Najređe novo vino u centru vinskog sveta

Najređe novo vino u centru vinskog sveta

Ako je po starini, onda je srpsko vino daleko iznad onog iz Bordoa, jer u Bordou, na Trgu pobede (Place de la Victoire) odmah pored ulaza u McDonalds(!) uspeva verovatno najstarija loza u najčuvenijem vinskom delu i gradu sveta. Stara je oko dva veka što je zaista minorno u poređenju sa otprilike četiri puta starijom lozom Svetog Simeona Mirotočivog koju čuvaju nedra Hilandara. Ipak, priča je veoma zanimljiva, jer prošle se godine berba u Bordou proširila i na zid jedne zgrade. 

 najstarija loza u BordouNajstarija loza u Bordou

Protekle, verovatno jako dobre vinske godine, Olivije Bernar vlasnik čuvenih vinarija Domaine de Chevalier i Domaine de la Solitude, dobio je časnu dužnost da od pomenute loze prvi put napravi vino. Do 1970. godine na ovom velelepnom trgu neposredno pored čuvenih „Vrata Akvitane”, bordoške varijante Trijumfalne kapije, uspevalo je ukupno šest čokota drevnog grožđa, četiri crvene sorte i dve bele, da bi se danas slovo svelo samo na jednu biljku koja se uzdiže bukvalno uz zid zgrade i do ove je godine imala dekorativnu, istorijsku i hladovinsku funkciju. Loza je krajnje retke i neobične sorte txakoli noir poznate i kao čakoli koja daje crvena vina. Originalno potiče iz Baskije i svojim postojanjem i rodnošću posle dva veka samo doprinosi tezi da su upravo iz ove pokrajine poreklom sve loze koje danas u Bordou i šire daju sirovinu za najkvalitetnija svetska vina. Od sorte txakoli u Baskiji se uglavnom prave bela vina i noir varijanta je i tamo izuzetno retka, a zanimljivo je da je ampelograf Žan-Mišel Bursiko 2009. godine otkrio da je prema DNK slici, čakoli duboko u korenu kaberne franu.

Olivier Bernard Olivije Bernar vlasnik čuvenih vinarija Domaine de Chevalier i Domaine de la Solitude

Berba najčuvenijeg bordoškog čokota odigrala se u noći 23. septembra prošle godine uz pomoć prave čete dobrovoljaca dok Olivije ima ideju da ovu lozu raširi širom grada Bordoa kao istorijski testament budućim generacijama vinoljubaca. Do ove godine, od najstarijeg grožđa pravljeno je vino ali u laboratorijskim uslovim, a i van okrilja Bordoa. Time je  ovo prvi, pravi pokušaj, da se dobije što kvalitetnije vino u čuvenim podrumima gospodina Bernara koji kaže da će čitava „berba“ čakolija stati u samo jedno bure iz koga će se dobiti najviše četrdesetak boca koje ostaju u vlasništvu grada Bordoa. A što se kvaliteta grožđa tiče, pa: „pokožica je dosta tanka, a sadržaj šećera dobar dok se oseća dosta rustičnih nota u sadržini zrna što je sasvim zadovoljavajuće za starca od dve veka“, eksplicitan je ovaj enolog.

A koliki je značaj vinske kulture u Bordou dovoljno pokazuje postavljanje monumentalnog mermernog obeliska visine 16 metara, težine 50 tona izrađenog iz delova u Italiji i postavljenog tačno ispred Vrata Akvitane. Obelisk simbolizuje lozu koja dopire do oblaka i sunca, a na sebi nosi opise nekih mitova ali i istoriju uzgajanja loze i pravljenja vina od antičkih vremena do danas sa posebnim osvrtom na region Bordoa. Džinovske bronzane kornjače postavljene u neposrednoj blizini privlače decu koja se po njima penju, te možda na taj način od malih nogu, i u neposrednoj blizini najstarije loze, krenu da se i edukuju o vinu. To je najbolji početak, zar ne?

nazad na vrh