Najbolja organska vina

Najbolja organska vina

Vino je dar prirode, ali ono što kupimo u flaši često i ne mora da ima previše veze sa – prirodom! Sa organskim vinima stvar je, međutim, sasvim drugačija.

Ono što će svaki poznavalac vina potvrditi, a pogotovo vinar, jeste činjenica da se vino pravi u vinogradu, ne u podrumu!

Ako je to već tako, onda organska proizvodnja vina, bez korišćenja pesticida i veštačkih đubriva u vinogradu, predstavlja ultimativni izazov. Trend ovakvih vina postao je poslednjih godina popularan u svetu (jedan od primera je i vinarija popularnog muzičara Stinga), pa je i sve više etiketa u vinotekama i prodavnicama na kojima je vidno istaknut sertifikat organskog ili prirodnog vina. 

profimedia 0014541492

Najviše ih dolazi iz Kalifornije, što ne iznenađuje budući da je trend organske proizvodnje u SAD već postao stvar prestiža u neprestanoj borbi za tržište.

U Srbiji se danas ovakvom proizvodnjom u potpunosti bavi vinarija McC, čiji je vlasnik Škotlanđanin Don Mekalok, sertifikat organskih zasada imaju i vinogradi Podruma Malča, kod Niša, a biodinamičke metode u proizvodnji koristi i vinarija Imperator.

profimedia 0152171891

U susednoj Hrvatskoj jedan od istaknutijih pionira ovakve proizvodnje je Josip Brkić, a među bivšim jugoslovenskim republikama lideri su Slovenci.

Iako je proizvodnja ovakvih vina skuplja, jer su prinosi u vinogradu manji i neizvesniji je kvalitet grožđa, njihova cena je, primetićete, često i manja od mnogih regularnih vina koja možete da nađete u Srbiji.

1 Domaine Carneros Sparkling Wine Brut.FT SW 0013 NVaEvo malog vodiča kroz trenutno najcenjenija organska vina u svetu. 

Domaine Carneros 2009 Brut Vintage Cuvée

Karneros, Kalifornija
Cena: 2.940 rsd

Vino je 59 odsto pino noar, a ostatak šardone. Ovaj cuvée odležao je tri godine u boci pre izlaska na tržište, a radi se o iskričavom vinu punog tela sa dosta aroma jabuke, limete, meda i notom vanile. Grožđe se uzgaja u vinogradu sertifikovanom sad već daleke 2008. godine.

2 MadronaMadroña 2011 Signature Collection Dry Riesling

El Dorado, Kalifornija
Cena: 1.890 rsd

Još jedno belo kalifornijsko vinsko čedo. Nekada su posetioci dolazili u okrug El Dorado u potrazi za zlatom, danas uglavnom pristižu zbog dobrog vina. Vinogradi Madronja nalaze se između Sakramenta i jezera Taho, odakle se dobijaju brojne sorte te proizvode najrazličitija vina od kojih je ovaj suvi rizling samo jedna od etiketa. Ipak, njegove medne i jabučaste arome, uz svežinu citrusa i lepu mineralnost, izdvajaju ga iz mase, a duga i čista završnica potvrđuju da je reč o ozbiljnom vinu za umeren novac.

3 santa julia organica chardonnay.gifSanta Julia 2012 Chardonnay Orgánica

Mendoza, Argentina
Cena: 1.050 rsd

Santa Julia je brend porodične vinarije Cukardi iz Argentine. Polovinu sopstvenog vinograda u čuvenoj regiji Mendoza namenili su organskom uzgoju grožđa, odakle stiže ovaj lepi sertifikovani šardone. Srednjeg tela i suv, s lepim voćnim bukeom u kom dominiraju jabuke, kruške, 4 sokolbanane i ananas, prava je radost uz paste i lagano belo meso.

Sokol Blosser 2012 Pinot Gris 

Vilemit voli, Oregon
Cena: 1.890 rsd

Nije ovo jedina organska vinarija u Oregonu, ali je najstarija sa sertifikatom, koji datira iz 2002. godine. Ovaj suvi pino nudi bogate arome jabuke, citrusa, smokava, s dosta mineralnih i začinskih nota. Odlično ide uz piletinu s roštilja ili bri sir.

5 Biokult Rose Secco sqBioKult 2010 Rosé

Donja Austrija, Austrija
Cena: 1.575 rsd

Austrijski suvi roze dobijen od sorte cvajgelt sa 12,5 procenata alkohola nudi pregršt neobičnih aroma, od kivija, preko lubenice, sve do naznaka kolačića s jagodama. BioKult je inače brend u vlasništvu porodice Mihlits koja je uložila velike napore da svoje grožđe i vinograd sertifikuje na najvišem nivou.

6 Famille Perrin 2011 NatureFamille Perrin 2011 Nature Côtes du Rhône

Dolina Rone, Francuska 
Cena: 1.575 rsd

Vino koje se može pronaći i na našem tržištu, dostupno po ceni i zavidno po kvalitetu. Porodica Perin jedna je od vodećih organskih vinarija u dolini Rone, a ovaj blend grenaša i širaza stiže iz jedinstvenog vinograda u čuvenoj zaštićenoj i organski sertifikovanoj zoni. Vino je 7 cigaluspunog tela, dosta voćno s notama zemlje, bilja i začina.

Gérard Bertrand 2010 Cigalus

Langdok-Rusijon, Francuska 
Cena: 4.725 rsd 

Još jedno francusko vino, ali „impozantnije” cene i biodinamičnog načina proizvodnje. Blend podjednakih delova kabernea i merloa podržava vino punog tela prepuno zrelog crnog voća i sjajnih tanina. Slobodno se može upariti s jakom hranom, gulašima, roštiljem, starim, masnim i zrelim sirevima.

Organska proizvodnja u Evropi

Najveće površine u Evropi pod organskim vinogradima su u Italiji, oko 54.000 hektara (45 %  na Siciliji), zatim u Španiji 21.000 i Francuskoj 10.200 hektara. Ukupno u Evropi ima oko 92.500 hektara, što je tek oko jedan posto vinograda.
U mnogim zemljama projekte ovakve proizvodnje  subvencioniše država. U Italiji i Nemačkoj oni su deo programa EU i svaki proizvođač godišnje dobija pomoć od 500 do 750 evra po hektaru.


8 benzigerBenziger 2011 Joaquin's Inferno

Sonoma Mountain, Kalifornija
Cena: 6.825 rsd

Ovaj kalifornijski cuvee dobio je ime po prvom čoveku vinograda Žoakinu Koroni, a samo vino je veoma interesantan blend 61 odsto zinfandela, 30 odsto pti sira i ostatak grenaša. Punog tela, izuzetno kompleksno, nosi u sebi snažne nalete brojnog bobičastog voća s naprscima vanile i dima.

Auriga Wine Cellars 2010 Sangiovese

9 Auriga

El Dorado, Kalifornija
Cena: 2.100 rsd

„Zvezdani vinogradi”, odakle dolazi ovaj sanđoveze, nalaze se u planinama Sijera u Futhils regionu, a grožđe se uzgaja uz biodinamički pristup. Ideja vinara je da se dobije vino koje podseća na kjanti, a primetne su cvetne arome, sveži naleti jagoda i malina na nosu, pa  10 kiralyudvar cuvee ilona 50cl 476293potom, u dubljim slojevima, herbalne note i prefinjeni tanini.

Királyudvar 2007 Tokaji Cuvée Ilona

Tokaj-Heđalja, Mađarska
Cena: 4.725 rsd

Dosta visoka cena za polulitarski punotoš iz severnog komšiluka. Ipak, kuve Ilona, sačinjen od 70 odsto furminta i 30 odsto sorte haršleveli, nudi hedonistički doživljaj uživanja u aromama kandiranih narandži, kajsije i meda sa začinskim primesama. Umerenih 10 procenata alkohola tu su samo da podrže sjajan balans kiselina i šećera. Ovo desertno vino iz kasne berbe ime je inače dobilo po supruzi vlasnika vinarije Domaine Huet – Tonija Hvanga. 

sdc13510

Vino u skladu s mesečevim menama

Biodinamička poljoprivreda zasniva se na učenjima dr Rudolfa Štajnera (1861–1925), austrijskog filozofa i mističara, čije se „Predavanje iz poljoprivrede” iz 1924. godine smatra pretečom organskog pokreta. Biodinamički pristup je krajnji oblik organske poljoprivrede, gde jednu od ključnih uloga u pripremi zemljišta igra gnojivo iz kravljih rogova!
U suštini, reč je o pobuni protiv agrohemikalija i zabrani upotrebe svih hemijskih đubriva, herbicida, pesticida i sličnih preparata. Među ekstremnije načine biodinamike u vinarstvu svrstava se onaj koji sve poslove u vinogradu i vinariji obavlja u skladu s – mesečevim menama, položajem planeta i uz puno razumevanje kosmičkih sila, ekološkog i energetskog poretka u prirodi. Ključ uspeha, prema Štajneru, leži u našem etičkom i skladnom odnosu sa zemljom, vegetacijom i životinjskim svetom. Čovek preko ovako uzgajane  hrane u organizam unosi „kosmičke sile” koje deluju na biljke i životinje. Poput homeopatskog lekara, biodinamički poljoprivrednik analizira zemlju, utvrđuje gde je izgubljena ravnoteža i ponovo je uspostavlja.

nazad na vrh

Srodni tekstovi