Vinarija u avetinjskom vinskom selu

Vinarija u avetinjskom vinskom selu

Vinograd vinarije Rnjak nalazi se okružen brojnim hektarima zasada Vršačkih vinograda. A ti Vršački vinogradi su sad dobili žuti karton, pa se čini da ni crveni nije daleko. Naime, podno Vršačkog brega sve se žuti od nepreglednih polja žutih cvetova uljane repice! Samo na jednom potezu umesto nekadašnjeg vinogradarskog ponosa Srbije posađeno je 66 hektara ove industrijske kulture! Čisto da se zemlja ne baci dok se nevesela priča o privatizaciji vinskog giganta ne potisne u zaborav.

Tu pod brdom smestilo se čuveno vinsko selo Gudurica, a ispred ravno je Veliko Središte u kome dominira crkva. I Gudurica se može pohvaliti potpuno novom, još u izgradnji pravoslavnom crkvom. A i druge se obnavljaju po okolnim mestima. Nečim drugim, teško da se bilo ko unaokolo može pohvaliti u ovom trenutku. 

vinarija rnjak

- U Gudurici je sve zatvoreno, nema šanse neko nešto da kupi, pa ni da proda vino. Nema nijednog kioska, sve zatvoreno – objašnjavaju nam domaćini iz potpuno nove Vinarije Rnjak. 

Istina, nekoliko komšija i njihovih podruma još drže vino, pa čak i ugoste poneku grupu, ali strogo najavljenih gostiju. Bez prethodne najave nipošto ne svraćajte, jer grandiozna „gazdinska i švapska” vrata razjedena crvotočinom kao da kriju najmračnije tajne ljudske gluposti i nesposobnosti da se od vanvremenskog kapitala stvori nova vrednost namesto lamenta nad prošlošću i turobne budućnosti. Kamo lepe sreće da je ovde vreme stalo mnogo pre nego što je zaista stalo, u ono doba raskoši kad su vršački Nemci gajili ovde frankovku, kadarku, kreacu i druge sorte spremne za izvoz u Evropu! Nažalost...

ljilja i miroslav rnjakSve rade sami, Ljiljana i Miroslav Rnjak

Porodica Rnjak stigla je ovamo svojevremeno iz Benkovca, a vlasnica Ljiljana je pre dve godine, u okviru kuće i okućnice nekadašnjeg bogatog vlasnika (Nemca, pa potom Slovenca) oformila još jednu žensku vinariju u Srbiji, posle one sestara Aleksić iz Vranja. I dobro se, uprkos brojnim preponama, u vinarsku trku uključila. Bilo bi i bolje da nema nekih čudnih pravila igre. Sauvignon blanc 2015 je na Beowine sajmu dobio zlato, ali onako, van konkurencije, nevažeći, jer potvdu dobijaju samo oni koji zakupe tezge na sajmu! Nažalost, Ljilja tad nije imala baš mnogo vina da ponudi, pa danas nema dokaz da je vino zlatno. 

barik sala rnjak

Iako vinograd od sedam hektara u kome bujaju šardone, hamburg, sovinjon, merlo, crni burgundac i kaberne nije sasvim mlad, osma mu je godina, rod je dosta redukovan, a tek je lane druga berba stigla. Takođe, u zimu, nakon teških uslova iz 2014. godine, udario je mraz na Božić, tri dana je bilo 20 stepeni ispod nule sa vetrom koji ovde neprestano duva, te je loza dosta izmrzla. Ali, zato je u prozoru pehar, zlato za Chardonnay 2015 sa Vinofest 2016 vršačkog sajma. Gust od ekstrakta, aromatičan, puna usta ali ne samo voća, već mineralnih naznaka, pa čak i malo gorčine, harmoničan uprkos 14% alkohola. Obećava, baš kao i Sauvignon blanc 2015 kod koga su se zemljane i mineralne odlike teroara takođe isprsile ispred voćnosti. 

chardonnay zlato Vrsac 2016

U stvaranju vinskog brenda i funkcionisanju savremene vinarije, tačnije dva podruma kapaciteta oko 20.000 litara, Ljiljani pomažu suprug Miroslav i rođak Mirko. U jednom su tankovi, u drugom barik burići Đorđević od srpskog hrasta sa crvenim sortama. Pod je od rečnog šljunka preko gline, a ventilacija takva da je tokom godine maksimalna temperatura do 14 stepeni. Odležavaju vina koja će se piti tek narednih godina, još neprobana. Izuzetno mirisan i voćan kaberne, prijatna i pitka kupaža, miks prve dve berbe. Čist kaberne 2015, dublji, snažniji, u punom radnom zanosu. U merlou je drvo daleko izraženije, a time i slast u prvom planu. Jako prepoznatljivo vino koje čak podseća na kasnu berbu, meditativno, idealno uz kolače i vredno pamćenja, mada još mlado. Vinarski stil osoben je i kod rozea. Onaj iz 2014. godine od muskat hamburga i sa 10% alkohola izuzetno je svetao i maksimalno suv, besprekoran pratilac hladne zakuske, dok je prošlogodišnji sa 11% alkohola, bukvalno rujne boje, daleko kompleksniji i jači, iako i dalje izrazito suv. 

rose 2014 rnjak

Domaćini sve rade sami i svojeručno, lagano pripremaju jedan apartman i degustacionu salu za 40 ljudi, da sve izgleda kako je nekada bilo. Zanimljivo će biti upoznati se sa originalnim ambijentom i naznakama življenja i gošćenja nekadašnjih Guduričana. 

- Napravićemo mi to ovde za jedno 4-5 godina, neće biti gulaša, samo sir pršut i vino – ubeđuju nas u porodici Rnjak, a mi se nadamo da ova vinarija neće ostati usamljeni svetionik pod Vršačkim bregom. 

Lepo je imati nove crkve, ali je šteta ne iskoristiti bogomdani vršački teroar i taj večiti vetar što tera vinske boleštine i čini da grožđe sazreva pre nego u Dalmaciji.

Ne verujete? 

Kako to rade komšije!

amtrfile Villany

To, kako se uz pomoć države, a od samo jedne ulice, može izgraditi vrhunska turistička atrakcija i regionalni vinski centar, lepo se može videti u mađarskom selu Vilanji. Tridesetak nanizanih vinskih podruma i restorančića koji predstavljaju vinarije iz okoliša, uz vinski muzej, vinski džez festival, biciklističke staze kroz vinograde i vrhunski „vinski hotel” nude sve ono o čemu vinski turizam Srbije može samo da sanja!   

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama