Najbolji porto na svetu

Najbolji porto na svetu

Koji je najbolji porto, iz čega se pije ovo vino i ima li Srba koji ga proizvode?

Mnogi su ovoga leta, umesto na more, krenuli u Evropu. Brojna kulturna dešavanja, rock i jazz koncerti, muzejske postavke, sajmovi kojima „stara dama” (Evropa) obiluje, šareni su mamac za one sa dubljim džepom, ali na tom putu sve je daleko lepše uz dobru kapljicu. Ukoliko vas put nanese na zapadne evropske obale, ne razmišljajte, probajte porto, vino koje u sebi nosi, uz pojačani alkohol, brojne legende i duh nekih davno prošlih vremena uz đavolski dobre arome.

Port Wines sve odreda

Takođe, porto je vino koje ćete lako dobiti na čašu, za probu, ali da li znate kako zaista izgleda čaša za porto? U svakom slučaju, nije loše da ponesete sa sobom našu orjentacionu listu najboljih svetskih porto etiketa, čisto da ne poručite bocu koja staje kao prosečan srpski automobil.

Oenophilia Porto Slippers Wine GlassZa početak, ljubitelji porta često konzumiraju ovo piće iz specijalnih staklenih lula koje stoje na staklenim nožicama. Ova staklarija je urađena po uzoru na neke porto čaše iz XVII veka, a ideja je da se vino pije sa dna, gde nije došlo do aeriranja i gubitka esencijalnih aroma. U suštini, teško da ovaj način pijenja može da utiče na kvalitet uživanja, ali je istina da ovakve čaše mogu predstavljati lep, mada pomalo nepraktičan poklon, pošto se izuzetno teško mogu oprati u zadovoljavajućoj meri. Korak dalje su otišli Mađari dizajnom u kome se unutar luše nalazi pravi stakleni grozd, a takve čaše su sve popularnije u Australiji!

hungarian port pipe

Ipak, u nejvećem broju slučajeva, porto se služi u manje vinske čaše, ili još manje, specijalno rađene za porto uživaoce. A ukoliko ste videli porto u običnoj čaši za vodu debelih zidova, ne sekirajte se, portoljupcu je sve unapred oprošteno.

Porto biseri

Naravno da je veoma teško reći koji je porto najbolji na svetu, ali pred vama su izuzetno upečatljivi primerci tawny porta, onog koji je „sastavljen“ od vina iz različitih berbi, kao i vino koje je apsolutni pobednik liste najboljih vina 2014. godine magazina Wine Spectator:

Graham’s 10 Year Old, jednog od najpoznatijih proizvođača porta, po ceni od 36 dolara je voćno i cvetno vino sa blagim citrusnim notama koje uspunjavaju usta bez ostatka;

grahams 10 year tawny

Taylor Fladgate 20 Year Old. Duplo starije vino i gotovo duplo viša cena, a proizvođač podjedanko poznat poslednjih 300 i više godina. Bogat bojom i začinima, ukrašen cvetovima narandže, hrastovinom i koštunicama nudi zavodljivu kompleksnost;

taylor

Sandeman 40 Year Old Tawnies  staje oko 140 dolara, ali je grožđe u vinu često preko pola veka staro. Višnja, med i suvo voće su atributi koji uzbuđuju u ovom metuzalemu;

sandman

  • Graham’s Ne Oublie 1882 Tawny, najstariji i verovatno najskuplji porto na svetu dostupan po ceni od 7.480 dolara. Danas postoje još samo tri bureta ovog nektara sačinjenog 1882. godine. Tačnije dva jer je jedno presuto u 656 srebrom optočenih kristalnih dekantera i zaključano u originalne kovčežiće od drveta i kože;

grahams NE OUBLIE oldest tawny

Dow’s Vintage Port 2011 je najbolje vino 2014. godine prema Wine Spectatoru. Ova je berba, generalno najbolja za porto vina u poslednjih pola veka pošto je čak 25 etiketa dobilo 95 i više poena. U ovom vinu, sorta touriga franca (40%) daje svilene voćne arome, touriga nacional (36%) snagu i strukturu, dok je sousa sa 10% odgovoran za dubinu boje. Maceracija i fermentacija se obavlja u otvorenim granitnim bazenima pre nego tečnost pređe u inox. Vino sa 20% alkohola odležava 18 meseci u velikim bačvama, a doneće snažan napitak sa mnogo koncentrisanog crnog voća, čokolade i začina, kao i ukus koji kao da nikada neće nestati iz vaših usta. Sa cenom od nešto iznad 80 dolara ovo je top vino u odnosu kvalitet – cena.

najbolji porto 2014 DowsVintage

Srbi napravili vrhunski porto

Nije novinska patka, jedno od najcenjenijih svetskih porto vina proizvodi se u Americi, a rezultat je rada naših zemljaka koji su brend razvili u Napa dolini. Milorad Majls Karakašević je davne 1962. godine iz Srbije stigao prvo u Kanadu gde se oženio sa Suzanom, a potom preselio u Kaliforniju.

karakasevici

Tu je nikla destilerija Charbay, kao jedna od prvih modernih destilerija u tom delu Amerike, zasnovana na iskustvu dvanaest generacija vrsnih srpskih rakijaša porodice Karakašević, od 1750. godine do danas.

marko karakasevic

Danas posao lagano preuzima sin Marko, a porto Charbay 2006 Still House Port sa cenom od 50 dolara za polovinu boce (375 ml) privlači opštu pažnju. Ovo vino, kupaža sorti cabernet sauvignon (75%), zinfandel (20%) i širaz (10%), posle samo šest godina odležavanja u drvetu deluje nalik na 20 godina star tawny. Vino je pojačano brendijem od sorte širaz, a snažni naleti čokolade, brusnice, crnih trešanja, sladića i citrusa prosto omamljuju konzumenta.

nazad na vrh

Srodni tekstovi