Najbrža vinarija Srbije

Najbrža vinarija Srbije

Vino i vožnja automobila, pa još brza? Nipošto… Ali, postoji jedinstven primer u Srbiji da i to ima smisla, na obostranu korist. Naime, vinarija Despotika bukvalno leti i promiče po reli stazama regiona na karoseriji sportskog Renault Clia Užičanina Aleksandra Dučića, aktuelnog lidera u najjačoj reli M3 kategoriji.

Duča danas ima 46 godina i gotovo neverovatnu sportsku priču iza sebe. Adrenalin ga je kao klinca privukao sportskim automobilima. Sredinom devedesetih započeo je kratku karijeru u friziranom „jugiću” koja je kulminirala četvrtim mestom u generalnom plasmanu tadašnjeg Jugoslovenskog reli šampionata. I tu je bio kraj. A onda, posle dvadeset godina pauze dolazi iznenadna i neočekivana erupcija stare ljubavi! Seda za volan suzuki Sfifta u sezoni 2015. godine i odmah postaje šampion Srbije u srednjoj klasi do 1.400 kubika!  Čačanski auto klub WRR omogućava mu da početkom ove godine pređe u onu najvišu, preko 2.000 ccm u automobilu koji se na svetskoj sceni pokazao kao najbolji za reli trke. Renault Clio Sport uvezen iz Švedske, jak tim, sponzori među kojima je i vinarija Despotika i naravno Dučino znanje i strast, čine da je trenutno vodeći u svojoj klasi u Šampionatu Srbije i nezadrživo juri ka cilju, osvajajnju titule.

- Tokom dvadeset godina pauze očigledno je tinjao taj plamen u meni čim je opstala tolika želja da ponovo sednem za volan pod punim gasom. Daću sve da budem šampion, spremam se, treniram vredno. Istina je da sam trenutno vodeći u generalnom plasmanu, da ima još dva relija do kraja šampionata i to na „mom terenu“, Užice i okolina, ali teško je predvideti kad će pući guma i slično. U svakom slučaju, svu zahvalnost dugujem mom klubu, jer stvarno su me prihvatili. Retkost je da neko pozove veterana i pruži mu najbolje uslove, nabavi auto vredan nekih 25.000 evra kako bi pokazao šta zna. Zaista nemam reči da opišem oduševljenje  – kaže Duča.

 despotika

Ali otkud saradnja sa vinarijom? 

Iako je sportskim vozačima zadatak da promovišu vožnju bez alkohola, ipak se dogodio ovaj neobičan spoj zahvaljujući Dučinom poznanstvu i prijateljstvu sa Veselinom Despotovićem (http://www.vino.rs/intervju/item/1937-veselin-despotovic-tradicija-nije-kontra-pameti.html), vlasnikom vinarije Despotika. 

- I Veselinu je moja neočekivana aktivnost delovala jako zanimljivo. Rešio je da to isprati pa mi oni malo pomažu, a ja ih za uzvrat isto tako malo promovišem. To za sad ide super, koliko sam primetio, i oni su dosad dobili puno prijatelja, ljubitelja vina preko auto sporta. Čak se i vlasnik auto kluba, kad sam ga odveo u posetu vinariji i kad je video kako to sve lepo izgleda, toliko oduševio da je odmah kupio 50 kartona vina!

Ukoliko osvoji šampionski pehar, Duča će pokušati i na širem polju. Voziće Evropski reli trofej, u nekoj vrsti regionalnog šampionata bivše Jugoslavije i istočnog Balkana. Za više stepenice pojedinačni domaći sponzori su preslabi, bez podrške države nemoguće je. Istina, nekada su lepe pare ulazile u ovaj sport preko reklama cigareta i alkoholnih pića na atraktivnim bolidima i sportskim automobilima, ali zakon danas veli da ne može. Ne može alkohol, ali Despotika je ipak samo ime jedne vinarije koja ima sluha za automobilizam. 

despotika sponzor

A posle trke sledi opuštanje uz prijatelje, najčešće uz vino. Koje vino Duča pije kad ne vozi?

- Najviše mi se sviđa Dokaz. Kad sam probao sva vina Despotike, prvo sam zakačio taj kaberne sovinjon, a od belih mi je Morava hit. I ne samo meni, već i širem krugu prijatelja. Kad idemo na takmičenja obavezno ponesemo nekoliko kartona, a kad uveče zasednemo, kreće takmičenje kome se šta više sviđa. A kako mi je na karoseriji stalno prisutna, ja  stvarno bez Despotike nikuda ne idem.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama