Uskrs i vino

Uskrs i vino

Христос воскресе! Ima li važnijeg i srećnijeg praznika na vaskolikom hrišćanskom svetu od Uskrsa? Teško da ima. Nekad razdvojeno, nekad istoga dana slave ga svi, kako na istoku tako i na zapadu. Iako se ne dele pokloni, kao za Božić, deca ga bukvalno obožavaju, bilo da jaja šaraju sami, da ih već ukrašena donose zeke, traže ih sakrivena u grmlju i cveću, ili se njima prosto i jednostavno kucaju. Takmičenje, igra, najstariji intelektualni poriv, to je ono što ovaj praznik čini da se izdigne iznad religije, tradicije pa i običaja, i da krug onih koji slave bude daleko širi od proste mase vernika. Ili one još manje ali jako značajne populacije, koja je na jedvite jade, čast izuzecima i istreniranima, izdržala Vaskršnji post.

Razbijanje koje donosi sreću u igri bez gubitnika (jer cilj je najčešće ipak da se jaje pojede), otvara nove dileme. Ne onu ko je stariji, jaje ili kokoška, već, ko je tu pobednik ako svog tvrdoglavog šarenog okruglastog pulena ne možete da smažete sve dok neko ne bude bolji? Da, „hleba i igara” (panem et circenses), kako se samo ova metafora lepo ovaploćava činom tucanja, ili kucanja na ovaj jedinstveni dan. Ali osim osnovne jedinice nastanka života, jer jaje to jeste, zar ne, Uskrs zahteva da se „hleba i igara” doista prezentuje i u tom „hlebnom” segmentu. Trpeza, sofra, svečani sto (astal), kako god, mora (u Srbiji) da kleca pod đakonijama iako je za sreću potrebno zaista samo dvoje: hleb i vino. Dobro, troje, ako računamo i jaja. Zato predloga nikada dovoljno.

TOP 10 VINA ZA USKRS 2016

Globalno, da vam ne preturamo po džepovima i ukusima. Crveno, belo, roze, penušavo, svako je vino dobro uz neku hranu ili za zdravicu. Jeftino vino u velikim količinama, ili skupo za malo odabrano društvo, doneće podjednako dobro raspoloženje onima koji ne preteraju. Odabir etikete neka bude pitanje subjektivnog ukusa i dubine novčanika, a mi vam ovom prilikom predlažemo da uživate u ovim vinima.

Sevdah, Aleksić. Blago vino, pravo zlato po pitanju odnosa cena:kvalitet. Smederevka za srpsku sofru!

Trijumf penušavo Aleksandrović. Nedvosmislena chardonnay kruna uskršnjeg slavlja!

Alma Mons, Belo Brdo. Nešto što svakako treba probati, čak i kad ne možete više.

Morava, Despotika. Srpska reka, srpska sorta, a vaskolika slast za ozbiljna jela, mudre razgovore i predjela.

Kanon, Jeremić. Vino snage crvene krvi i srca junačkog smederevskog.

Bermet, Kovačević. Vino koje oduševljava, eliksir slasti i zdravlja sa Fruške gore za pre i posle obroka.

Temjanika, Tikveš. Osnovno vino, ali samo po imenu. Snažne sortne arome upariće se sa svakom hranom ali i mirisom tamjana i tradicije.

Aglaja Rose, Vimmid. Vižljast, raskošan i eritrocitan roze, simbioza srpske krvi prokupca i elegantno pitkog pino noara.

Vranac Vukoje Rezerva. Ekskluzivno vino, vranac na poklon koji će galopirati još mnogo Uskrsa budućnosti.

Život teče, Zvonko Bogdan. Vino čije ime ne govori o prolaznosti života, već o ponovnom rađanju u sreći i veselju. 

Prvo, još samo jedno malo razjašnjenje. Uskršnji praznici praktično započinju najtužnijim hrišćanskim danom, Velikim petkom. Danom posta i uzdržavanja. Ali jedne se stvari, kažu, ne treba uzdržavati toga dana, crvenog vina! Naprotiv, baš na taj Dan, treba ga piti što više, bar tako vele u južnim hrvatskim krajevima rečima: „U Veliki petak koliko se vina popije, onoliko krvi u žile navrije”. Ipak, biće da se „recept” odnosio na pijenje čistog vina, kako bi se praznovanje što više odelilo od svakodnevnog masovnog unošenja bevande, a počesto i kvasine. (Pijte ipak odgovorno)

Drugo, hleb. Jednom ćete i sami doći u doba kad će likovi vaših najmilijih predaka krenuti da blede iz sećanja. Ali ja nikada neću zaboraviti hlepčiće, ili kolačiće od testa uvijenog u kikice i obavijenog oko šarenih jaja, pa sve to zapečeno u rerni koje je mama pravila i koji su nas kao najlepši poklon čekali u cik Uskršnje zore. Mnoštvo je recepata za takav hleb na Internetu, ali od svega važnija je emocija ugrađena u njih. Da ne pominjem ovim novim naraštajima, čudnu i danas gotovo nestvarnu koincidenciju da su pre nekih 45-50 godina, mnogi (da ne kažem većina) imali jednog od roditelja iz one „suprotstavljene” hrišćanske kategorije, pa su deca, na veliku radost, uz bake i deke slavila po dva Uskrsa godišnje. I eto, neretko se dešavalo da se pravoslavna i katolička jaja na junačkom megdanu u fer borbi oprobaju i u najboljem raspoloženju bez obzira na rezultat. Ali, to su bila neka druga vremena...

Treće, vino. U ovom svetom trojstvu jaja, hleba i vina, vino je možda najmanje značajno. Ne zato što ne donosi radost ispijanja, podiže atmosferu, balansira arome i sokove. Ne. Jer vino nije „must”, što bi rekli „pod moranje”. Može i pivo, sok, kisela. Ali zagledajte se duboko u sebe. U prošlost, sadašnjost, budućnost. Koren, loza, Hristova krv. Vino. Ima li šta prirodnije za ovaj dan Uskrsa i koja se reč daleko češće čuje i od „Hristos voskrese”?

Pa, ŽIVELI! 

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama