Iniestina vina u Srbiji

Iniestina vina u Srbiji

Barselonina zvezda Andres Iniesta (30) već nekoliko godina ozbiljno ulaže u svoju vinsku budućnost, a nedavno su vina iz njegove porodične vinarije dospela i u Srbiju!

Iako fudbalski superstar iz Katalonije i dalje igrom zaokuplja pažnju miliona ljubitelja fudbala širom sveta, poslednjih godina se njegovo ime sve češće pominje i u ozbiljnim vinskim krugovima. Naime, njihov porodična vinarija, koju je 1990. godine bez većih ambicija pokrenuo Andresov otac Hoze Antonio Iniesta, zasadivši desetak hektara vinograda, danas je jedan od najbrže rastućih brendova u vinskom svetu. Taj uspeh rezultat je koliko fudbalske slave „Barseloninog” veziste, toliko i vina koja poslednje četiri godine izlaze s etiketom Bodega Iniesta!

Bodega-Iniesta-vino

U početku porodica se bavila samo uzgojem loze, a vina koja su pravila bila su bez etikete, za kućnu upotrebu. Vremenom, sazrela je ideja da od toga može da se napravi i dobar posao. To je, naravno, podrazumevalo i dobru investiciju, pa je čitav projekat Bodega Iniesta morao da sačeka Andresov prvi profesionalni ugovor s „Barselonom”. Kada se i to dogodilo, sve drugo je krenulo samo po sebi! Uloženo je dodatnih desetak miliona evra, kupljeno još 110 hektara vinograda i 2010. godine na tržište je prispelo prvih 700.000 boca vina s imenom Iniesta.

INIESTA-vino-21

- I vinima želimo u Ligu šampiona – ambiciozno je tada izjavio tata Iniesta i odmah dodao kako je svestan da to nije nimalo lako. – U nogometu ispadaš ako ne odigraš najbolje. U vinskom poslu propadaš ako ne napraviš najbolje vino!

Vinarija se nalazi u blizini Albasetea, u Andresovom rodnom mestu Fuentealbilja, a vina s kojima su krenuli u tržišnu utakmicu nastala su kao miks tradicionalnog načina proizvodnje i najsavremenije tehnologije.

INIESTA-vino-81

Vinska filozofija porodice Iniesta je da se vino radi u vinogradu. Zato ne insistiraju na količini grožđa, nego isključivo na kvalitetu. Ne koriste hemijska zaštitna sredstva niti veštačka đubriva, a osim stajskim gnojivom zemlju prihranjuju sejanjem drugih biljaka između čokota, baš kao što to rade biodinamički vinari, koji su najekstremniji među ekološkim proizvođačima. Tvrde da prava kombinacija biljaka na poljoprivrednoj površini svakoj od njih omogućuje najbolje uslove za razvoj.

Podrum su opremili najmodernijom tehnologijom, jednostavnija vina odležavaju u velikim inoks tankovima, a bolja u francuskim buradima od 300 litara. To je neobična dimenzija, jer takva burad, koje se zovu barrique, obično imaju zapreminu od 225 litara.

116. minut

minuto-116-redIniesta je 2010. godine doneo Španiji prvu titulu svetskih prvaka u fudbalu golom postignutim u 116. minutu protiv Holandije. Bio je to najblistaviji trenutak njegove karijere, iz čega se kasnije izrodila i ideja za neobični naziv njihovog vina – Minuto 116 red!
U pitanju je mlado crveno vino, kupaža tempranila, širaza i garcijana, bogato aromama bobičastog voća i (pretpostavljate) veoma popularnog kod navijača.

Inače, Inieste imaju dve linije vina. Bolja su pod etiketom Finca El Carril, što je ime jednog od njihova poseda. To su vina tradicionalnog stila, puna i snažna, za koja se obično kaže da su za fine večere. Belo vino Finca El Carril Valeria nosi ime Andresove ćerke, rođene 2011. godine, baš kad su prvu berbu pripremali za punjenje. To je mešavina chardonnaya i lokalne sorte macabeo i trenutno je najskuplje Iniestino vino, s cenom od oko devet evra u španskim prodavnicama. Pod istom etiketom imaju i Bianco, belo vino samo od macabea, te Tinto, crveno vino od španjolskog tempranilla i francuskog petit verdota.

Linija vina Corason Loco (Ludo srce) napravljena su u internacionalnom stilu, živahna i dopadljiva. Tim vinima se cilja na mlađe potrošače, a uglavnom se piju na čaše, uz ručak ili na vrtnim zabavama. Belo je mešavina lokalne sorte verdejo s internacionalnim sauvignonom i muškatom, dok u crvenom diminira tempranillo, a ima i 10 posto syraha. Roze je napravljen od bobala, sorte koja potiče iz okoline Valensije.

Kako je Bakhov sin nedavno imao prilike da se uveri – i jednu i drugu liniju krasi odličan odnos cene i kvaliteta! 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama