razlog zašto je njihova zadruga propala, jer nisu mogli da prate kvalitet vina iz PZ Čara!”

Kad je o poslu reč, i Jurica i Mladen složno zaključuju da je do pre tri godine, do ekonomskog pada u svetu i dolaska recesije u Hrvatsku, bilo daleko bolje za sve vinare, pa i za njih. Njihov vrhunski pošip, tu u vinariji, ima cenu od oko 10 evra, što pošip Sveti Ivan dovodi u vrh onih vina sa odličnim odnosom cena-kvalitet!

A, ako još imate sreće da ga pijete tu u vinariji, na tremu, u šarenoj ladovini olistale loze, dok vam pogled dobacuje daleko preko čarskog polja ispunjenog vinogradima, onda to i nema realnu cenu!

foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama