Vina s juga Srbije koja morate da probate!

Vina s juga Srbije koja morate da probate!

Ima jedna dobra i jedna loša vest. Dobra za vinare s juga Srbije je ona da im je klima bogomdana za uzgoj vinove loze, a loša da su daleko od Beograda. Ne toliko zbog toga što prestonica jedva čeka da kupi njihov vina ili što tu bolje i sigurnije plaćaju nego lokalni kupci. Naprotiv. Ali, ne kaže se džabe „daleko od očiju, daleko od srca“. U ovom slučaju daleko od medijske i druge pažnje, vinari s juga Srbije prepušteni su da sami biju mnoge (tržišne) bitke. 

Upravo zato vina koja smo ovde izdvojili zaslužuju bonus poen!

aleksic 01

 

Bonaca Limited 2013, Aleksić 

Bela perjanica juga Srbije, barikirani šardone koji greje srce od prvog gutljaja i koji se već pozlatio na međunarodnoj sceni. Berba 2013 predstavlja korak napred u odnosu na prethodne i rečit dokaz koliko se u najpoznatijoj vinariji s juga Srbije ozbiljno pristupa poslu. 
Opširnije o vinu - sastav, cena, degustacijska zabeleška 

Amanet 2011, Aleksić

I u segmentu crvenih vina, Vinarija Aleksić otišla je korak ispred ostalih u tom delu Srbije. Vranac Amanet je u početku ličio na rizičan potez, budući da je sorta tradicionalno vezana za Makedoniju i Crnu Goru. Međutim, brzo se pokazao da ovaj vranjanski ima svoju narav. Snažan i divalj, naišao je kao mlad na različite komentare, ali danas, blizu vrhunca, u vrtlogu svežine i erupcije crnog i crvenog voća, ovo je vino koje podiže komšijskim vrancima lestvicu na novi nivo!
Opširnije o vinu - sastav, cena, degustacijska zabeleška  

malca 3

Carica Jelena, Malča

Izuzetna priča kakva trenutno ne postoji nigde drugde u Srbiji. Vino iz amfore, pa još od organskog grožđa! Carica Jelena niškog Podruma Malča belo je vino dobijeno iz probirne berbe, italijanski rizling intenzivnog mirisa zrelog žutog voća i nekako baš takve boje. Odležava pola godine u amfori, a potom u velikim drvenim bačvama iznedri nežno, pitko i puno vino sa lepom voštanom završnicom koja ostaje dugo u sećanju.

Prokupac 2011, Toplički vinogradi  

Prokupac s mirisom šumskog voća i čokolade koji je nakon 14 meseci provedenih u barik buradima spreman da otvori još jedno novo poglavlje na trasi vraćanja slave čistokrvnoj autohtonoj sorti Srbije. Toplička vinarija nija samo najveća u Nišavsko-južnomoravskom regionu već i na Balkanu, a opredeljenje da od malih nogu krči put na vinskoj sceni baš sortom prokupac dodatni je razlog da ovoj etiketi posvetite posebnu pažnju. 

Južnjački Best Buy

Čarolija 2014, Todorović

Kupaža koja dolazi iz ražanjskog sela Lipovica sastoji se iz većeg dela (80 %) italijanskog rizlinga, dok ostatak čini beli sovinjon. Radi se u inoksu, sa prirodnim kvascima, a nosi osvežavajuće, tipično sortne aromatske odlike.

anter Todorovic

Iako se nekima izuzetno dopala barikirana verzija ovog vina iz jedne od ranijih berbi, specifično tržište juga Srbije prosto je nateralo vinara Slavišu Todorovića da se prikloni isključivo inox sudovima. Baš kao i da svoje vino gotovo stopostotno nudi u litarskoj varijanti koja je, da pomenemo, duplo jeftinija od buteljke i staje „čitavih“ 250 dinara za ovo iskreno vino!

Druga berba, druga priča 2014, Čaša vina i priča

Vino od novostvorene sorte panonia rađeno je u potpunosti bez uticaja drveta, rakijski žute boje, svilenkasto na nepcu i slasno aromatično na nosu. Neobična boca od 0,7 litara, zaptivanje voskom i kanapom, intrigantna etiketa i karakteristična individualnost vina iz sela Pretrkovac zaista su iskorak na domaćoj vinskoj sceni, a prema prvim procenama stručnjaka ukazuje na visoke domete koje čak i mlada panonia očigledno može da dosegne.
Opširnije o vinariji „Čaša vina i priča”

Za meraklije!

Kalča, Status

Crvena poluslatka i veoma pitka kupaža od organske sirovine dolazi iz sertifikovanih vinograda sa 510 metara nadmorske visine, a proizvodi je Vinarija Status iz Svrljiga. Radi se od sorti kaberne sovinjon, merlo i vranac, tamno je obojena, snažna i sa širokom paletom sortnih aroma. Zaljubljiva je na prvi gutljaj i izvrstan pratilac originalne južnjačke kuhinje. Sa prosečnom cenom od oko 500 dinara lako se uklapa u svaki budžet. 

antrfile kalca

Inače, Kalča je stari brend koji se od davnina proizvodi u okolini Niša i dobro je poznat ljubiteljima vina iz tog kraja. Oduvek je bio poluslatko vino i svaki pokušaj da se krene u suvu, ozbijnu varijantu, to tržište je unapred odbacivalo.

Doja 2014, Tody 

Vino Doja, kupaža podjednakih delova šardonea i pino griđa, plod je dugogodišnje želje vlasnika preduzeća za promet vina Tody i istinskog zaljubljenika u vino da ima svoje vino i vinograd. Doja je u pravom smislu reči elegnatno vino osvežavajućih kiselina i umerenog bukea aroma jabuke, breskve i dinje. Vinarija se nalazi u mestu Blace, u podnožju planine Jastrebac, a vina potpisuje tehnolog Marko Malićanin. 

 Pogledajte još: VINA S FRUŠKE GORE KOJA MORATE DA PROBATE!

nazad na vrh

Srodni tekstovi