Kako postati vinski expert za 20 minuta!

Kako postati vinski expert za 20 minuta!

Tačno u podne započeo je ubrzani kurs na kome se istovremeno stiču veštine koje ujedinjuju znanja enologa, tehnologa, somelijera, vinskog trgovca i obožavaoca vina. Tik-tak, tačno 20 minuta kasnije vi ste sve to odjednom!

Naravno, ovakve priče spadaju u domen onih „verujete li u Deda Mraza?”. Ali, istina je da se sa napretkom tehnologije i širenjem interesovanja za vinsku senzaciju na globalnom nivou otvaraju širom vrata koja daleko skraćuju željeni put ka tituli vinskog gurua. Pa makar u nekom vašem, mikro vinskom svetu.

drync

Svega dve-tri decenije unazad, vinsko obrazovanje zahtevalo je basnoslovne sume novca i beskrajno veliko lično zalaganje i žrtvovanje. Spoznaja puta od vinograda, preko tehnologije dobijanja vina, do degustiranja brojnih domaćih etiketa, ali i često rinfuznih vinarskih maštarija, zahtevala je kompletnog čoveka i većinu njegovog radnog veka. A da se dođe do svetskih saznanja i sorti koje uspevaju širom vinskog globusa, malo je bilo jedno bogatstvo, pa su vinski stručnjaci, takozvani „vinski nosevi”, poput slavnog Roberta Parkera, sposobni da se uzdignu iznad lokalne enološke scene, bili izuzetno retki i samim tim, po opštem mišljenju, sposobni da kreiraju globalnu vinsku top listu. Sa svim dobrim i lošim konotacijama koje to nosi sa sobom. 

453426431 1280

Ali, čini se da je doba „parkerizacije” konačno prošlo. Danas gotovo svako za kratko vreme može postati pravi vinski ekspert. Makar toliko da mu niko ne može, bez velikog truda, naturiti svoje mišljenje po pitanju koje je vino dobro.

Za otvaranje ove vinsko-ekspertske tabu teme, na samom početku veliku su priču odigrali štampani mediji, a nešto kasnije i vinske TV emisije. Naravno, razvitkom interneta, sve je krenulo još brže. Dostupnost informacijama bio je krucijalni korak napred. Magazini poput Wine Spectatora ili Parker's Wine Advocate, onlajn šou WineLibraryTV, vinski konsultanti poput Mišela Rolana sa jezgrovitim komentarima, otvorili su širom vinsku Pandorinu kutiju i žestoko zagolicali šire narodne mase. 

NapaTechnology WineStation3-1136x492

U SAD enološko trendi ludilo dobar deo zahvalnosti duguje iPhone uređajima i aplikacijama uz pomoć kojih se sve brže i lakše saznaje sve o sadržini čaše na stolu ispred vas. Ni to nije sve. Odjednom raste interesovanje za nove, manje poznate, ali nimalo beznačajne sorte. Ko nije čuo za chardonnay, sauvignon, merlot ili sangiovese. Ali da li znate šta je to nosiola ili španski godello? Umesto da za odgovor na to pitanje konsultujete skupe inostrane knjižurine, pa i lično putujete u zemlje u kojima sorta uspeva, danas je dovoljno upisati pravo pitanje u Internet pretraživač.

wine selector 940 20

Takođe, savremena tehnologija omogućila je i horizontalno vinsko putovanje i istraživanje. Za razliku od perioda pre dve-tri decenije, kad su se uglavnom vršila vertikalna usavršavanja u određenom regionu, recimo Bordou, na nivou razlika između pojedinih berbi, sad se očas posla težište interesovanja može prebaciti na istok i istražiti sorta kao što je recimo grčki assyrtiko ili makedonski rkaciteli, te pričom o njima zadiviti okupljeno vinsko društvance. Nije samo kompjuterska tehnologija zaslužna za ovaj masovni skok. 

Možda najveći benefit priči doneli su uređaji za degustaciju vina na čašu. Drastično smanjenje troškova za nabavku vina i daleko šire polje za istraživanje otvorile su mašine za točenje i čuvanje otvorenih boca, kao i vidoviti vlasnici vinoteka. Više se ne mora štedeti za skupu etiketu godinama, moguće ju je probati, čak više njih, u toku jedne večeri. U tom segmentu značajne su sve veće i bolje vinoteke, od kojih neke predstavljaju prave hangare opremljene vinskim blagom.

456

Rusi, Amerikanci i Kinezi započeli su ludu trku sa beskrajnim vinskim policama na kojima su izložene boce vredne mnogo miliona dolara. The House of Roosevelt ili Kuća Ruzvelta u Šangaju, jedna je od najuvećih u svetu i simbolizuje pravac u kome se kreće kineska vinska populacija i njeno ogromno interesovanjeU SAD enološko trendi ludilo dobar deo zahvalnosti duguje iPhone uređajima i aplikacijama uz pomoć kojih se sve brže i lakše saznaje sve o sadržini čaše na stolu ispred vas..

Ipak, čini se da su vinske degustacije pravi hit, i to ne samo kod nas nego i u svetu. A kao najznačajniji poduhvat vinske edukacije i približavanja konzumentima u 2014. godini označen je opet tehnološki zahvat uz pomoć kog se u specijalizovanim restoranima i wine barovima sa vinske karte mogu, uz pomoć elektronskog gedžeta, pročitati detaljni podaci o svakoj etiketi koja vas interesuje, bilo da je reč o procesu proizvodnje, ukusu vina ili uparivanju sa hranom. 

U Parizu već postoji čitav niz ovakvih mesta pod nazivom Wine by One, a u Njujorku je ekskluzivni restoran Per Se omogućio gostima da se iskažu kao iskusni enolozi.

Znači, ponesite mobilni sa odgovarajućom aplikacijom sa sobom i značete sve o vinima koja su u ponudi. Pa neka neko kaže da niste stručnjak, čik!

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama