Formiranje nove kategorije vina

Đurđica Jojić Novaković, naslednica čuvenog Mačka sa Iriga Đurđica Jojić Novaković, naslednica čuvenog Mačka sa Iriga

U Srbiji kako da se formira nova kategorija vina, jeftina, a dobra. Konačno konkurencija onome što smo dugi niz godina navikli da pijemo pod nevidljivom etiketom „made in Macedonia”. Je li to ujedno i rađanje nove biznis politike srpskog vinarstva? Uz premijeru rozea Frajla, iriške vinarije Mačkov podrum, koja se s ponosom diči već viševekovnom tradicijom, pokušali smo da zavirimo u te neke nove trendove poslovanja koji za sad stidljivo, ali ipak odlučno dolaze da unesu novu nadu u jednu od poslednjih pozitivno-aktivnih grana srpske privrede, vinarstvo.

Đurđica Jojić Novaković, pravi je naslednik čuvenog Mačka iz Iriga, Save Jojića, „vinara sa pričom”. Otac Sava, bilo da otvara Interfest, dane mladog portugizera, ili sedi u svojoj senici i prima delegacije vinoljubaca iz zemlje i inostranstva, istinska je vinska ikona i legitimni naslednik čitave porodične plejade vinogradarskih zanesenjaka. 

sava-macakĐurđica, iako vrhunski stručnjak u potpuno drugoj profesiji, izgleda da ipak nije odmakla daleko od „klade”. Dok pripoveda, nekako se kroz senku osmehuje, kao da neprestano ispred sebe gleda onih 25 hektara pod lozom i još toliko zemlje pripremljene za sadnju. Ozbiljna je to vinarska, porodična, ljudska, pa i biznis priča.

- Veći deo od tih pedesetak hektara kupili smo 2006. godine kad je sve podignuto na viši nivo. Bile su to brojne rasparčane parcele koje smo grupisali, a čuveni vinograd, koji je već šest generacija u našoj porodici zove se Memijevo. Nalazi se između Iriga i Neredina, dok su ovi novi na južnoj padini Fruške gore, u delu gde se završava šuma, pa sve do Iriga. Ukupno neka tri poteza, Belengir, Ružaš I i II. Vrlo je to sve veliko, jako lepo, ne mogu da opišem osećaj kad stanete i vidite čitav Srem pred sobom. Vidi se čak Beograd, pirucka vetrić, loza svud oko vas, osećaj je neopisiv.

macak-vinograd-01

Tako priča Đurđica Jojić Novaković, magistar poslovnih finansija sa diplomom jedne od najrenomiranijih poslovnih škola u Evropi, Bokoni (Bocconi) u Milanu. 

frajla- Radila sam kao stručnjak u finansijskim kućama, ali u jednom trenutku, koliko god da je to bilo privlačno i materija koja mi se sviđa, osetila sam i neke manje lepe strane tog poziva i načina života. Poželela sam da se vratim u zemlju gde su mi roditelji, porodica, prijatelji, jer tek kad odete u inostranstvo, osetite koliko je ono što vas okružuje zapravo u vama i koliko je to deo vašeg identiteta. Vratila sam se kući, vinogradima i nijednog se trenutka nisam pokajala zbog te odluke. Veoma sam ponosna što sam šesta generacija u porodici koja se bavi vinarstvom i ima vinograd i vino. Božji je greh to prekidati i tražiti sreću nege drugde.

U bocama sa brendom Mačkov podrum, nalazi se uglavnom isto ono što u vinogradu. Šardone, sovinjon blan, traminac, rajnski rizling, portugizer, merlo, kaberne, pino noar. Od svih tih sorti, portugizer se na naki način pokazao kao favorit iz senke. Ima ga u brojnim restoranima u Americi, a nedavno je poneo zlatnu medalju na takmičenju Portugieser du Monde, izuzetno vrućem terenu za tu sortu u Mađarskoj. (Pročitajte opširnije o najboljem portugizeru na svetu za 2014.godinu)

macak-vinograd-02

- Portugizer je specifična sorta. Nema je mnogo na tržištu i pioniri smo u njegovoj proizvodnji u Srbiji, pa smo odlučili da pratimo taj neki identitet. Bili su takođe sve brojniji zahtevi za rozeom pa smo konačno rešili da od iste sorte napravimo roze Frajla. Sama etiketa i vizuelni identitet su u skladu sa notom portugizera. Sve poziva na XIX vek, onako pitoreskno, mada istina, postoji i tu neki problem sa imenom, te se može desiti da se uprkos već definisanoj etiketi, Frajla prevede u „gospođica" ili slično. U globalu posmatrano,  pratimo zahteve tržišta. Preduzeli smo već neke korake, recimo kod mirisavog traminca, gde je povećan procenat šećera pošto je bila velika potražnja, stalno su nas pitali kada ćemo pojačati šećer. I izašli smo u susret publici. Inače, veoma smo ponosni uspehom na američkom tržištu, koje je najjače i najveće. Što smo uopšte dospeli u uži krug interesovanja te komisije kupaca za ulazak na veliku zapadnu scenu. Komisija je obilazila Srbiju, sve vinare, probala sva relevantna vina i osim našeg, odabrali su još samo dva. Naše im se vino nekako - primilo, što ne znači da ovde nema drugih dobrih vina, ali prosto se nešto tim ljudima tamo dopalo, nešto se uklopilo, desio se neki klik. Ima nas na istočnoj obali, pa na severu, Njujork, Vašington. I sve vreme dobijamo lepe pohvale, evo, već je četvrta godina, znači, nije samo jedan kontejner koji je otišao i da se više nikada ne jave, već je to lepa frekvencija, blagi rast koji ide svojim tokom. Takođe izvozimo i na tržište Poljske, u fazi smo razvoja i imamo još planova. 

sava-i-djurdjica

Pored Frajle i redizajniranog traminca za narednu jesen u tim planovima je i obnavljanje linije Sunčani breg, vina malo niže cenovne kategorije koja je ranije započeta, pa je došlo do pauze u razvoju. To su paralelno sve iste sorte brenda Mačkov podrum, ali u razredu između 300 i 400 dinara. 

- Moramo da pratimo tržište. Vi možete  da odredite cenu svom vinu od 1.000 dinara ili dve, ali kad uđete u vinoteku ili supermarket i vidite prašinu na toj boci, sve vam je odmah jasno.

Ovo je naša porodična vinarija, naša porodica živi od vina, i stalo nam je da imamo komunikaciju, dobar odnos sa ljudima koji ih piju. Činjenica je da je kriza, da ljudi ostaju bez posla, da se smanjila kupovna moć, pa smo rešili da izađemo u susret onima koji ne mogu, ili prosto ne žele da daju hiljadu dinara za bocu koliko košta naše vino u restoranu. Ali da im omogućimo da ipak probaju naše vino.

sava

Logično se nameće još jedno pitanje, otvaranjem velikog Iriškog podruma koji nudi velike i jeftine serije vina, da li se konkurencija dodatno pojačala na domaćem terenu u Irigu i na čitavom srpskom vinskom tržištu?

- Nije se pojačala konkurencija, svako ima svoje mesto na tržištu. Tačnije, postoje te tri vinarije koje su prosto počele veoma rano i zauzele su izuzetno jake pozicije, takve da oni ne mogu nikad imati konkurenciju koja im može uzdrmati primat. Vreme se ne vraća unazad, i neko ko je počeo pre pet, ne može se porediti sa onim ko je krenuo pre petnaest godina. Imamo dobre komšijske odnose saradnju, konkurencija je zdrava i pozitivna stvar. Volela bih da mi u Srbiji naučimo da uvažavamo i poštujemo konkurenciju na način kako se to radi u drugim razvijenim zemljama jer konkurencija može samo pozitivno da donese, da se stalno preispitujete koliko ste dobri, da se unapređujete, da stalno pružate nešto novo. Eto, tako posmatrana konkurencija je zaista nešto evolutivno. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama