Domaći vinski androidi

Domaći vinski androidi

U Srbiji sve veću popularnost uz autohtone sorte dobijaju i tzv. novostvorene domaće sorte, uglavnom nastale na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima. 

Jesu li bolje ili lošije od autohtonih, internacionalnih, balkanskih...? Ne radi se ovde o tome, već o trudu domaćih stručnjaka da proizvedu loze prilagođene domaćim vremenskim i terenskim uslovima.

Morava: Sudeći prema kiselinama i voćnosti, bliska je belom sovinjonu, mada je nastala ukrštanjem sorti frühroter veltliner i müller-thurgau. Da ima veliki potencijal, među prvima je otkrila valjevska vinarija Jelić, a u novije vreme i mlada vinarija Despotika, a posle medalja osvojenih za moravu na nekoliko nadmetanja s internacionalnim sortama, pravi bum u Srbiji upravo se očekuje

Domaci vinski androidi Morava Vinarija Despotika

Neoplanta: Belo vino s jakim muskatnim nabojem, niskih kiselina i visokih šećera. Iako se u Vojvodini stilski krenulo ka poluslatkim i slatkim vinima, vinarija Milanović svojom Neoplantom pokazuje najviše domete ovog mešanca smederevke i sorte savagnin rosé.

Domaci vinski androidi milanovic neoplanta probus sila

Kosmopolita: Veoma otporna bela sorta stvorena u saradnji srpskih i mađarskih stručnjaka. Daje kvalitetna vina muskatne arome.

Petra: Sorta vezana uglavnom za vinariju Vindulo, koja već godinama radi na ovoj sorti pod etiketom Slatka Eva, a gde su u kupažu ulljučene sorte petka i kosmopolita.

Bačka: Ružičasti hibrid sorti petra i bianca koji takođe daje i sortu rubinka.

Sila: Miks kavedinke i šardonea daje po difoltu lagana osvežavajuća vina. Ipak, čini se da ima tu dosta prostora za napredak, pa sve više fruškogorskih i vojvođanskih vinarija sade svu silu sile! Za sada, nekoliko kopalja ispred svih je Sila vinarije Milanović iz Surduka i prava je šteta što se ovo vino, pogotovo u polusuvoj varijanti, dosad nije našlo u takmičenju na internacionalnoj sceni.

Domaci vinski androidi

Sirmium: Sorta za bela vina nastala ukrštanjem smederevke i sovinjon blana.

Župljanka: Pravo čudovište, bela sorta nastala ukrštanjem dve crne sorte – prokupca i pino noara! u dobrim godinama daje balansirana, sveža i puna vina sa visokim kiselinama i lepim bukeom. Reklo bi se, veoma perspektivna sorta odomaćena na Fruškoj gori.

Probus: Sorta nazvana po rimskom caru koji je prvi sadio vinovu lozu na Fruškoj gori, popularnost dobija tek poslednjih godina. „Dete“ kadarke i kaberne sovinjona, kao izdanak dobrih roditelja, u stanju je da da sjajna vina, što se da naslutiti iz pojedinih flaširanih berbi probusa u sremskokarlovačkoj vinariji Živanović, a posebno u slučaju vinarije Milanović, čiji je Probus pobedio pre neku godinu u Hrvatskoj na međunarodnom nadmetanju brojna hrvatska vina i ukazao na visok potencijal sorte! 

staviti na kraj teksta

Pogledajte još:

Balkanska pravila
Serbian wine, bre!

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama