Kunjas: 100% pošip iz drveta

Kunjas 1

Naša potraga za ultimativnim pošipom dovela nas je i u vinariju Kunjas, jednu od najmlađih u Smokvici, u kojoj posebno insistiraju na pošipu koji nastaje u buretu!

Smokvica važi za rodno mesto pošipa, a tamošnji vinari za čuvare tradicije. Ipak, Ljubu Kunjašića (27), koji je kao veoma mlad preuzeo posao u porodičnoj vinariji Kunjas, pre svega je zanimalo šta u tom tradicionalnom procesu može i treba da se promeni kako bi pošip otkrio još neke od svojih tajni.

- Vinom sam počeo da se bavim 2004. godine, kada smo i krenuli s vinarijom. Iz te godine su i naše prve berbe. Počeli smo polako, sa nekih 3.000 boca, bez kredita... I prvi smo u Smokvici krenuli da radimo vino s hlađenjem!

Kunjas 2

Ono što Kunjas pošip u startu razlikuje od većine drugih je insistiranje na fermentaciji i sazrevanju isključivo u drvenim bačvama. Rezultat je pomalo rustično vino punog ukusa, tromo u čaši poput ulja, definitivno vino koje ne pripada modernim tokovima. Kao da je nastalo pre globalne pomame za cvetnim i voćnim aromama utopljenim u slatku vanilu, što su donela australijska bela vina pre nekoliko decenija.

- Posebnost našeg pošipa je što grožđe stiže sa 21 mikrolokacije, na 3-4 zemlje, od peska, crvenice, krša... Kombinacija svega toga daje posebnost tom vinu – kaže Ljubo dok iznosi nove buteljke svog vina pred nas.

Kunjas 08

Pagadebit

kunjas-plavac-antrf

Pored originalnog pošipa, Kunjas proizvodi i veoma zanimljiv plavac mali, kojeg pakuje u flašu pod etiketom – Pagadebit!
- Na Korčuli nećete naći nikoga ko plavac ne zove tim imenom. To je stari naziv, još iz vremena kada su se takse i porezi ovde plačali Mlečanima u vinu. Odatle i naziv – paga, što je od italijanskog platiti, i debit, što označava dug – kaže Ljubo!
Njihov Pagadebit proizvodi se u veoma malim serijama, oko 1.000 flaša, tamno crvene je boje, sa nešto braon ili ljubičastih odsjaja. Na nosu je sortno, lepo voćno, sa naznakom crnih bobica i sušene šljive. Tanini su umereni, pa se odmah nakon navale svežih kiselina, slasti i nešto soli, tako tipičnih za vina sa ovog područja, doima sofisticirano i veoma prijatno za piće. Ono što pomalo nedostaje je izraženija završnica, a za nju treba ozbiljno sačekati da se vino razvije u čaši. Tada se javljaju dodatne voćne arome, a u završnici dim, mineralnost, tačnije asocijacija kremena. Ovo je vino idealno za uparivanje sa slanom plavom ribom, uz sardele ili girice.
Zanimljivo je da u Italiji postoji belo vino Pagadebit, koje se dobija od sorte bombino bianco, a čak je uspostavljena i DOC apelacija u severnoj Italiji u regiji Emilia-Romagna.

- Suština našeg metoda je da posle muljanja, maceracije i prese vino ide u inokse samo da bi se dekantiralo, a odmah zatim ga pretačemo u drvo, gde „radi” sledeća tri do četiri meseca, a zatim još dva do tri meseca u boci. To je 100% pošip iz drveta! Niko to ne radi. Mi ne robujemo šablonima, igramo se vinima i zapisujemo utiske. Zato kažem da ću tek za 10-15 godina, kada sve skupim i isprobam, napraviti svoja najbolja vina.

vino-posip-kunjas-2stBilo je zanimljivo čuti kako stručni deo hrvatske javnosti regauje na ovo vino?
- Išli smo s ovim vinom na ocenjivanja, ali nisu bili zapaženi rezultati. Somelijeri kažu da je zanimljivo, ali da su trend sveža i aromatična vina, a naš pošip nije takav.

Želja da se proba nešto drugačije dovela je Ljubu i do toga da je, kaže, prvi napravio pošip sur lie metodom, koja je danas zaštitni znak pošipa iz vinarije Krajančić, iz susednog sela Čara.
- Mislim da je to bio prvi sur lie pošip ikada napravljen, pa i pre Luke Krajančića, samo ko će nam sada verovati! Napravili smo ga samo jednom i brzo popili, a da nikada s njim nismo izašli na tržište.

Ljubo je kao glavni enolog u vinariji počeo da pravi vina od 2005. godine, kada su u porodici definitivno i rešili da će se time ozbiljno baviti. Do tada je sve bilo na njegovom dedi, koji se dugo bavio vinogradom, proizvodio malo vina, ali je većina grožđa odlazila u zadrugu.

Broj jedan u Hrvatskoj

- Neko će reći lokal-patriota, ali od vina koja sam kušao mislim da je pošip broj jedan za Hrvatsku. Svaka čast plavcu, ali u svetu ima puno jako dobrih crnih sorti i to za male pare, 60-70 kuna, a malo bolji plavac nema ovde ispod 200 kuna. Zato je pošipu puno lakše da se nametne među vrhunskim belim vinima. Malo je belih sorti u svetu koje imaju kapacitet za takav kvalitet vina kakvo može postići pošip. Zato smatram da je to bela sorta broj jedan u Hrvatskoj – kaže Ljubo Kunjašić.

Dok govori o svojim „vinskim pogledima”, kao uzor nameće mu se legendarni vinar iz Južne Afrike, Mike Dobrović, poznat po nadimku Mr. Sauvignon Blanc, kojeg je Ljubo upoznao preko svog strica.
- Stric mi je pričao o Majku, kako ga je upoznao i na koji način u Južnoj Africi prave vina. Bilo je jasno da su najskuplja i najpopularnija vina ona koja fermentiraju i odležavaju u buretu. Tako smo mi od samog starta Kunjas 4rešili da probamo s pošipom u drvetu. Onda je i Majk došao kod nas u Smokvicu, bio tu 20-ak dana i bukvalno se zaljubio u pošip. Sada da ga pitate koja je najbolja bela sorta za vino, reči će vam da je to bez konkurencije pošip!

Kunjas vinarija danas pakuje oko 33.000 litara vina, najveći deo toga je pošip kojeg beru sa četiri hektara svojih vinograda i to isključivo ručno („Traktor ne može tuda da prođe!”). Inače, sve što proizvedu prodaju u Hrvatskoj, uglavnom u Zagrebu i Dubrovniku, tako da o širenju izvan granica još ne razmišlja, barem ne ozbiljno...

foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama