10 najboljih kupaža Srbije

Design by Srđan Kirtić Design by Srđan Kirtić

Da li vam je ikada palo na pamet da su etikete najpoznatijih srpskih belih vina uglavnom monosortne, a da su crvena velikim delom kupaže? Uostalom, najčuvenija i najskuplja vina na svetu jesu crvene kupaže i to one iz Bordoa.

Šta je kupaža uopšte?

Najkraće – proces spajanja različitih sorti, različitih vina, berbi, ili čak stilova vina.
Postoji nekoliko razloga da se vina kupažiraju. Najvažniji je onaj kojeg pokreće želja da se ukrštanjem različitih vina dobije novi, bolji i jedinstveniji tip vina. Taj gotovo alhemijski postupak zahteva bezbroj eksperimenata, slepih degustacija i najčešće prepuštanja dobroj volji gospodina Bahusa. Ostali, (prizemniji) razlozi za kupažiranje svode se na: a) popravak kvaliteta vina; b) osvežavanje starih i odstojalih vina; c) otklanjanje (maskiranje) vinskih nedostataka!

Kupažiranih vina u Srbiji ima dosta, ali među njima i veliki broj onih nastalih iz jednog od poslednja tri razloga koja smo naveli. U želji da iz te mase izvučemo na videlo najbolje, izdvojili smo sedam crvenih i tri bela vina koja danas predstavljaju najbolje srpske vinske kupaže!

CRVENA VINA

Alma Mons Belo Brdo

Alma Mons

Spoj čak pet sorti, prvi takav slučaj u domenu vrhunskih srpskih vina, ovo je vino na mala vrata uvelo na vinsku scenu Srbije danas sve popularniju sortu marselan. Vino je kupaža kaberne frana, kaberne sovinjona, marselana, merloa i pti verdoa, nastaje u podrumu mlade fruškogorske vinarije Belo Brdo, a njegov autor je Aleksandar Zeremski, jedan od vodećih vinara novog vinskog talasa Srbije, koji kaže da se u njegovom vinu „ogleda teroar na kome odrasta, a ne tehnologija koja ga usavršava“.

Cabernet Sauvignon-Merlot Cilić

Cabernet Sauvignon Merlot Cilic

Jedna od popularnijih crvenih kupaža poslednjih godina dolazi iz podruma Miše Cilića, jagodinskog vinara čija su vina stekla veran krug strasnih obožavalaca. U flaši se, već u zavisnosti od berbe, nalazi otprilike 55 % kabernea i 45 % merloa, vino je izuzetno aromatično (dominira crno bobičastvo voće), punog tela i duge voćne završnice. Sve u svemu, moderno, elegantno vino koje nije „pojelo“ drvo, dobar primer onoga šta dve velike internacionalne sorte mogu da ponude sa jagodinskog teroara.

Cabernet Sauvignon Franc Radovanović

Cabernet Sauvignon Franc Radovanovic

Podrum Radovanović već 25 godina nalazi se u vrhu najboljih srpskih vinarija, a oslonac u njihovoj proizvodnji čine dve svetski najpopularnije sorte – kaberne sovinjon i šardone. Kupaža kaberne sovinjona i kaberne frana u odnosi 70:30 izuzetno je cenjeno vino koje nije uvek lako nabaviti zbog limitirane proizvodnje. Pre nego dospe u flaše, vino odležava 18 meseci u drvenim buradima što mu daje kompleksnost svojstvenu samo najboljim vinima, a što ova kupaža svakako jeste!

Coupage McC

Coupage McC

Nedovoljno poznata u široj javnosti, ova crvena organska kupaža škotskog vinara Dona Makaloka za kratko vreme okitila se brojnim značajnim priznanjima u svetu, pa i zlatom na Velikom testu Vino.rs 2014. Kompleksno, punog ukusa i arome, vino je pravi omaž mogućnostima organskog uzgoja na Fruškoj gori, a čine ga merlo, malbek, kaberne fran i kaberne sovinjon. Nažalost, proizvodnja je usmerena uglavnom ka izvozu, ali može se nabaviti i preko sajta vinarije.

Icon Campana Rubimus Zvonko Bogdan

Icon Campana Rubimus Zvonko Bogdan 2

Vino nove generacije iz vinarije nove generacije. Elegantna, puna voća, ova je kupaža zasnovana na vinskom pristupu poznatog francuskog enologa Florana Dumoa, a sastavljena je od podjednakih delova kaberne sovinjona i merloa. Ovo je takođe i jedno od najskupljih vina Srbije danas.

Rodoslov Grand Reserve Aleksandrović

Rodoslov Grand Reserve Aleksandrovic

Apsloutni pobednik prvog Velikog testa Vino.rs, ova kupaža postala je i ostala etalon najviših dometa srpskog vinarstva. Jedno od prvih vina na domaćem tržištu koje se kvalitetom, utiskom i mogućnošću odležavanja može meriti s vrhunskim vinima Italije ili Francuske, pravi se samo u najboljim godinama, a čine ga kaberne sovinjon (60%), merlo (30%) i kaberne fran, koji je smenio prokupac iz ranijih berbi.

Zavet stari Janko

Zavet stari Janko

Tipična bordoška kupaža kaberne sovinjona (58%), merloa (34%) i kaberne frana donela je do sada najznačajnije međunarodno priznanje za srpska vina – Regionalni trofej na takmičenju Decanter 2014 za berbu iz 2011. godine! Spoj elegancije i robusnosti koji ne ostavlja nikoga ravnodušnim, kompleksan na nosu, raskošnog ukusa i duge završnice.

BELA VINA

Trijumf Selection Aleksandrović

Trijumf Selection Aleksandrovic

Pobednik Velikog testa Vino.rs 2012 u kategoriji belih vina, ovo je prema ukupno osvojenim međunarodnim priznanjima, tradiciji i ujednačenom kvalitetu bez mnogo dileme najbolja bela kupaža Srbije. Bogato, skladno i sočno vino nastalo je po „receptu“ s početka 20. veka, iz podruma Petra i Aleksandra Karađorđevića na Oplencu, a kojeg je podrumar Živan Tadić poverio kasnije Božidaru Aleksandroviću, vlasniku vinarije Aleksandrović. Najveći deo Trijumfa čini sovinjon blan (preko 80 %), a ostatak grožđa dolazi od sorti pino blan i rizling.
U vinariji Aleksandrović prave i barikiranu verziju ovog vina, Trijumf Barrique, takođe izuzetno vino koje je pobedilo na Velikom testu Vino.rs 2013 u kategoriji najboljih belih vina Srbije.

Tri Morave belo Temet

Tri Morave belo Temet

Morava, smederevka i tamjanika na velikoj sceni! Hrabar i, što je najvažnije, izuzetno uspešan pokušaj da se od srpskih autohtonih sorti dobije vrhunska kupaža. Niskih alkohola (oko 11,5 %) i s veselim štipkanjem kiselina po nepcu, ovo je vino za svega nekoliko godina od prvog izlaska na scenu postalo jedno od najpopularnijih domaćih belih vina.

70/30 DeLena

 70 30

Nekada znana pod imenom Lipovac, šumadijska vinarija DeLena ponudila je vino neobičnog naziva ali i sasvim posebnog ukusa koje svi jednostavno zovu sovinjon-semijon. Jako, moćno, ali ipak veoma pitko vino, idealno je za svečane prilike, a nosi u sebi najbolje odlike obe sorte. Pun pogodak!

Bordoška kupaža

Kupaže iz Bordoa decenijama slove kao najcenjenija vina u svetu. Sorte koje najčešće čine bordošku kupažu su merlo, kaberne sovinjon, kaberne fran, širaz, karmenere, pti verdo i malbek, a danas se gaje praktično svuda u svetu kako bi se obezbedila sirovina za kopiranje bordoških vina.

U bordoškoj kupaži merlo daje nežne arome voća, maline, višnje, crne bobice, džem; kaberne sovinjon suve šljive, kupine, duvan, eukaliptus, ali i duboku boju, tanine i kompleksnost vinu; kaberne fran donosi ljubičice i začine, malbek pojačava boju, pti verdo „napumpava obraze“ vinu punoćom, začinima i crnim bobičastim voćem. Tu su, u podrumu, i obavezna bačva i barrique burad koja će zaokružiti svaku tipičnu Bordo kupažu.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
  • VINO.RS doo
  • Jurija Gagarina 57/1a
  • 11070 N. Beograd
  • PIB: 107512643
  • Matični broj: 20818476
  • Žiro-račun: 340-11007337-17
  • Mail [email protected]
  • Telefon: 064 111 8279

O nama