Rogan: svetski uspeh vinarije u nastajanju!

Rogan: svetski uspeh vinarije u nastajanju!

Ima li kraja srpskim vinskim iznenađenjima? Kada je sa Chardonnay du Monde u Burgundiji, svojevrsnog svetskog prvenstva sorte šardone, stigla vest da je Trijumf Barrique vinarije Aleksandrović osvojio srebrnu medalju, to je verovatno i moglo da se očekuje.

Ali, vest da je na tom istom ocenjivanju bronzu osvojio i Chardonnay Vinarije familije Rogan neminovno je mnogima podigla obrvu! Pogotovo kad je njihov Syrah, nepunih mesec dana kasnije osvojio još vrednije, srebrno odličje, u još žešćoj konkurenciji na Syrah du Monde, u Francuskoj, o čemu su javnost uglavnom izvestile inostrane medijske agencije.

Naravno, odmah sam se setio gospodina koji mi je dao svoju posetnicu pre nekih godinu ipo dana na sajmu vina Beowine i tom prilikom naglasio: Rogan, vinarija u nastajanju! Danas, tragom tih vesti i sećanja napuštam Vinču kraj Topole i krećem u vinograde Vinarije familije Rogan.

dragan-i-mina03889- Eno, tamo su naši vinogradi, odmah pored Božinih (Aleksandrović). Izgledaju tako blizu, ali put ide skroz okolo – upućuje me vlasnica „vinarije u nastajanju“ Mina. U sledećih pola sata saznajem vrlo zanimljive činjenice. Vinarija u suštini ne postoji, već samo vinogradi. I odlično vino. A čitava priča oko vinarije Rogan plete se od Kosova, preko Beograda, Ptuja, Kanade, pa do sela Lipovca na Oplencu. Sve to začinjeno sokom iskrene, internacionalne ljubavi i pomirenja između nauke i verovanja. Dok promičemo kilometrima puta koji sami nasipaju, Slovenka, Hermina Mina Šerona pokazuje mi mesta na kojima su proletnje bujice sprale gotovo svu zemlju iz vinograda na cestu i podigle je za čitav metar. Pa potom njihov ponos, 39 godina staru lozu gde ona sanja da napravi park u kome će se deca igrati dok gosti budu degustirali vina usred vinograda.

degustaciona-sala-cela03900I dok očekujem da vidim hale sa brojnim inox sudovima i barik dvorane, parkiramo se ispred jednostavne kuće u sred vinograda. - Eno tamo, gde vidite da rastu kardinal, kameničanka, smederevka, vranac, afusali, hamburg, game, tu ćemo graditi podrum. A ovo je Dragan Rogan, vlasnik vinarije – veli Mina i odlazi da otvori bocu odlikovanog širaza koji nestrpljivo iščekujem da probam.

Iako uzgajaju brojne pomenute sorte, u vinariji su zasad flaširane samo one internacionalne: širaz, šardone, kaberne sovinjon i merlo. Možda je uzrok tome baš internacionalna potka oko koje se gradi ova vinska priča? Naime, Dragan je iz porodice Rogan što se daleke 1925. godine iz Hercegovine naselila na Kosovu. Ubrzo su postali čuveni po vinu koje je deda u metohijskom selu Petrovac pravio sa svoja tri hektara zemlje, prave kapi u moru od 1.200 hektara vinograda što su ih sa svih strana okruživali.

belo-grozdje03906Nažalost, 1978. godine Rogani su prinuđeni da prodaju dedovinu i od tad sanjaju san da će negde nekada ponovo podići vinograd. I kad je Dragan odrastao, zaputio se put Beograda, završio Veterinarski fakultet, doktorirao, pa krenuo da predaje na tri razna kontinenta. I postao jedan od najuspešnijih Srba u Kanadi. Povremeno svraća u Srbiju, želi da se zauvek skrasi u domovini, ali možda bi na kraju i odustao da ga Slovenka Mina, zaljubljena u prirodne lepote Srbije, nije zaustavila. Kupuju zemlju u Lipovici i planiraju da sade vinograde.

- Dobra je ovde zemlja, ali ne vredi ništa bez vode – objašnjava Dragan. – Moj brat Zoran, inženjer voćarstva i vinogradarstva, i ja, jurili smo tri godine vodu, jer u celoj Lipovici nigde vode. Bušili su majstori sve do 150 metara dubine, ali ništa. Onda je Mina našla neke rašljare. Kad smo se jednom vraćali iz Kanade, javljaju nam da su rašljari navodno našli vodu na tri mesta, pa pitaju gde da se proba i buši. Kažem, ako je tako, nek buše odmah uz kuću. I tad, iako nisam previše pobožan, svratimo u Sabornu crkvu odmah sa aerodroma, pa kažem Mini: Voda je živa stvar, hajde da zapalimo sveću za žive. Gotovo u istom trenutku zvoni telefon, viče onaj u slušalicu mucajući: Voda, voda, pršti na sve strane! I zaista, taj naš izvor ima više vode nego celo selo, a kad leti česme presahnu, seljaci dovoze traktore i svi piju tu našu vodu.

chardonnay03938Međutim, Mina nije zaslužna samo za ostanak Rogana u Srbiji. Kao jedan od rukovodilaca ptujske Perutnine, spojila je profesiju i ljubav prema vinogradima. Pošto pogoni za preradu grožđa u Ptuju imaju kapacitet od četiri miliona litara i svega trećinu koriste, grožđe iz vinograda porodice Rogan pakuje se u bele gajbice od osam kilograma, potom direktno tovari u hladnjače, te vozi do Slovenije gde se pretvara i oplemenjuje u vrhunsko vino. Nažalost, carinski propisi su toliko komplikovani da Dragan i Mina povremeno moraju dobro da se pomuče kako bi uopšte probali sopstveni proizvod. To Dragana pomalo iritira:

- Zato i započinjemo gradnju podruma ovde kod nas, a uz podrum i nekoliko vrhunskih apartmana za vinski turizam. Podrum će biti ukopan u zemlju sedam metara i tako dobro izolovan da neće biti potrebe za hlađenjem i utroškom energije, čime dodatno čuvamo prirodu i okolinu. Trenutno, u kući imamo degustacionu salu i ostvareni kapacitet od 80.000 litara vina dobijenog isključivo od našeg grožđa koje tretiramo kuca-vinarija-i-voda03901bez upotrebe hemijskih sredstava. Grožđe je, inače, izuzetno dobro. Dovoljno je reći da Mija Radovanović od nas kupuje merlo. Konačni cilj je da proizvodnju dovedemo do maksimalne količine od 120.000 boca. Posebno je zanimljivo da je sorta gamea koju posedujemo doneta u ovaj kraj 1905. godine i moguće je da taj klon više ni Francuzi nemaju. Poslaćemo ga na ispitivanje, pa ako se pokaže tačnim, taj ću game posvetiti Mini u znak zahvalnosti što me je nagovorila da kupimo ove vinograde i konačno vratila ovoj prelepoj zemlji.

Polako sa širazom

srebrni-shiraz03886Srebrni širaz iz ove vinarije spada u vina koja zahtevaju posebnu pažnju. Odmah po otvaranju deluje nesputano, gotovo divlje, sa snažnim voćnim nasrtajima na nos, praskavim kiselinama, pa i ustalasanim taninima. Međutim, desetinu minuta kasnije pod uticajem aeriranja, utisci se veoma brzo sležu, vino se zaokružuje, oblači u elegantno odelo. Pravilno dekantiranje u trajanju od sat vremena otkriće vam vašeg novog vinskog ljubimca, a svaka naredna čaša učvrščivaće vas u toj odluci.
nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama