Cene više, vina jeftinija!

Cene više, vina jeftinija!

Specifičan paradoks napao je domaća vina u vrednosnoj sferi. Ukoliko se prati promena cena vina u Srbiji tokom poslednjih pet godina, neki će primetiti da su mnoga vina prilično poskupela, pa čak i ukoliko se uračuna koeficijent devalvacije dinara. Ipak, objektivno posmatrajući, prosečne cene srpskih vina drastično su pale. Kako? 

Srpsko tržište je poslednjih godina veoma šareno, kako po ponudi, tako i cenovno. Veliki uvoz stranih etiketa iz čitavog sveta, pritisak proizvođača iz regiona i najrazličitiji segmenti ponude, od vina u plastičnoj i tetrapak ambalaži, staklenki raznoraznih zapremina, do luksuzno opremljenih boca u specijalnoj ambalaži, može se reći, pomalo i zbunjuju kupce.

vino cene 03

A ti kupci su shodno kupovnoj moći usmereni uglavnom na vina za slave i proslave, onaj najjeftiniji segment koji na policama supermarketa retko prelazi cenu od evro-dva za litar, dok oni bolje stojeći redovno zalaze u dobro opremljene vinoteke, vajnbarove i slično.

Kad su konkretno cene vina u pitanju, one gotovo nepogrešivo prate šarenilo opisano u prethodnim rečenicama.

vino cene 02

Prodaja u vinariji: Ovakvom prodajom uglavnom se bave manje vinarije, a cene se tu nisu značajnije menjale poslednjih pet godina. Procenat prodaje vina za veće i „srednje“ vinarije (preko 30.000 litara godišnje) u ovom segmentu je između 10 % i 20 %, mada ih ima, recimo u Sremskim Karlovcima, koje prodaju čak i do 90 % asortimana na ovaj način!

Prodaja u supermarketima: Visoke cene zakupa prostora na gondoli, bez obzira na potencijalno veliki broj kupaca prolaznika, ostavljaju veoma mali, gotovo neznatan profit vinarima. Pa opet, ovo je neka vrsta plaćene reklame za vinarije. Tu se cene gotovo ne menjaju, jer ih praktično određuje menagement, tj. poslovodstvo marketa i samo treba pratiti markice „akcije”.

Prodaja za izvoz: Vinarije poput Aleksandrovića, koje imaju načina i interesa da vina izvoze, cene u poslednjih pet godina uglavnom nisu menjale. Recimo, izvozna cena Rodoslova, perjanice ove kuće, iznosi oko 25 evra i ista je poslednjih pet godina, tvrdi Božidar Aleksandrović.

aleksandrovic jubilej 01

Ono što je bitno i što treba znati kada su domaće vinarije u pitanju, jeste da se u smislu cena jasno razlikuju dva segmenta: kvalitetna vina i ona iz niže kategorije, dobra ali daleko pristupačnija.

Srpska vina postižu sve upečatljivije uspehe na svetskoj sceni. Sa najvećih nadmetanja poput Decanter, Mundus Vini, IWC London, Beč, Pariz, Brisel, vraćaju se ovenčani zlatom, pa čak i titulama najboljih vina određenih delova Evrope ili u određenim kategorijama. Na nekim ovogodišnjim ocenjivanjima srpska vina su bukvalno razbila balkanski vinski poredak na jako „vrućim vinskim terenima” u Sofiji BIWC i Bukureštu IWC. Srpska su vina najbolja vina Balkana, u crvenoj, beloj i apsolutnoj kategoriji!

Naravno, tu je reč o kvalitetnim vinima. A upravo u tom segmentu, u poslednjih pet godina cene rastu. Kada se neko vino ovenča slavom, diže mu se cena, pa tako neka srpska vina poslednjih godina dostižu u prodaji cene i do 40-50 evra, što je pre pet godina bilo nezamislivo.

proene cena03654

Takođe, problem srpskog vinarstva je što je reč o uglavnom malim serijama vina. Tih skupljih etiketa bude od 1.000 do maksimalno 10.000 boca, pa kad kod vinara preostane stotinak buteljki, on dodatno diže cenu. Nasuprot tome, kad napuni boce novim „lotom“ (isto vino koje je ovenčano slavom ali iz druge posude ili drugačije odležalo), cena zna ozbiljno da se stiša. Stizanjem naredne berbe na tržište cena pada i teško je uhvatiti smisao priče. Takođe, kvalitet berbe počinje lagano da utiče na domaće cene, baš kao što je to normalno u inostranstvu, čime se dodatno približavamo pravilima svetske pijace. Berba 2014 bila je izuzetno loša i teška, crvenih vina iz nje gotovo da nema. Zbog toga bela vina neće poskupeti, dok se crvena, pošto se vade iz zaliha, možda i popnu desetak procenata gore (što uglavnom znači oko 100 rsd), baš kao što se desilo s vinima nekih proizvođača od početka godine

U nižem segmentu, svakodnevnih vina, cene se gotovo nisu menjale poslednjih pet godina.

Šarenilo o kome govorimo možda je najupečatljivije u primeru tri, do skoro, najveće i svakako najpoznatije srpske vinarije.

kovacevic vinarija 8

Vinarija Kovačević uopšte nije menjala cene svojih vina tokom pet leta, pa ni šardonea koji je dugo važio za restoranski etalon belog vina. 

„Ali, to će se promeniti ove zime, jer se očekuje dobra berba“, poručuju iz ove eminentne iriške vinarije.

Cena klasičnog Cabernet Sauvignona vinarije Radovanović nije se menjala tokom pet godina, ali je onaj iz skupljeg segmenta, barikirani, skočio 20%, uglavnom u prve dve godine, a razlog su dobijena priznanja na svetskoj sceni. 

U vinariji Aleksandrović kažu da su cene skočile, ali da zbog rasta evra tokom poslednjih pet godina, vina uglavnom manje koštaju nego pre pet godina, kad se uporede u odnosu na evropsku valutu. 

I tu je najvidljiviji skok u tom kvalitetnom segmentu, ali je prosečno gledajući, srpsko vino u onom najvažnijem odnosu cene i kvaliteta praktično drastično – pojeftinilo! Naime, za isti novac kupac dobija bolju vrednost. Iz tog razloga, više se ne mogu upoređivati brojne domaće etikete s jeftinim uvoznim vinima, koja u inostranstvu staju do dva evra, a ovde se kao izuzetno povoljna prodaju po 4-5 evra na policama. Naprotiv, srpsko vino od 15-25 evra, koje je pre pet godina bilo nenormalno skupo u odnosu na ono šta je bilo u boci, sad je u rangu iste kategorije francuskih, argentinskih, čileanskih, australijskih, italijanskih ili komšijskih vina. 

Naravno, ukusi se razlikuju, ali tako je. A o patriotskim nazorima da i ne govorimo...

prom cena antrfile vinex

Vina za narod

Konkretan primer dobili smo iz vinarije Vinex Grozd, koja svoju litarsku liniju vina prodaje u brojnim lancima prodavnica po ceni nižoj od 150 dinara za litar dosta dobrog i prirodnog vina.
- U poslednjih pet godina naša vinarija povećala je cenu samo dva puta i to u oba navrata po 10 % linearno i za buteljke i za litarska vina. Time smo zadržali poziciju medju najjeftinijim vinima na tržištu (ako ne i najjeftinije). Dakle ukupno povećanje je negde oko 20 posto od 2010. godine do danas. Potreba za povećanjem cena je sigurno bilo više zbog skoka cene energenata, inflacije i slično, ali smo unutrašnjim uštedama kod nabavke pratećeg repro-materijala (dakle ne grožđa) uspeli da pronađemo način da se preterano ne zalazi u džep potrošača – kaže Milorad Stevanović, menadžer marketinga ove firme iz Levača, koja godišnje proda i do 2 miliona litara vina na domaćem i inostranom tržištu!

 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama