Mala vinska revolucija u Vinariji Kovačević

Otvaranje novog poglavlja vinarije, Miroslav Mire Kovačević Otvaranje novog poglavlja vinarije, Miroslav Mire Kovačević

Vino iz amfore vinarije Kovačević, koje smo označili kao „najiščekivanije vino 2015. godine” posetili smo u „porodilištu”, tačnije u hladovini i polumraku Iriškog podruma gde se danas čuva veliki deo palete vina Miroslava Kovačevića. Vina koja su prema broju boca zvanično najprodavanija na domaćem tržištu, ali i vina koja apostrofiraju budućnost i viziju ove čuvene vinarije. I moramo priznati, noviteti su nam u potpunosti oduzeli dah...

Reč je o tzv. narandžastim vinima, (belim vinima dobijenim metodom proizvodnje crvenih vina), rajnskom rizlingu koji se u amfori nalazi od septembra, gde i dalje macerira sa pokožicom i biće izvađen kad prođe šest meseci. Ono što smo degustirali još nije po boji značajno otišlo u narandžasto, ali ne znači da neće. Ovo se vino ne filtrira, nema bistrenja, stabilizacije, nego takvo kakvo je ide u bocu, a lepota koju nosi ima i dodatnu, najvažniju dozu iskrenosti. Takođe, vino ispod svojih iskričavih kiselina još uvek krije najjače aromatske atribute. Pogotovo ukoliko ga probate direktno iz inoksa, gde se trenutno nalazi neka količina za degustaciju. Ali, u podrumu je dosta hladno i kad tečnost ozbiljno zagrejete u čaši, tek nešto ispod temperature idealne za degustaciju crvenih vina, lagani i još uvek nežni aromatski vrtlog počinje da vas uvlači u svoju tako osobenu i tako jednostavnu priču. Priču kojoj je posvećena većina velikih iznenađenja Miroslava Mireta Kovačevića.

kovacevic 01

Prateći razvoj vinarije Kovačević sve je sa strane posmatrano izgledalo kao bajka. Iriška vinska priča zaposela je gotovo sve restorane širom Srbije. Priznanja za šardone i sovinjon, sjajni roze i crvenu perjanicu kuće Aurelius, stizala su sa svih strana, baš kao i ona za izvanrednu gastro ponudu i vinski turizam u Vinskoj kući Kovačević

Redizajn etiketa

Vinarija Kovačević sprema redizajn etiketa svojih najpoznatijih vina Aurelius i Chardonnay, a linija Orfelin već je dobila nove etikete koje će se uskoro naći na tržištu.

Parking pred restoranom koga budno čuva freska Svetog Đorđa iznad ulaza, uvek je prepun luksuznih vozila, ljudi koji znaju da se ovde vrhunski jede. Ali uvek se, takođe, osećalo i da postoji neka zapeta u celoj priči, jednan nedovršeni a lep prostor čitave vinske građevine. Bila je to ona najbolja, premijum linija vina o kojoj je vinar Mire neprestano sanjao kad se steknu uslovi, osvoji potreban prostor i iskustvo. Konačno, jedna, na prvi pogled izuzetna vinska 2015. godina otvorila je dveri riznice i blistavi noviteti prosto su pokuljali pred one povlašćene koji imaju priliku da ih probaju čak i mnogo pre nego što će neka od ovih vina završiti u boci.

- Ovo što se sad nalazi u burićima, bariku raznih zapremina, upravo je to nešto što planiram da će biti hit za par godina u Srbiji, zdrava vina bez ikakvih dodataka. Rađena praktično potpuno organski i na neki način daleko zdravija od onoga što se u svetu naziva „bio” vino – otkriva najznačajniji deo priče Kovačević.

kovacevic JelicAleksandra Jelić obavlja sve potrebne laboratorijske analize vina

Krećemo redom, raznorazne varijante sovinjon blana i šardonea, sve iz berbe 2015. I sve u kategoriji SELEKCIJA. Razlika u dužini maceracije i vrsti drveta pokazuje izuzetne različitosti od vina do vina. Tehnološki tim u sastavu Dušan Karas, glavni tehnolog, i Aleksandra Jelić, koja sve proverava u laboratoriji, a predvođen Miretom Kovačevićem, više je tu u idejnom i analitičkom smislu. Jer ova vina ne sadrže klasičnu tehnologiju, rade se apsolutno bez kvasaca, vinobrana, pa najčešće i bez filtracije i stabilizatora. Grožđe u svom kraljevskom, nepatvorenom stilu! 

Šardone 2015, macerirao je 24 sata, a sad stoji u buradima od 1.200 litara i 3.000 litara. Izuzetno je mirisan, maksimalno puterast sa divnim osvežavajućim i vibrantnim grejp notama. Do njega još jedan šardone koji je macerirao dva dana duže, potpuno drugi tip vina, sa mnogo više barik nota plemenitog drveta.

kovacevic mire 02

Nešto dublje u podrumu sovinjon koji je preuzeo još malo više hrasta. Pun je cvetnih nota, ima malo zaostalog šećera pa još uvek radi i predstavlja pravu poslasticu, a na tržište će za dve-tri godine. Belo vino rađeno po tehnologiji crvenog, a sorti sovinjon kao da još bolje prija ovaj tip narandžastih vina i fermentacije nego šardoneu. Uostalom, kad zažmuriš, misliš da piješ crveno vino. Posebna priča je sovinjon blan iz 2014. godine, takođe rađen bez kvasaca i korekcija. Dok se nalazio u izdvojeno  buretu, dodali su mu iz vinograda još suvarka, nekih 10 kilograma prosušenih bobica , pa je šećer dodatno isfermentisao i neznatno povisio nivo alkohola.

- Ovo iz 2014. biće čudo od vina, a 2015. je velika godina i daće velika vina  – komentariše Kovačević zamišljeno uživajući u gutljaju. 

I ne vara se, a tehnolog Karas smatra da su vina rađena na ovakav način dugovečnija od standardnih. Pogotovo se u „oranžu” oseća ukus odležalih rakija, možda armanjaka, slažemo se...

kovacevic KarasDušan Karas, glavni tehnolog Vinarije Kovačević

Ima toga još, vina rađenih u velikoj bačvi od 3.000 zajedno sa pokožicom dok traje fermentacija a kad se završi, ispresuje se pa ide u barike od 300 i 500 litara, gde će možda stajati i dve godine jer ima dosta tanina koji zasad nose određenu finu kiselinu. Ono što smo imali priliku da probamo upareno sa izvanrednim zalogajima u restoranu Vinske kuće Kovačević i što će se veoma brzo naći i na tržištu, već na prvi gutljaj u potpunosti opravdava kategorizaciju selekcije.

Selekcija Sauvignon Blanc 2014  fermentisala je u velikoj bačvi od 3.000 litara i ležala godinu dana. Za razliku od nje, Selekcija 2012 ležala je godinu dana, ali u novom bariku, i to je grožđe koje je malo duže ostavljeno na čokotu, da bude baš zrelo, a vino izrazito strukturno. Razlikovaće se, naravno, i po ceni, jer su dva potpuno različita vina. Potpuno novi doživljaj je i Aurelius Selekcija 2012. Crvena perjanica kuće čuvana je dve godine u bariku. Od 300 burića srpskog, francuskog i nešto slavonskog hrasta odabrano je svega 10 odsto za ovu vrhunsku selekciju! Nakon još godinu dana „odmaranja”, vino je lepo sazrelo i upravo je flaširano. Premijera se očekuje pred leto, a možda i ...

- Iako imamo potpuno poverenje u ova nova vina, pa i izvesnu dozu nestrpljenja da ih ponudimo kupcima, želimo da sačekamo i rezultate sa nekih međunarodnih ocenjivanja gde smo vina poslali, pa da sa lepom uvertirom krenu na tržište – objašnjava Kovačević dok uživamo u snažnim aromama, svilenoj strukturi i divnom balansu novih etiketa.

Novo najskuplje Kovačević vino

Kovačević nam je priredio još jedno izuzetno iznenađenje u podrumu. Probali smo Pinot Noir selekciju iz 2015. godine, takođe prirodno rađenu. Prvi su ga put radili od grožđa koje dolazi iz kooperacije, iz vinograda manastira Hopovo. Ovaj crveni i neobično pitki nektar macerira 45 dana u velikoj bačvi. Zrelo grožđe potom ide u nove bačve od 500 litara, od mađarskog hrasta. 

Pino je neverovatno dobar i nekako neobično spreman za konzumaciju, iako je izuzetno mlad. Jako je voćno vino, bukvalno se oseća priroda u njemu i pravi je dokaz da je 2015. godina bila maksimalno dobra za crvena vina. Kako sada stoje stvari, ovo će kada stigne na tržište verovatno biti najskuplje vino vinarije!

A pojedina priznanja iz sveta su već tu. Prošle godine su na najznačajnijem svetskom nadmetanju Decanter dobili bronzu za ovaj selekcionisani Aurelius, ali to nigde nisu objavili jer je reč o vinu koje je bukvalno samo za ocenjivanje bilo isflaširano i poslato. Sada, posle odležavanja godinu dana u boci, očekuje se možda i zlato. Za to vreme, standardni Aurelius dobio je zlato u Pragu na istom nadmetanju na kome se pozlatilo i vino vinarije Zvonko Bogdana, ali ni to nisu nigde razglasili.

Ovaj put, tišinu iščekivanja i poluglasnih nagađanja zameniće uskoro veliki „vinski prasak”, kakav bi se iz jedne od najuspešnijih srpskih vinarija i mogao da očekuje. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama