Najbolje iz regiona u Srbiji

Najbolje iz regiona u Srbiji

Uz tu i tamo neki izuzetak, vina iz Srbije nisu do nedavno mogla uspešno da se porede s onima iz regiona. Sada je situacija znatno drugačije. Srpska vina su se, zahvaljujući pre svega vinarima, izborila za regionalni respekt, a samim tim i za veći udeo na domaćem tržištu.

To ne znači da je na srpskom tržištu danas manje vina iz regiona nego pre. Ponuda je i dalje velika, mada ne preterano pažljivo selektirana, ali istovremeno znatno manja nego iz drugih država Evrope i Južne Amerike. Da bi ste se lakše snašli u ovoj domaćoj regionalnoj vinskoj priči, pripremili smo za vas mali vodič kroz najbolja vina iz regiona koja možete da kupite u Srbiji.

Bosna i Hercegovina

vinarija vukoje trebinjeŠiraz Vukoje 30 i Vranac Vukoje Rezerva

Ovde se uglavnom sve svodi na jug vinorodne Hercegovine, i to onaj istočni deo oko Trebinja. U toj konkurenciji Podrumi Vukoje su za korak ispred svih ostalih. Vranac Vukoje Rezerva 2008 (3,190 rsd) iz mnogo razloga važi za najbolje vino od ove sorte na svetu, a nećete pogrešiti ni ako se dokopate bilo koje druge berbe. Istovremeno, njihov širaz Vukoje 30 (1,720) i Žilavka Vukoje (1.720) predstavljaju sam vrh u segmentu odnosa kvaliteta i cena među vinima iz regiona u Srbiji, baš kao i manastirsko vino Vranac Tvrdoš (1,340), takođe za svaku pohvalu.

Makedonija

Domaine lepovo 02Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013

Verovatno da nema mnogo onih u Srbiji koji nisu čuli za vinariju Tikveš, čija je ponuda poslednjih godina znatno dobila na kvalitetu s vinima iz linija Barovo, Bela voda i, od nedavno, Domaine Lepovo, među kojima je trenutno glavna zvezda vino Domaine Lepovo Grand Cuvee 2013 upravo ovenčano sa 92 poena Roberta Parkera. Nezaobilazna preporuka je i vino Bela Voda crveno, kome je Parker za berbu iz 2012. godine dodelio 95 poena, najviše ikada nekom vinu s Balkana!

belavoda red tikvesBela voda crveno, Tikveš

Kada smo kod južnih suseda, izuzetnog su kvaliteta (ali i poprilično skuplja) vina vinarije Chateau Kamnik Ten Barrels Merlot 2011 (3.940 rsd) ili popularni Ten Barrels Syrah

Crna Gora

Crnogorski vinski gigant Plantaže (13. jul) decenijama dominira na prostoru čitave ex YU s cenovno prijhvatljivim vrancima za „slave & krštenja”, dok su nedavni ambiciozniji iskoraci u kvalitetu propraćeni i enormno visokim cenama, kao što je slučaj s vinima Stari podrum (6.370 rsd).

Savina Cabernet Sauvignon new 310x1024Cabernet Sauvignon, Savina

Na drugoj strani, manje (ali ne i manje vredne) vinarije stidljivo proviruju na ovdašnjim vinskim sajmovima, najavljući svetliju vinsku budućnost Crne Gore. Jedna od takvih je i vinarija Savina, čiji je Cabernet Sauvignon (1.980 rsd) elegantno osveženje u paleti robusnih crnogorskih crvenih vina.

Ipak, pravi favoriti vinske Crne Gore i dalje čekaju da budu prepoznati od strane uvoznika!

Hrvatska

Malvazija, pošip i plavac mali godinama su bili najpopularnija hrvatska vina u Srbiji, pogotovo u Beogradu. Vremena su se promenila, pa hrvatska vina sve teže nalaze put do srpskih potrošača, što zbog pojačane konkurenciji, što zbog „tereta bliže prošlosti”. Uz sve to, ponuda hrvatskih vina u Srbiji svedena je uglavnom na najveće proizvođače, dok su izostavljeni mnogi od onih najznačajnijih iz ugla ljubitlja vina i znalaca.

ilocki podrumi principovac traminac largeTraminac Principovac, Iločki podrumi

Zato bi se naša preporuka hrvatskih vina dostupnih u Srbiji svela na Goldberg Chardonnay Belje (2.715 rsd), vrhunski polusuvi šardone sa svim suptilnim atributima sorte, organski dobijen Pošip Jokić (1.720 rsd), Malvazija Kozlović (1.780 rsd), bez sumnje jedna od najelegantnijih, te dva plavca mala – Dingač Reserva Skaramučo (3.540 rsd) i Ivan Dolac Barrique PZ Svirče (3.480 rsd). Konačno, možda i kapiten ove okrnjenoj hrvatske vinske reprezentacije, tu je i poluslatki Traminac Principovac Iločki podrumi (3.085 rsd), vino s verovatno najviše nagrada u Hrvatskoj!

Slovenija

Najvinskija država u čitavom regionu, s potrošnjom od gotovo 37 litara vina godišnje po glavi stanovnika (u Srbiji statistika barata sa četiri do pet litara po stanovniku!), izuzetno slabo je zastupljena s vinima u Srbiji. 

Simcic selekcija PinotNoirPino Noar, Simčić

Od onoga što može da se kupi u boljim vinotekama i supermarketima izdvajaju se etikete Marjana Simčića. Svejedno da li Ribula ili Pinot Noir 2009 (2.460) s Goriških brda, ova vina sa 150 godina tradicije i ocenama svetskih stručnjaka (Sakling ili Spurier) između 92 i 95 poena garantuju vrhunsko uživanje i kvalitet za ponuđenu cenu. 

Ukoliko volite sivi pino, takođe sa Goriških brda dolazi izvrsni Šćurekov, a u kategoriji crvenih preporuka je Movia, Veliko rdeče 2006 (4.690). Sjajna Kristančićeva kupaža merloa (70%), pino noara (20%) i kabernea donosi slane note primorske regije, mekoću, individualnost i vrhunsku eleganciju.

Bugarska & Mađarska

Uvozna orjentacija prema južnoameričkim, italijanskim i francuskim vinima osrednjeg kvaliteta i niske cene zapravo najviše šteti domaćem kupcu koji na kraju dobije ono što je i (pre)platio. 

Bugarska, koja je u poslednje dve decenije otišla veoma daleko u plasmanu i kvalitetu vina, na našim je policama, nažalost, predstavljena onim najnižim, pa čak i veoma uskim segmentom. Uglavnom lepe boce, zanimljiva pakovanja, ali ukus namenjen najširim masama, takozvana vinska šarena laža. Vrhunska bugarska vina koja „otkidaju” na svetskoj sceni, a pritom su relativno jeftina, zapravo su užasno daleko od srpskih granica.

Sa mađarskim vinima je još tužniji slučaj. Blizu očiju, ali daleko od srca. Iako Mađari kupe kajmak na najvažnijim centralnoevropskim vinskim nadmetanjima, iako njihov fantastični cabernet franc uspeva bukvalno na severnoj granici Srbije, u našim se kafanama i hipermarketima nudi tokajac najniže kategorije. Zašto? Zato što ime tokaj nekako čudno i dalje figurira u svesti ljubitelja vina, a kad ga ugledaju na polici po ceni od 2-3 evra, učini se kao odlična ponuda. Isti taj tokajac dostiže u restoranima četvorostruko višu cenu, ali ga ljudi rado piju jer  je u istim tim restoranima najjeftinije domaće vino i dalje – duplo skuplje, zar ne!

nazad na vrh